bannerPos

Raffineret protein fra Hornsyld kan stoppe zinkbehovet

Kommerciel direktør Jesper Bang, R&D manager Marianne H. Madsen og CEO Jesper M. Jensen er klar til at afsende endnu mere foder fra Triple A’s AX3-produktionslinje. Fotos: Henning Andersen.

Henning K. Andersen

16-03-2019 09:06
EU's forbud mod brug af zink i forbindelse med svineproduktion er stadig bekymrende for mange svineproduktioner. Men der kan findes alternative måder at klare fravænning på, også uden en forøget risiko for diarré i svinestalden.

I sidste uge ankom en lastbil fra Danmark til Kina. Lastbilen var ladet med dansk sojaprotein, fremstillet hos Triple A i Hornsyld i nærheden af Horsens. Den var den første i en række leverancer, som det danske selskab har skrevet under på til verdens største svineproducerende nation, og var det foreløbige højdepunkt i selskabets historie. 

Triple A's sojaproteinprodukt fremstilles ved at man fører sojabønner, der er tømt for olie, igennem en vaskeproces og derefter raffinerer proteinet ud. Det er baseret på flere års forskning på Københavns Universitet, og produktet er så rent, at det i princippet også kan spises af mennesker. 
Men fokus er på svineproduktionen, og der er ifølge kommerciel direktør i Triple A, Jesper H. Bang, klare fordele ved produktet, også for danske svineproducenter.

- Vi kan klare moderne svineproduktion uden anvendelse af zink, og vi kan leve op til den produktionseffektivitet, som man forventer, selv uden zink. Zink har været et remedie til at camouflere problemer, og der har været udført et omfattende forsøg, hvor vi kan dokumentere, at vi kan komme op på en daglig tilvækst på 540 gram i klimastalden, og en foderudnyttelsesrate på 1,44 uden zink, siger han. 

Kvalitetsstempler fra Kina
Leverancerne til Kina fra selskabets AX3-produktlinje er kommet i gang efter flere års forarbejde, hvor myndigheder i både Danmark og Kina har været inde over. Men trods den ofte langsommelige proces har det været det hele værd, siger administrerende direktør i Triple A, Jesper M. Jensen. 

- Det har været en lang proces, men vi ved, at vi har et godt produkt, så målet har været klart. Kineserne har jo sat nogle barske standarder, som man skal leve op til nu om stunder, siger Jesper M. Jensen og fortsætter:

- I oktober sidste år kom der en skrivelse fra Kina om sikring af råvarekvaliteten. Der stod der, at deres sourcing af råvarekvalitet skulle overholde en række standarder. Her er vi allerede godkendt som det første firma. Vi er både produktgodkendt, men også produktionsmæssigt godkendt. Det er vi stolte af, siger han.

Ifølge Jesper Bang er AX3 den næste generation af raffineret protein, der skal bidrage til udviklingen og effektiviteten i den danske smågriseproduktion, og samtidig bryder med brugen af zink i produktionen.  

- Når vi sidestiller os med andre sojaprotein-koncentrater, så er AX3 nyeste generation af et produkt, fordi vi har raffineret proteinet ud. Restproduktet, f.eks. melassen, bruger vi til biogas, så det er jo ikke sådan, at der ikke er en cyklus i vores produktion, siger han. 

Lav pH
Ud over kvalitetsstemplerne fra Kina er der også andre grunde til at overveje at bruge AX3-foderet fra Triple A hos danske svineproducenter. 

- Vores produkt har en lav pH-værdi og lav syrebindingskapacitet, hvilket hjælper ungdyrene til et optimalt pH-niveau i mavesækken. Det øger fordøjeligheden, og det er der ingen andre af sojaprodukterne, der gør, siger Marianne H. Madsen, der er biolog og arbejder med forskning og udvikling hos Triple A.

- Og vi kan se på vores resultater, at de fravænnede grise, der er startet på AX3, også klarer sig bedre senere. Det sker med en stadig højere foderudnyttelse, en bedre tilvækst, og giver mere kød i den sidste ende, siger hun.

- Det, man har set i Kina, er de fordele, der er ved at bruge AX3 i forhold til effektivitet og foderudnyttelse. Med vores produkt kan man reducere antallet af dage i en klimastald fra over 50 til cirka 40, og samtidig kan foderforbruget også reduceres med op mod 15 procent, tilføjer Jesper Bang.

Senest i juni 2022 skal brugen af zink ved fravænning ophøre i dansk svineproduktion.

BL vil debattere natur med økologerne

Bæredygtigt Landbrug arrangerer debat med deltagelse af Økologisk Landsforening i dag på Naturmøde i Hirtshals.

Kalvenotering til debat

På Danske Slagtekalveproducenters sommermøde slap direktøren for Himmerlandskød, Lars Andersen, ikke uden om kritiske spørgsmål fra producenterne.

Landbrugets lavbundsjorder udfordrer klimaet

Jeg er rigtig glad for at se, at erhvervet har besluttet sig for at være en del af løsningen og ikke fremstå som klimaproblemet, skriver Poul Erik Jørgensen.

Stemningen er vendt fuldstændigt

Afregningsprisen er ved at komme på rette kurs, årsregnskabet for et barskt år er landet, og optimismen kan spores. Ifølge chefkonsulent i driftsøkonomi hos Centrovice, Søren Bækholm, er det nu oplagt at få lagt en strategi for den fremadrettede produktion.

DLG opkøber grovvareselskab i Sønderjylland

DLG har opkøbt Hindrichsens Eftf. A/S i Højer ved Tønder. Ejer af Hindrichsen ønsker at gå på pension.
Side 1 af 1548 (30942 artikler)Prev1234567154615471548Next