Op ad bakke for lollandsk svineproducent

Svineproducent Kim Monk Rasmussen glæder sig over nye gode faciliteter på Hvidkilde på Vestlolland, men han har undervejs været frustreret over, det er så svært at udvide sin produktion.

Viceformand i Landbrug & Fødevarer, Lars Hvidtfeldt (til venstre) og Kim Monk Rasmussen lytter side om side til en tale til åbent stald-arrangementet. Kim Monk Rasmussen (til venstre) og Henrik Villumsen fra Kjargaard Byg A/S har haft et godt samarbejde, men svineproducenten har til gengæld ikke meget til overs for samarbejdet med kommunen.
Hvis man vil cykle og undgå bakker, er Lolland et ideelt sted. Når man vil udvide sin svineproduktionen, er det omvendt op ad bakke på Lolland. Det må Helle og Kim Monk Rasmussen nær Vesterborg på Vestlolland konstatere.
Parret har med Kjargaard Byg A/S som total-
entreprise fået opført i alt 6.000 kvadratmeter polte- og slagtesvinestalde med ny foderlade, kornopbevaring og gylletanke.
Kort før de nye faciliteter på Hvidkilde tidligere i april blev taget i brug, blev der holdt åben stald med skønsmæssigt omkring i alt 400 besøgende. Her skinnede solen fra en
næsten skyfri himmel, men undervejs har Kim Monk Rasmussen stødt på mange »sorte skyer«, og han har længe – alt for længe – ventet på indvielsen.
- Det har taget seks år at nå hertil, og det har ind imellem virkelig frustreret mig, at det skal være så bøvlet at få lov til at udvide produk-
tionen. Det har været op ad bakke fra starten, understreger Kim Monk Rasmussen og fortsætter i samme åndedrag:
- Der er alt for mange regler og krav, som tilmed konstant bliver ændret, så selv rådgiverne kan have svært ved at følge med, og det er jo helt grotesk.
- Når man henvender sig til kommunen, er det som at møde en mur, sukker Kim Monk Rasmussen, som til gengæld har haft et fortrinligt samarbejde med Kjargaard Byg, der for et lille år siden startede det omfattende byggeri. Slutresultatet er Kim Monk Rasmussen meget tilfreds med.
 

Rigtig godt flow

- Jeg synes, det er blevet rigtig godt, og det er dejligt, at vi nu i mange år frem har gode forhold for både dyr og mennesker. Det hele opfylder selvfølgelig de nyeste miljøkrav, oplyser Kim Monk Rasmussen, som med udvidelsen vil producere mellem 21.000-22.000 polte- og slagtesvin til Danish Crown-slagteriet i Ringsted.
På Bøllesminde – et par kilometer fra Hvidkilde – har svineproducenten 670 søer, og smågrisene derfra flyttes via klimastalden til den nye slagtesvinestald, som er opført med to tvillingestalde og i alt tæller 5.000 stipladser.
- Med de nye faciliteter får vi et rigtig godt flow og en god og effektiv arbejdsgang, lyder det forventningsfuldt fra Kim Monk Rasmussen, der har otte medarbejdere og forventer at udvidelsen medfører, at der skal ansættes et par stykker mere.
Da der – efter lange indledende og opslidende proces – omsider kom gang i byggeriet, er det også forløbet godt og effektivt.
 

Stor besparelse

Ifølge salgschef hos Kjargaard Byg, Henrik Villumsen, der har været projektleder for byggeriet på Hvidkilde, er det også en stor fordel, når sådanne byggerier foregår i totalentreprise.
- Landmanden har i hele fasen kun én kontaktperson, som koordinerer det hele, og det er en stor besparelse i både tid og penge for landmanden, påpeger Henrik Villumsen, der har besøgt Hvidkilde et par gange om ugen i hele byggeperioden.
- Vi etablerede først nogle gode færdselsveje rundt omkring på byggepladsen, og det gjorde blandt andet, at vi ikke blev forsinket, selv om der sidste år kom rigtig meget nedbør, og vi i den seneste måned sågar har haft snekaos, forklarer han.
Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer, var også blandt gratulanterne, og han kom i en tale til åbent stald-
arrangementet også ind på vejret. Og på den langsommelige godkendelsesproces.
- Foråret er kommet sent, men det er fordi, at det er blevet sendt med Postnord, lød det fra Lars Hvidtfeldt, som efterfølgende blev mere alvorlig og påpegede, at det er utilfredsstillende, at landmænd skal kæmpe så meget for at udvide bedrifterne.
- Det er en af de mange ting, vi er meget opmærksomme på i Landbrug & Fødevarer, og vi arbejder naturligvis på, at det skal blive bedre og mere enkelt.
 
» - Det har taget seks år at nå hertil, og det har ind imellem virkelig frustreret mig,
at det skal være så bøvlet at få lov til at udvide produktionen«

Kim Monk Rasmussen
 

Læs også