bannerPos

Firmaafprøvning med gode resultater

Seges Svineproduktion, Den rullende Afprøvning har foretaget en firmaafprøvning af fire foderblandinger til slagtesvin fra henholdsvis DLG, Danish Agro, Hedegaard og Himmerlands Grovvarer sammenholdt med en kontrolgruppe. Se alle resultater i meddelelse nr. 1164. Fotos: Camilla Bønløkke

AF: CAMILLA BØNLØKKE

FAGJOURNALIST
15-05-2019 12:02
Produktionsværdien beregnet med ens foderpris var statistisk set ens for de fire firmablandinger, der var med i firmaafprøvningen af foder til slagtesvin 2018 – og så klarede de sig bedre end kontrolfoderet.

Seges Svineproduktion, Den rullende Afprøvning, har foretaget en firmaafprøvning af fire foderblandinger til slagtesvin fra henholdsvis DLG, Danish Agro, Hedegaard og Himmerlands Grovvarer, og fagchef Lisbeth Shooter, Seges Husdyrinnovation, præsenterede resultaterne i forbindelse med årets fodringsseminar.

- Dykker vi ned i tallene og ser på daglig tilvækst først, så kan vi se, at de grise der fik DLG-foder, de havde en signifikant lavere tilvækst sammenlignet med de øvrige grupper i forsøget. Foderoptagelsen var signifikant højere for vores kontrolgruppe i forhold til de øvrige fire grupper, og foderudnyttelsen havde vi faktisk den bedste af hos de grise, der fik Danish Agro-foder og Hedegaard-foder. Til gengæld så var der den bedste kødprocent hos de grise, der fik foder fra DLG sammenlignet med kontrolgruppen og de tre øvrige firmaer, forklarede fagchefen.

Produktionsværdien i blandingerne

I afprøvningen er produktionsværdien også beregnet, og her kunne Lisbeth Shooter fremvise gode resultater for de fire foderblandinger.

- Hvis man tager de her produktivitetstal og regner en produktionsværdi, hvor vi anvender den samme foderpris for alle blandingerne, og sætter vores kontrolgruppe til indeks 100, ja så kan vi se, at det faktisk er vores kontrolgrise, der har en signifikant lavere produktionsværdi i det her forsøg sammenlignet med de fire firmaer.

Beregnes produktionsværdien med aktuel foderpris opnåede foderet fra DLG og Hedegaard et statistisk sikkert bedre resultat end foder fra Danish Agro og Himmerlands Grovvarer, der til gengæld var statistisk sikkert bedre end kontrolfoderet.

- Det er dog lige med det in mente, at det er med de priser, som vi har fået foderet til hos landmændene. Så det afhænger jo rigtig meget af, hvilken kontrakt de er på, og det afhang sidste år også særligt af, hvornår de har handlet, fordi vi ved, hvordan korn- og foderpriserne sidste år kørte op og ned.

Der var ikke forskel på dødelighed eller behandlingsfrekvens uanset foderblanding.

Fokus på foder

Indkøbt færdigfoder benyttes i omkring halvdelen af den danske svineproduktion. Med ønsket om at fremme produktionen af slagtesvin i Danmark har Seges Svineproduktion øget fokus på foderet til slagtesvin, herunder færdigfoder indkøbt fra foderstoffirmaer. Typisk er der forskel i produktionsværdien mellem de enkelte firmaers foder, når de sammenlignes i en afprøvning.

Foderet fra firmaerne i denne afprøvning blev indkøbt via svineproducenter for at skjule for firmaerne, at der var en firmaafprøvning undervejs. Foderet blev tildelt grisene fra cirka 33 kilo og til slagtning, og alle foderblandinger var pelleteret foder.

Der indgik 61 gentagelser i afprøvningen, som foregik på Forsøgsstation Grønhøj.

Læs mere om afprøvningen i meddelelse nr. 1164 via svineproduktion.dk.

Regelsæt har altid været et misfoster

Grønne marker reducerer forårs- og sommerudvaskningen og bør derfor foretrækkes frem for krav om ekstra efterafgrøder, mener Bæredygtigt Landbrug. Efterafgrøder bør sås på alle de arealer, hvor der ikke er vintersæd.

Nyt værktøj sikrer hurtig og effektiv rengøring af rullende mælkeautomat til kalve

En stor del af Calvex’ kunder gør et godt stykke arbejde omkring den daglige rengøring af deres Mælketaxa. Men der er også plads til forbedringer, lyder det fra firmaet, som nu gør rengøringen endnu nemmere i hverdagen.

Plus 15 procent efterafgrøder ødelægger mere, end det gavner

Foreningen for reduceret jordbearbejdning i Danmark har i årevis argumenteret for, at der er brug for langt større frihed til at sammensætte gode, effektive blandinger med indhold af bælgplanter – uden at blive hørt. Det fremmer ikke forståelsen for efterafgrøderne, siger formanden for FRDK’s fagudvalg.

Vi vil behandles ordentligt!

Efterafgrøderne forværrer klimakrisen – bak op om »Oprør fra landet«, anbefaler en af initiativtagerne, Peter Kiær.

Økologien fænger: - Sjovt med det gamle håndværk

Det gamle håndværk har været sjovt at vende tilbage til. Og ny teknologi lokker, siger Ulrik Olsen.

Økologitilskud og handelsstrategi reddede bundlinjen

Hvis Agrovest var fortsat med konventionel drift, havde økonomien været dårligere i både 2018 og 2019.

Økologisk omlægning var det bedste valg for bundlinjen

En driftsleders jobskifte gav anstødet til, at Agrovest droppede konventionelt landbrug. Omlægningen er gået godt, fortæller medejer af det økologiske planteavlsselskab, Ulrik Olsen.

Bøden for en udgået dunk i kemirummet er 8.000 kroner

Brug tid her i vinter på at gennemgå kemirum og kemilager. - Det kan være den bedste timeløn, du kan sikre dig, i forhold til risikoen for, at der i tilfælde af en kontrol bliver fundet ulovligt kemi, påpeger Agrovi.

Veterinær julesang møder kritik i landbruget

- Det er dårlig stil, lyder det fra Per Bardrum, direktør hos Danske Svineproducenter, om en julesang fra statslige veterinærfolk, der sang om skærpet kontrol og om at give transportører med logbogsændringer »det glatte lag«. Humor og satire er okay til en julefrokost, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

DLG-messe med klima og vækst på dagsordenen

Ringsted Sport Center danner i begyndelsen af januar rammen om DLG VækstForum, der blandt andet har fokus på klima og bæredygtighed.
Side 1 af 1723 (34460 artikler)Prev1234567172117221723Next