bannerPos

Konsulent: Overse ikke søerne

Soen skal have det godt, for at pattegrisene har det godt. Svinerådgiver Ghita Pedersen oplever, at medarbejderne ofte har så meget fokus på pattegrisene, at søerne bliver overset. Arkivfotos

Camilla Bønløkke

Journalist (Svineproduktion)
13-03-2019 10:30
- Få soen til at gøre det kedelige arbejde. Svinerådgiver Ghita Pedersen, LMO, opfordrer til øget opmærksomhed på søerne, så de bedre kan passe grisene.

- Det er soen, der skal passe grisene, og derfor skal I sætte fokus på jeres søer.

Sådan lyder ordene fra svinerådgiver Ghita Pedersen, LMO, i det seneste »Trynekontakten«, hvor hun påpeger, at hun ved staldbesøg gang på gang oplever, at medarbejderne har så meget fokus på pattegrisene, at søerne bliver overset.

Ghita Pedersen peger specifikt på fire faldgruber, som hun ofte ser på sine besøg. Det handler blandt andet om foder, vand, rettidig behandling samt håndtering af dyrene.

Foderoptimering

- Har din foderleverandør lavet en blanding helt til kanten? Og har du tilføjet nye råvarer, såsom roepiller eller majs?

I så fald bør du ifølge konsulenten, enten søge hjælp til optimering, hvis du er usikker på, om din blanding er blevet lidt for skrabet, eller hvis du har ændret på råvarerne – og ved siloskift skal du iværksætte udvejning af foderkasser.

- Der skal ikke store ændringer til, før vægtfylden ændrer sig voldsomt, påpeger Ghita Pedersen.

Er der vand nok?

En anden faldgrube, i forhold til et velfungerende sohold, er vandforsyningen.

- Jeg ser ofte, at drikkeventilerne ikke giver nok vand, ofte fordi de er tilsmudset, lyder det fra konsulenten.

Soen skal have adgang til en vandventil, der giver fire-fem liter vand pr. minut. En nem måde at tjekke dette på, er at tage en krybbetømmer på to liter og se hvor længe der går, inden den bliver fyldt op.

- Det tager kun 30 sekunder at tjekke en ventil – 30 sekunder = En fuld krybbetømmer!

Rettidig omhu

Sygdom ved soen, som bliver behandlet for sent, for eksempel MMA eller yverbetændelse er en anden af de faldgruber, som Ghita Pedersen påpeger.

En lille yverbetændelse eller feber påvirker soen meget, uden at det nødvendigvis kan ses ved en hurtig gennemgang.

- Lad hænderne glide hen over kirtlerne. Hvis du finder en kirtel, der er varm og/eller hård, bør du behandle soen. Hvis dette ikke gøres, mister soen en-to kirtler i denne laktation og muligvis også i næste.

En stresset so vil heller ikke yde optimalt.

- Rolig omgang med søerne et must, så de ikke farer op, når I kommer ind til dem i stierne, lyder det fra konsulenten, der minder om, at det allerede starter i poltestalden.

Vi herude skaber velfærds-grundlaget

Vi vil gerne producere og bidrage til en sund økonomi, men vi har brug for, at vilkårene for landbruget forbedres markant, påpeger næstformanden for Landbo Syd.

Hestebønner har erstattet soja

Mælkeproducent Martin Agesen, Vestervig, prøvede for første gang at dyrke og fodre med hestebønner sidste år til sine økologiske malkekøer. Ser man bort fra tørken, blev det en så stor succes, at hestebønnerne nu er en fast del af foderplanen.

Nordjyske landmænd vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Landbrugets indtægter faldt med 21 procent sidste år

Selvom tørken gjorde ondt sidste år, blev landbrugets resultat bedre end i 2015 og 2016, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Både økologisk og konventionelt landbrug skal omstille til klimaneutralitet

Både økologisk og konventionel drift er udfordret i forhold til klimaaftrykket. Begge skal omstille til klimaneutralitet, og det skal gå stærkt, skriver Michael Minter fra Concito i en replik til Jens Iversen, Bæredygtigt Landbrug.
Side 1 af 1545 (30888 artikler)Prev1234567154315441545Next