Fra næste uge begynder fremrykningen

Forud for påsken er der behov for at rykke et stort antal grise frem, og det begynder allerede fra næste uge.

Fra næste uge skal der trækkes omkring 40.000 grise frem til slagtning fra uge 10. Dermed er fremrykningen op mod påsken sat i gang, og fra Centralplanlægningen i Vejen er håbet, at det gode samarbejde fra jul og nytår fortsætter.

- Vi har behov for hjælp for at få puslespillet til at gå op til glæde for alle andelshavere. Derfor vil vi gerne opfordre til, at der meldes til i god tid i den kommende periode, og at man er behjælpelig med at få sendt grisene af sted, så vi er klar til de kommende helligdage, siger Henrik Pendorff, der er afdelingsleder i Dansk Grisetransport.

Selvom der for nuværende er en notering, hvor logikken tilsiger, at grisene skal have så meget tid i stalden som muligt for at opnå den sidste tilvækst, så vil fremrykningen med de tillæg, det indebærer, kompensere for de manglende kilo afregnet. Det fortæller Kristian Jensen, der er leder af den faglige rådgivning i Danish Crown Ejerservice.

- Kigger vi på beregningerne ud fra landsgennemsnittet og med de aktuelle foderpriser, noteringer og tillæg, så vil en andelshaver, der får fremrykket sine grise, tjene omkring 2,50 krone pr. gris pr. dag den er fremrykket grundet den kompensation, som ligger i at være fleksibel omkring sin afhentning. Så selvom der er værdi i tilvæksten, så vil kompensationen i sidste ende være en bedre forretning for andelshaveren, siger han.

De allerbedste producenter med op til et kg slagtevægt pr. dag i tilvækst – svarende til knap 1300 g levende tilvækst pr. dag og meget lave produktionsomkostninger vil ligge tæt på kompensationsgrænsen, men værdien af at være godt med op mod påsken gør, at vi gerne vil opfordre dem til også at hjælpe med fremrykningen.

Fremrykningerne kommer i forbindelse med helligdagene omkring påske, hvor Danish Crown samtidig sænker vægtgrænserne.

Læs også