bannerPos

Ny guide til udfasning af zink

Foto: Colourbox

Redaktionen

13-04-2019 09:30

Onsdag lancerede Seges Svineproduktion deres nye guide, Zinkguide.dk. Guiden samler en række tjeklister og gode råd til, hvordan du kan nedsætte eller fjerne behovet for brug af medicinsk zink.

- Senest i 2022 bliver det forbudt at bruge medicinsk zink til behandling af fravænningsdiarré. Vi har i Seges Svineproduktion flere forsøg i gang, hvor vi undersøger alternativer. Men som svineproducent kan man også selv gøre en del ting, siger fagchef Lisbeth Shooter.

Guiden har tre forskellige kategorier: Grisen, stalden og foderet. Under hver kategori er der en række gode råd til, hvor du kan sætte ind for at nedsætte risikoen for fravænningsdiarré. Og dermed også behovet for at bruge medicinsk zink.

Tjeklisterne er lavet på fem forskellige sprog, og du kan enten printe dem ud og sende dem via mail til dine medarbejdere.

- Vi har lavet guiden, så både ejer og medarbejdere altid har de gode råd lige ved hånden. Enten på telefonen, tabletten eller computeren, siger Lisbeth Shooter.

I guiden finder du også testen »ZinkUdfordringen«, hvor du ved at svare på 12 spørgsmål kan se, hvor tæt du er på målet om at kunne udfase medicinsk zink. Testen giver også svar på, hvor der er behov for at sætte ind, for at kunne tage medicinsk zink ud af produktionen.

Find guiden på zinkguide.dk.

Få styr på rygspækket

LVK svinedyrlægerne tilbyder rygspækmåling som service til deres medlemmer.

Rygspækmåleren anvendes til at fastslå tykkelsen af rygspækket på avlsdyr – En metode der har været anvendt i Danmark i snart ti år, og stadig er højaktuel.

Ifølge LVK, sikrer korrekt rygspæktykkelse ved løbning det optimale antal levendefødte på især gylte. Desuden er den korrekte tykkelse ved faring afgørende for soens ydeevne og holdbarhed.

Ny mærkningsordning i Tyskland

I lighed med den danske »Hjerte-ordning« indføres der nu i Tyskland en mærkningsordning kaldet »Haltungsform« (Opstaldningsform), hvor kød i detailhandlen kategoriseres efter graden af dyrevelfærd i opvækstbesætningerne. Ordningen omfatter svine-, okse- og fjerkrækød.

Ifølge den seneste Uge Orientering fra Tican, er det de tyske detailkæder Aldi, Edeka, Kaufland, Lidl, Penny, Netto og Rewe har tilsluttet sig mærkningsordningen. Ordningen iværksættes og administreres af organisationen Initiative Tierwohl (ITW), som en række tyske brancheorganisationer, slagterier og detailhandelskæder står bag.

OUA-tillægget er ændret

Danish Crown har ændret OUA-tillægget fra 1,20 kr. til 1,40 pr. kilo. Derudover gives der et tillæg på 10 øre pr. kilo i vægtintervallet 85-109,5 kilo.

I gennemsnit regnes der med et tillæg på 1,45 kr. pr. kilo. Tillægget pr. 30 kilos OUA-smågris er beregnet til 90,66 kr. ved et gennemsnitligt tillæg på 1,45 kr. pr. kilo slagtekrop og 86 kilo slagtevægt.

Se mere om tillægget i notat nr. 1908 via svineproduktion.dk.

Behov for mere inddragelse af lokal viden i de næste vandområdeplaner

Der er ikke nok fokus på inddragelse af lokal viden i det arbejdsprogram, som beskriver processen i arbejdet frem mod de næste vandområdeplaner, mener man i Landbrug & Fødevarer.

NIR-scanning på fodergangen

Et NIR-system på fuldfodervognen kan både sikre den rette mængde tørstof og en ensartet blanding. Der er dog en række andre ting, der skal styr på, før NIR giver værdi.

Arla holder priserne i ro igen

Det er nu over et år siden, Arla sidst ændrede deres afregningspriser. Mejerijkoncernen oplyser mandag, at man ikke ændrer priserne i juli måned. Dermed er afregningspriserne fortsat på det samme niveau som for et år siden.

Arla inviterer til kæmpe madfest i Aarhus og København

Tag på bæredygtighedsskattejagt, smag på nye råvarer eller lær at trylle madrester om til lækre måltider, når Arla igen i år afholder årets sjoveste madfestival for børn og barnlige sjæle. Særligt bæredygtige madvaner er på menuen ved dette års Arla Food Fest, der kan opleves i København d. 31. august og i Aarhus fra d. 6.-8. september.

Nord-West-noteringen statisk for 4. uge i træk

For fjerde uge i træk er den tyske Nord-West-notering for smågrise uændret. Og der er ikke meget, der tyder på ændringer fremadrettet.
Side 1 af 1573 (31447 artikler)Prev1234567157115721573Next