bannerPos

- Sørg for at komme lidt væk hjemmefra

Claus Bruun Jørgensen hører til den svindende gruppe landmænd, der prioriterer møder og engagement i foreninger og i organisationslivet højt. – Selvom det tager noget tid, lærer man hele tiden noget nyt og kan træffe bedre beslutninger, er hans overbevisning. Foto: Privat

Bøje Østerlund

Freelance
17-04-2019 12:44
For svineproducent Claus Bruun Jørgensen er det helt afgørende at indhente inspiration udefra. Faglig såvel som socialt, og derfor har han altid været aktiv i foreningslivet.

I bilradioen på vej tilbage fra Claus Bruun Jørgensens bedrift i Tinglev kører et interview med den berømte islandske forfatter og litteraturprismodtager Einar Mar Gudmundsson, der frejdigt citerer et gammelt islandsk udtryk: »Den, som sidder hjemme, bliver dum«. Han hævder samtidigt, at det danske ord dum oprindeligt stammer fra det latinske »domicil«, altså hjemme.

Budskabet er som snydt ud af næsen på Claus Bruun Jørgensen.

- Jeg har altid haft tillidsposter i de 30 år, hvoraf jeg har været selvstændig i snart 25 år. Og jeg synes, vi som landmænd skal fastholde vort engagement i såvel lokalpolitik, lokale foreninger som fag- og organisationspolitik.

Engagement fjerner gyllelugt

Det bekymrer Claus Bruun Jørgensen, at der tilsyneladende er flere kolleger, der ikke kan finde tid til at gå til møder og engagere sig udadtil. Og endnu værre er det, når der er eksempler på, at pengeinstitutter presser landmænd til ikke at engagere sig udadtil og i organisationsarbejde.

- At gå til et møde i en forening eller til et fagligt møde er ligesom at gå i motionscentret eller løbe en tur. Det tager lidt tid og energi, men bagefter får man faktisk mere energi af det. Og så lugter gyllen altså mindre ubehageligt fra en landbrugsbedrift, hvor ejeren deltager i det lokale foreningsliv.

- Jeg tror på, at man tager bedre beslutninger og konsoliderer sin bedrift ved at engagere sig i både lokalsamfundets foreningsliv og i fagligt organisationsarbejde indenfor sit erhverv, er Claus Bruun Jørgensens erfaring.

Udnyt interessen

Det gamle udtryk »Den, der lever stille, lever godt« dur ifølge Claus Bruun Jørgensen ikke mere.

- Vi er så heldige, at næsten alle mennesker har en mening eller et synspunkt om landbruget, de gerne vil drøfte med os. Jeg har en bror, der er bankmand, og hans arbejde er det mere sjældent, tror jeg, nogen spørger til.

- Den store interesse for vores erhverv skal vi udnytte, og det giver os mulighed for at få forholdsvis meget indflydelse i samfundet. Rigtig mange steder, blandt andet i lokalpolitik, er landmænd – ligesom skolelærere – overrepræsenteret, og det skal vi da se som noget positivt, lyder det fra den samfundsengagerede svineproducent.

Sats på de unge

Senest er Claus Bruun Jørgensen genindtrådt i bestyrelsen for Danske Svineproducenter, hvor han som 50-årig er den ældste i bestyrelsen.

- Jeg har for en årrække siden siddet i lignende bestyrelser og husker godt, hvordan det er at være en af de unge i en bestyrelse. Her ligger noget af problemet med rekruttering af folk til landbrugets mange bestyrelsesposter nemlig begravet, og jeg har netop sendt en mail til mine unge bestyrelseskolleger og tilkendegivet, at jeg vil gøre mig anstrengelser for at sikre, at de yngres synspunkter får bedre plads i arbejdet. Og at jeg vil tøjle min lyst til at være et gammelt og bedrevidende medlem af bestyrelsen.

Claus Bruun Jørgensen anser det som et stigende problem at få rekrutteret unge til organisationsarbejdet, ligesom det også hurtigt kan knibe med at få folk til at deltage i faglige arrangementer.

- Det giver en masse, man kan have glæde af i sin dagligdag, og det er ærgerligt og skadeligt for både den enkelte bedrift og for vores erhverv som helhed, hvis vi ikke får unge ind for at hjælpe os med at forny os.

- Og de unge, jeg møder, er altså meget dygtige. Det kan næsten ikke prioriteres højt nok at trække unge ind i organisationsarbejdet, lyder det fra den midaldrende og erfarne svineproducent.

Intensivt landbrug er vejen frem for klimaet

Hvis man lod os gødske mere, kunne dansk landbrug alene løse den danske del af klimaopgaven, mener skribenten.

Tilsagn om tilskud til jordfordeling

Klarlæg allerede nu, om der kan være grundlag for en jordfordeling, inden der åbnes for ansøgninger til en ny tilskudsordning, lyder rådet fra Søren Nørgaard Sørensen, advokat og partner, HjulmandKaptain.

Hvor tjener man pengene i sit markbrug?

Når man kender sine omkostninger og arbejder med sine nøgletal, stiger interessen for bedriften og evnen til forandringer. - Man tjener derfor typisk mere ved at deltage i et DB2-tjek, påpeger maskinkonsulent Christian Rabølle, VKST.

Digitale kurser kan løfte arbejdet i stalden

Otte forskellige kurser tager fat i den basale viden om, hvordan vi passer grisene, hvad det er vigtigt at holde øje med i stalden, etc.

Ekspert vil have kommunerne ind i dige-kampen

Hvis der skal skabes mere klarhed om beskyttede diger i Danmark, må kommunerne komme i gang med den konkrete udpegning, mener museumsinspektør Tenna Kristensen, Museum Sønderjylland.

Gårdmejeri i Vendsyssel leverer luksusoste til Singapore Airlines

Singapore Airlines vil fremover tilbyde sine passagerer på businessclass flere oste fra Sønderhaven Gårdmejeri i Brønderslev. De nye oste vil blive specielt udviklet efter ønsker fra flypassagererne.

Danish Crown-direktør: Markedet tillader ikke prisstigninger

Direktør i Danish Crown Beef, Finn Klostermann fortæller, at han udmærket forstår slagtekalveproducenternes frustration over nuværende afregningspriser. At priserne ikke er højere, skyldes flere faktorer, forklarer han.
Side 1 af 1542 (30833 artikler)Prev1234567154015411542Next