bannerPos

Skuffelse på smågrisemarkedet

Efter tre måneder med konstante stigninger på smågrisemarkedet i Tyskland, er Nord-West-noteringen for anden uge i træk uændret.

Henning K. Andersen

11-06-2019 14:52
For anden uge i træk er Nord-west-noteringen uændret. Dermed fik sidste uges stigninger på den tyske slagtesvinenotering ikke nogen påvirkning på smågrisemarkedet.

Udbud og efterspørgsel er i balance på smågrisemarkedet, og næsten alle nordeuropæiske smågrisenoteringer er uændrede. Efter den tyske slagtesvinenotering steg med 5 cent i onsdags, håbede nogle smågriseproducenter, at det var impulsen til yderligere prisstigninger på smågrisemarkedet. Denne forventning kunne imidlertid ikke opfyldes. 
 
For det første er udbuddet sæsonmæssigt steget på smågrisemarkedet og passer efterhånden fint til slagtesvineproducenternes efterspørgsel. For det andet - og endnu vigtigere - accepterede de to store tyske slagterier Tönnies og Vion imidlertid ikke den seneste prisstigning på det det tyske slagtesvinemarked, men reagerede i stedet med huspriser.

Ifølge den tyske interesseorganisation ISN var det først og fremmest slagteriet Tönnies, der meddelte sine leverandører, at man kun ville betale 1,80 euro pr. kg i stedet for den officielle notering på 1,85 euro pr. kg. Det skriver Danske svineproducenter i en markedskommentar.
 
De store tyske slagterier benægter ikke, at udbuddet på det tyske slagtesvinemarked er forholdsvis lavt. Det var derfor ikke urimeligt, at den tyske omsætterorganisation hævede slagtesvinenoteringen i onsdags. Imidlertid er priserne specielt på det tyske kødmarked kun steget lidt i den seneste tid. Derfor siger de to nævnte tyske slagterier, at det ikke er muligt at udbetale en højere slagtesvinenotering for tiden. 
 
Det er lidt tankevækkende, at de to andre store tyske slagterier, Westfleisch og Danish Crown, accepterer den officielle notering og udbetaler 1,85 euro pr. kg. Ikke desto mindre har historien vist, at slagteriet Tönnies har stor magt på det tyske slagtesvinemarked. Det ville derfor være meget overraskende, hvis den tyske slagtesvinenotering ikke giver efter i den nærmeste fremtid. For smågrisemarkedet betyder det, at potentialet til prisstigninger p.t. er begrænset.
 
Den tyske VEZG-smågrisenotering indikerer, at Nord-West noteringen også i næste uge vil være uændret 64,00 euro (514 kr. inkl. vægtregulering).

Planteavl med fokus på fremavl

På Lyngbygård Gods ved Aarhus er der stærke traditioner for at arbejde med fremavl, og der arbejdes intensivt på at optimere og tilpasse sædskiftet i den henseende.

Behov for mere inddragelse af lokal viden i de næste vandområdeplaner

Der er ikke nok fokus på inddragelse af lokal viden i det arbejdsprogram, som beskriver processen i arbejdet frem mod de næste vandområdeplaner, mener man i Landbrug & Fødevarer.

NIR-scanning på fodergangen

Et NIR-system på fuldfodervognen kan både sikre den rette mængde tørstof og en ensartet blanding. Der er dog en række andre ting, der skal styr på, før NIR giver værdi.

Arla holder priserne i ro igen

Det er nu over et år siden, Arla sidst ændrede deres afregningspriser. Mejerijkoncernen oplyser mandag, at man ikke ændrer priserne i juli måned. Dermed er afregningspriserne fortsat på det samme niveau som for et år siden.
Side 1 af 1573 (31449 artikler)Prev1234567157115721573Next