bannerPos

Notering: Udbudspukkel stopper fremgangen

Henning K. Andersen

07-01-2019 11:12
Nord-West noteringen er i denne uge uændret 36,50 euro, mens noteringen for 8.kilos grise ligeledes er uændret 23,80 euro. Det oplyser Danske Svineproducenter.

På grund af jul og nytår og de dermed manglende slagtedage var det ikke muligt at undgå en udbudspukkel på det tyske slagtesvinemarked. Tyske slagtesvineproducenter var nødt til at vente med at levere slagteklare grise og kunne derfor heller ikke bestille nye smågrise.

Det prismæssige opsving på smågrisemarkedet holder derfor en lille pause, men meget tyder på, at opturen fortsætter i de kommende uger: For eksempel er SPF-puljenoteringen til denne uge steget med 5 kr., den tyske VEZG-smågrisenotering med 1 euro, og den hollandske Vion-smågrisenotering med 1,50 euro.
 
Med årsskiftet blev metoden for, hvordan den tyske Nord-West notering for 8-kilos grise fastlægges, ændret. Indtil nu var Nord-West noteringen for 8-kilos grise en ren markedsnotering, hvor forskellige tyske omsættere har indberettet deres pris for 8-kilos grise til den tyske omsætterorganisation VEZG.

VEZG har derefter bestemt medianen, som så var den officielle tyske notering. Imidlertid er antallet af omsættere, som indberetter smågrisepriser for 8-kilos grise, faldet fra 19 styk i året 2010 til kun 9 styk i året 2018. Samtidig er antallet af 8-kilos grise, som den tyske Nord-West notering baseres på, faldet fra cirka 20.000 til under 14.000 smågrise pr. uge. 
 
Ifølge den tyske landbrugsorganisation Landwirtschaftskammer Niedersachsen afspejler udviklingen den faldende markedsandel for 8-kilos smågrise på det tyske marked. Det er således ikke længere muligt at bestemme en rimelig markedsnotering for 8-kilos smågrise, siger den tyske landbrugsorganisation.

Den ugentlige prisbasis er så tynd, at det kan føre til større prisudslag. Som erstatning for markedsnoteringen har det tyske Landwirtschaftskammer Niedersachsen nu udviklet en omregningstabel på basis af den tyske 30-kg Nord-West notering. Tabellen viser en stor korrelation til den historiske udvikling af markedsnoteringen. Det betyder, at den tyske Nord-West notering for 8-kilos grise fra nu af beregnes på basis af Nord-West noteringen for 30-kg grise, som fortsat er en ren markedsnotering. 
 
Den tyske VEZG-smågrisenotering indikerer, at Nord-West noteringen sandsynligvis vil stige med én euro til 37,50 euro (317 kr. inkl. vægtregulering) i næste uge.

Vandforsyningsselskab ønsker samarbejde med landmænd

Trefor Vand, Danmarks fjerdestørste vandforsyningsselskab, står over for at skulle lave hundredvis af aftaler med landmænd om pesticidfri drift nær vandboringer. Selskabets virkemiddel lige nu er frivillige aftaler. Selskabet vil lave aftale både inde og uden for BNBO.

Agromek-bussen er stort set fyldt til Borgeby

Der er ved at være fyldt op i Agromek-bussen, der kører fra Midtjylland til Sydsverige i forbindelse med Borgeby Fältdagar den 26. juni. Men det er stadig muligt at komme med.
Side 1 af 1564 (31279 artikler)Prev1234567156215631564Next