Få tiltag med stor betydning

Selv om antallet af både stipladser og medarbejdere er uændret, har Søren Helmer på Midtsjælland alligevel øget sin produktion af smågrise betragteligt.

I stedet for at have egen produktion af polte har Søren Helmer udelukkende valgt at indkøbe polte. Dermed blev der frigjort plads til yderligere 100 søer. Medarbejderne, her Gheorghe Vieru, har fået 8.500 smågrise flere at passe. Til gengæld er der frigivet timer fra at passe egne polte.

Med ganske få tiltag – inspireret af god snak med kollegaer i branchen – har Søren Helmer, Bredebjerggård nær Brorfelde ved Ugerløse på Midtsjælland, øget sin produktion af smågrise betragteligt. Fra 35.000 om året til 43.500. En »tilvækst« på cirka 8.500 individer.
Bredebjerggård ligger smukt gemt i bakkerne ved Brorfelde. Søren Helmers far, Peter Helmer, købte ejendommen i fri handel i 1975, og i 2003 igangsatte man et glidende generationsskifte, som færdiggøres i indeværende år.
På Bredebjerggård er der en SPF-besætning med mycoplasma, og der er i alt syv mænd til at passe de 1.250 søer med opdræt, produktion af 30 kilos grise til eksport. Grisene er fordelt på tre ejendomme: Søerne på selve Bredebjerggård, smågrisene et andet sted, og polte samt »restgrise« et tredje.
Som alle andre i branchen har Søren Helmer kontinuerligt fokus på besparelser og rationaliseringer og på at hæve bundlinjen i produktionen. Og med ganske få tiltag er produktionen altså øget med førnævnte 8.500 smågrise om året.


Læs hvordan i næste uges udgave af LandbrugØst

Læs også