bannerPos

Stramninger: Gennemgå reglerne inden kontrolbesøg

En af de fire kontrolkampagner som Fødevarestyrelsen nu varsler, foretages i perioden den 15. marts til den 15. juni 2019, og den vedrører smittebeskyttelse ved hold af vildsvin og grise på friland.

Camilla Bønløkke

Journalist (Svineproduktion)
08-03-2019 08:00
I efteråret blev der varslet stramninger på kontrolområdet indenfor svineproduktion. Fødevarestyrelsen er nu klar med fire kampagner, der både omhandler halekupering, antibiotikaforbrug, smittebeskyttelse hos vildsvin og grise på friland samt flytning af grise.

Fødevarestyrelsen har i 2019 planlagt fire målrettede kontrolkampagner på griseområdet, hvor Fødevarestyrelsens tilsynsførende besøger mere end 700 besætninger. En af kontrolkampagnerne foretages i perioden den 15. marts til den 15. juni, og den vedrører smittebeskyttelse ved hold af vildsvin og grise på friland.

Formålet med kampagnen er at sikre, at vildsvin eller grise, der holdes udendørs, er indhegnet efter de gældende regler, og at ejerne er opmærksomme på de smitterisici, der er ved at holde vildsvin og grise udendørs.

Ifølge nyhedsbrevet FrilandNYT betyder kampagnen blandt andet, at alle producenter af økologiske grise og Frilandsgris skal leve op til reglerne for smittebeskyttelse ved hold af grise på friland.

Fødevarestyrelsen har udarbejdet et faktaark med de krav, som leverandører skal leve op til. Der er blandt andet krav om skiltning med »fodring forbudt« ved alle indgange til faremarken, ligesom der også skal være skiltning ved løbegårdene. Derfor er det ifølge Friland også en god ide at læse op på reglerne, selvom man ikke har grise på friland, men kun opdrætter slagtegrise.

Flere kontrolkampagner

Udover smittebeskyttelse ved hold af vildsvin og grise på friland, så omhandler kontrolkampagnerne også halekupering, antibiotikaforbrug og flytning af grise.

Siden årsskiftet har der blandt andet været krav om skriftlig dokumentation, hvis der halekuperes i besætningen. Den besætningsansvarlige skal således ved kontrol kunne fremvise et dokument, der viser, at der har været problemer med halebid i besætningen, og at der er foretaget en gennemgang af alle de påkrævede risikoparametre samt i den forbindelse taget stilling til, hvordan og hvornår eventuelle mangler kan udbedres.

Formålet med de nye regler er både at forbedre de fysiske staldforhold, men i høj grad også at optimere driftsledelse og management, således at forekomsten af halebid kan nedbringes. Kampagnen skal være med til sikre kendskab til reglerne herunder formålet med reglerne. Ydermere skal kampagnen være med til at sikre, at reglerne efterleves.

Fødevarestyrelsen meddeler, at der de seneste år er givet flere indskærpelser vedrørende forhold om svins adgang til en tilstrækkelig mængde beskæftigelses- og/eller rodemateriale. Kampagnen vil således samtidig være med til at sætte fokus på, at reglerne vedrørende tildeling af beskæftigelses- og rodemateriale overholdes.

Styr på CHR

Fødevarestyrelsen har desuden konstateret, at der er behov for en kontrol af data vedrørende svinebesætninger i CHR. Beregninger fra DTU og opslag i CHR viser nemlig, at der er registreret mangelfulde eller fejlagtige data for »antal svin« i svinebesætninger.

I nogle tilfælde mangler der data for flytninger af svin, i andre tilfælde er der besætninger registreret med en forkert besætningstype. Derudover findes besætninger, der ikke længere har dyr, som derfor mangler at blive ophørt i CHR.

I kampagnen »Registrering af svinebesætninger og svineflytninger i CHR« er der derfor fokus på følgende områder: Det registrerede antal svin, indberetning af svineflytninger, korrekt registrering af besætningstype, samt ophør af besætninger, der ikke længere har dyr.

Arla stormer frem i Tyskland

Arlas mærkevareprodukter har fået godt fat i det tyske marked, og havde sidste år overskud på markedet, der ellers før har givet selskabet grå hår i hovedet.

Kontrol skal bygge på satellitbilleder

En ændring til bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. er nu i offentlig høring.

Der er stadig god tid til markarbejdet

Med februars varme spirede forventningen til en tidlig såning hurtigt. Regnen i marts har ikke gjort det muligt. Men der er god tid endnu, lover planteavlskonsulent.

Digital overvågning skal sænke antal dødfødte grise

På Sandager Skovgaard har man hele tiden været åben overfor nye digitale tiltag. Det gælder også, når et ungt iværksætterteam ønsker at afprøve en digital løsning til faringsovervågning.

Mindre behov for kvælstof i år: Kvælstofprognosen er offentliggjort

Tørt efterårs- og vintervejr medfører mindre behov for tildeling af kvælstof til afgrøder på finsand, blandet sand- og lerjord og lerjord. Det fastslår kvælstofprognosen for 2019.

Har Yara monopol på gødningsmarkedet?

Antidumping told hindrer fair konkurrence på gødningsmarkedet. Når man taler med sælgerne på foderstoffirmaet, og spørger til gødningspriserne, får man det svar, at det er Yara, der bestemmer pris og kvalitet på gødningsmarkedet, fordi der ingen konkurrence er på markedet.

Dansk landbrug og fødevareindustri går foran i klimakampen

Vi skal sætte yderligere gang i forskningen inden for klima og landbrug, så landbruget fortsat kan udvikles, mener Lise Bech fra DF.
Side 1 af 1490 (29793 artikler)Prev1234567148814891490Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer