bannerPos

Raffineret protein fra Hornsyld kan stoppe zinkbehovet

Kommerciel direktør Jesper Bang, R&D manager Marianne H. Madsen og CEO Jesper M. Jensen er klar til at afsende endnu mere foder fra Triple A’s AX3-produktionslinje. Fotos: Henning Andersen.

Henning K. Andersen

16-03-2019 09:06
EU's forbud mod brug af zink i forbindelse med svineproduktion er stadig bekymrende for mange svineproduktioner. Men der kan findes alternative måder at klare fravænning på, også uden en forøget risiko for diarré i svinestalden.

I sidste uge ankom en lastbil fra Danmark til Kina. Lastbilen var ladet med dansk sojaprotein, fremstillet hos Triple A i Hornsyld i nærheden af Horsens. Den var den første i en række leverancer, som det danske selskab har skrevet under på til verdens største svineproducerende nation, og var det foreløbige højdepunkt i selskabets historie. 

Triple A's sojaproteinprodukt fremstilles ved at man fører sojabønner, der er tømt for olie, igennem en vaskeproces og derefter raffinerer proteinet ud. Det er baseret på flere års forskning på Københavns Universitet, og produktet er så rent, at det i princippet også kan spises af mennesker. 
Men fokus er på svineproduktionen, og der er ifølge kommerciel direktør i Triple A, Jesper H. Bang, klare fordele ved produktet, også for danske svineproducenter.

- Vi kan klare moderne svineproduktion uden anvendelse af zink, og vi kan leve op til den produktionseffektivitet, som man forventer, selv uden zink. Zink har været et remedie til at camouflere problemer, og der har været udført et omfattende forsøg, hvor vi kan dokumentere, at vi kan komme op på en daglig tilvækst på 540 gram i klimastalden, og en foderudnyttelsesrate på 1,44 uden zink, siger han. 

Kvalitetsstempler fra Kina
Leverancerne til Kina fra selskabets AX3-produktlinje er kommet i gang efter flere års forarbejde, hvor myndigheder i både Danmark og Kina har været inde over. Men trods den ofte langsommelige proces har det været det hele værd, siger administrerende direktør i Triple A, Jesper M. Jensen. 

- Det har været en lang proces, men vi ved, at vi har et godt produkt, så målet har været klart. Kineserne har jo sat nogle barske standarder, som man skal leve op til nu om stunder, siger Jesper M. Jensen og fortsætter:

- I oktober sidste år kom der en skrivelse fra Kina om sikring af råvarekvaliteten. Der stod der, at deres sourcing af råvarekvalitet skulle overholde en række standarder. Her er vi allerede godkendt som det første firma. Vi er både produktgodkendt, men også produktionsmæssigt godkendt. Det er vi stolte af, siger han.

Ifølge Jesper Bang er AX3 den næste generation af raffineret protein, der skal bidrage til udviklingen og effektiviteten i den danske smågriseproduktion, og samtidig bryder med brugen af zink i produktionen.  

- Når vi sidestiller os med andre sojaprotein-koncentrater, så er AX3 nyeste generation af et produkt, fordi vi har raffineret proteinet ud. Restproduktet, f.eks. melassen, bruger vi til biogas, så det er jo ikke sådan, at der ikke er en cyklus i vores produktion, siger han. 

Lav pH
Ud over kvalitetsstemplerne fra Kina er der også andre grunde til at overveje at bruge AX3-foderet fra Triple A hos danske svineproducenter. 

- Vores produkt har en lav pH-værdi og lav syrebindingskapacitet, hvilket hjælper ungdyrene til et optimalt pH-niveau i mavesækken. Det øger fordøjeligheden, og det er der ingen andre af sojaprodukterne, der gør, siger Marianne H. Madsen, der er biolog og arbejder med forskning og udvikling hos Triple A.

- Og vi kan se på vores resultater, at de fravænnede grise, der er startet på AX3, også klarer sig bedre senere. Det sker med en stadig højere foderudnyttelse, en bedre tilvækst, og giver mere kød i den sidste ende, siger hun.

- Det, man har set i Kina, er de fordele, der er ved at bruge AX3 i forhold til effektivitet og foderudnyttelse. Med vores produkt kan man reducere antallet af dage i en klimastald fra over 50 til cirka 40, og samtidig kan foderforbruget også reduceres med op mod 15 procent, tilføjer Jesper Bang.

Senest i juni 2022 skal brugen af zink ved fravænning ophøre i dansk svineproduktion.

Arla stormer frem i Tyskland

Arlas mærkevareprodukter har fået godt fat i det tyske marked, og havde sidste år overskud på markedet, der ellers før har givet selskabet grå hår i hovedet.

Kontrol skal bygge på satellitbilleder

En ændring til bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. er nu i offentlig høring.

Der er stadig god tid til markarbejdet

Med februars varme spirede forventningen til en tidlig såning hurtigt. Regnen i marts har ikke gjort det muligt. Men der er god tid endnu, lover planteavlskonsulent.

Digital overvågning skal sænke antal dødfødte grise

På Sandager Skovgaard har man hele tiden været åben overfor nye digitale tiltag. Det gælder også, når et ungt iværksætterteam ønsker at afprøve en digital løsning til faringsovervågning.

Mindre behov for kvælstof i år: Kvælstofprognosen er offentliggjort

Tørt efterårs- og vintervejr medfører mindre behov for tildeling af kvælstof til afgrøder på finsand, blandet sand- og lerjord og lerjord. Det fastslår kvælstofprognosen for 2019.

Har Yara monopol på gødningsmarkedet?

Antidumping told hindrer fair konkurrence på gødningsmarkedet. Når man taler med sælgerne på foderstoffirmaet, og spørger til gødningspriserne, får man det svar, at det er Yara, der bestemmer pris og kvalitet på gødningsmarkedet, fordi der ingen konkurrence er på markedet.

Dansk landbrug og fødevareindustri går foran i klimakampen

Vi skal sætte yderligere gang i forskningen inden for klima og landbrug, så landbruget fortsat kan udvikles, mener Lise Bech fra DF.
Side 1 af 1490 (29793 artikler)Prev1234567148814891490Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer