Svinenoter: Hold styr på hygiejnebeviset

Alle, der arbejder med svin, skal gennemføre et hygiejnekursus (e-lærings kursus), og beviset skal kunne fremvises ved for eksempel Danish kontrol.

- Jeg anbefaler, at beviser for alle der passer grise på bedriften, opbevares i Danish mappen. Så er det altid let at finde dem.

Opfordringen kommer fra svinerådgiver Rie Krukow, LMO. I det seneste nyhedsbrev »Trynekontakten« minder hun om, at kursusbeviset skal være til at finde, men at man også skal huske, at nyansatte skal gennemføre kurset, hvis ikke de har beviset i forvejen.

- I kan med fordel være flere der gennemfører kurset samtidig, da jeres drøftelse undervejs vil øge udbyttet af kurset væsentligt. I skal logge ind med »Nem ID« og får efterfølgende personligt kursusbevis tilsendt på e-mail, forklarer rådgiveren nærmere.

Færre dødfødte med et tilskudsprodukt

I sidste måneds Vet-Team Nyt havde dyrlægerne under »Månedens fidus« et tip med fra en besætning, hvor der med succes anvendes produktet Vigosine til søer inden faring.

Her har man set et fald i dødfødte pr. kuld fra 1,9 til 1,5, siden man begyndte at bruge produktet.

Vigosine er et flydende tilskudsfoder fra Ceva, der doseres med 40 ml pr. so pr. dag i 3-4 dage inden faring.

Ifølge Vet-Team, kan Vigosine købes hos for eksempel Hatting og Danish Agro. Pris pr. so pr. dag er cirka 2,50 kroner.

Kan græspulp anvendes som grovfoder?

Når kløvergræs presses for at udvinde protein fra saften, så står man tilbage med en presserest – græspulpen. Seges Økologi Innovation har forleden serveret græspulp for nogle økologiske søer for at se, om søerne overhovedet er interesseret i det.

I en video på Seges TV fortæller Kristian Knage-Drangsfeldt om de erfaringer der blev gjort, da der blev lagt græspulp med en tørstofprocent på 35-45 i krybben hos søer på friland.

Aminosyreprofilen og råproteinindholdet er høj i græspulpen, hvorfor det er et interessant foder til grise.

- Normalt når vi snakker ensilage til grise, så vil vi gerne have tørstofindholdet ned på 20-25 procent, lød det i videoen fra specialkonsulenten, der derfor var spændt på at se søernes interesse for pulpen.

Af videoen ser man da også, at pulpen ikke holder alle søernes interesse i længere tid, hvor flere i stedet græsser på marken.

- Det ser ikke ud til, at græspulpen er den helt store vinder i dag, men om to måneder vil fodrer grisene med ensileret græspulp og sammenligne med andet ensilage, lyder det i videoen fra Kristian Knage-Drangsfeldt.

For meget og for lidt kartoffelmel

Svinerådgiver Anders Andersen, LMO, minder i »Trynekontakten« om, at en gris i farestalden ikke har brug for ret meget kartoffelmel, for at det sætter den ønskede prop i for en diarre.

- Jeg har lige mødt en besætning, hvor der blev givet alt for meget kartoffelmel. Under PattegriseLIV projektet blev to af besætningerne overrasket over, at en del af deres grise i farestalden døde af forstoppelse. De have været lidt for lystige med skovlen med kartoffelmel, hvilket gav grisene problemer, fortæller Anders Andersen fra sine observationer ude fra staldene.

- Husk på, at en voksen mand med diarre, kun skal røre en teske kartoffelmel op i et glas vand og drikke dette, og så er det slut med diarre! - Hvor meget giver I til et kuld grise á 2 kilo, spørger rådgiveren.

 

Læs også