PRRS på programmet

Da Porcus Svinefagdyrlæger forleden havde inviteret medlemmerne af Fokus 35 Vital-gruppen til møde, var det søernes holdbarhed, der stod øverst på programmet. Indledningsvist blev det dog alligevel den aktuelle PRRS-situation, der først blev orienteret om.

- Cirka 10 procent af dem, der har modtaget sæd, er smittet, og vi har desværre en ny variant i Danmark, som vil sprede sig, lød det fra dyrlæge Jesper B. Sanden under det seneste møde i Fokus 35 Vital-gruppen. Foto: Camila Bønløkke 100 producenter og medarbejdere deltog forleden, da der var fællesmøde i Fokus 35 Vital-gruppen, som Porcus Svinefagdyrlæger står bag. Foto: Camila Bønløkke

Godt 100 producenter og medarbejdere deltog forleden, da der var fællesmøde i Fokus 35 Vital-gruppen, som Porcus Svinefagdyrlæger står bag.  

På dagen, hvor sodødelighed og PRRS var på dagsordenen, var chefforsker Gunner Sørensen, Seges, inviteret til at fortælle nærmere om, hvilke tiltag og procedurer, der kendetegner de besætninger, der ligger med en lav sodødelighed, mens Hans Aae fra Zinpro kom ind på strategi og management i forhold til besætningens fremtid – nemlig poltene.

Dyrlæge Jesper B. Sanden, Porcus, indledte dog dagen med et helt andet højaktuelt emne, nemlig en kort orientering om PRRS-situationen med den nye Horsens-variant.

Høj dødelighed

- Cirka 10 procent af dem, der har modtaget sæd, er smittet, og vi har desværre en ny variant i Danmark, som vil sprede sig, lød det fra dyrlæge Jesper B. Sanden, der viste billeder fra en af de smittede besætninger.

Billederne dokumenterede blandt andet, at antallet af døde grise fra en enkelt dag er skræmmende højt. Desuden viste flere billeder, hvordan blodet hos de smittede søer ikke kan koagulere. Det vil sige, søer, der bliver injiceret, bløder kraftigt.

Ligeledes blev der vist billede af en pattegris, der var blevet sparket af en so og derefter var død af den blødning, der opstår og ikke af selve sparket – igen fordi blodet ikke kan størkne.

- Det, vi oplever derude, er utrolig mange dødfødte, få levendefødte, og det er søer, der ligger med et yver fuldstændig uden mælk. Og farestaldsdødelighed, alt efter om besætningen har haft en eller anden form for beskyttelse – for eksempel hvis besætningen har haft en af de andre PRRS-typer og er vaccineret med en af de andre typer PRRS-vacciner, så er dødeligheden måske nede på 20-30 procent. Men vi har altså oplevet ugehold, hvor vi er helt oppe på 85 procent døde.

Videnskabens skræk

Ifølge Jesper B. Sanden, så forlyder det, at man efter at have taget fingeraftrykket af virusset fra Hatting har fundet frem til en besætning cirka fire kilometer fra Hatting Horsens, hvor der er anvendt to levende vacciner: Hipras PRRS-vaccine, som man fandt ud af, at PRRS-varianten lignede først. Senere har man så fundet frem til, at virus-varianten er kombineret med Orions PRRS-vaccine Suvaxyn.

- Så det er simpelthen to vacciner, som ikke har givet synderlig klinisk reaktion i de besætninger, hvor de har været brugt, men de har rekombineret i en gris, og er blevet til et nyt virus. Så det er sådan lidt en videnskabsmands skræk, det der er sket her, forklarede dyrlægen.

- Vi har desværre en ny variant i Danmark, som vil sprede sig

Jesper B. Sanden, dyrlæge, Porcus

Han påpegede, at det er en risiko, som altid er til stede med levende vacciner. Den kunne også ske med to PRRS-stammer.

- Så man ved godt, at dette kan ske. Man har bare ikke oplevet det på denne måde her, og så bliver det til en variant, der er så voldsom.

Dyrlægen understregede, at der i den pågældende besætning nær Hatting Horsens ikke er fundet »Hatting-mutanten«. Man kan derfor ikke sige, at det netop er i denne besætning, det er sket. Men det kunne være sket der, idet det er den eneste besætning i Danmark, hvor begge vacciner er brugt.

Håndtering

Hos Porcus har man håndteret de smittede besætninger ved at give tre gange blitz-vaccination for at få det til at sprede sig hurtigere og dermed komme hurtigere igennem det. Og de, der gerne vil prøve at sanere sig fri af det, har man valgt at give tre gange med tre eller fire uger i mellem. Når man så når 14-16 uger hen efter sidste blitz, så begynder man at teste for frihed, hvor de grise, der testes negative, skal i en anden retning, end de, der testes positive.

- Det kan for dem, der har flere sites, være nemt nok, men hvis det hele foregår på ét site, så kan det være lidt kompliceret, påpegede Jesper B. Sanden.

Andre besætninger, der ligger i områder, hvor det kan være klogt nok at beholde den her PRRS, så kan man holde den stabil ved at file lidt på antallet af gange, man vaccinerer i opstarten. Derefter PRRS-vaccineres fire gange årligt for at holde den stabil.

- Vi har besætninger nu, der kører tre gange blitz af poltene og fire gange årligt (af søerne, red.), der sælger negative grise. Det er også en løsning, hvis man ligger et dumt sted, forklarede Jesper B. Sanden.

cab@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 20 96 65

Læs også