Bedre diagnoser ved undersøgelse af stenfostre

Vil man nedbringe antallet af »stenfostre« og dødfødte pattegrise, er undersøgelse på laboratorium nødvendig, mener Ceva Animal Health.

En vis fosterdødelighed findes overalt i naturen. Men hvis en smågriseproducent ser en fosterdødelighed på den forkerte side af to procent af totalfødte, svarende til blot ét »stenfoster« for hver tre kuld á 18 smågrise, bør der reageres.
Det bør ske med efterkontrol på landbrugets eget laboratorium i Kjellerup i Midtjylland, Laboratorium for Svinesygdomme. At forlade sig på de simple blodprøvetest, der tages på søerne, er ikke tilstrækkeligt, mener Ceva Animal Health.
- Serologiske blodprøvetest viser ikke, om fostrene i livmoderen er ramt af PPV, PCV2, Klamydia eller Leptospirose. Det er først på laboratoriet, der efterfølgende er en chance for at finde ud af, hvorfor der er for mange stenfostre og dødfødte grise. Og først efter undersøgelsen har man de oplysninger, man skal bruge for at få antallet af dødfødte og stenfostre ned, forklarer Michael Albin Larsen, dyrlæge hos Ceva.


Mere i næste uges LandbrugØst, der udkommer torsdag den 5.  juli.

Læs også