bannerPos

Svinenoter: Sammenlignelige tilbud på mineraler

Redaktionen

07-06-2019 10:28

- Hvis du tager tilbud hjem fra flere forskellige mineralfirmaer, kan du risikere, at de optimerer efter forskellige normer fra en 90 procent profil og op til 100 procent profil af normsættet, og derved kommer de frem til meget forskellige priser. Der kan være op til 16 kroner pr. 100 kilo i forskel på 15-30 kilo mineral bare ved at optimere på Seges’ nye normer i forhold til de gamle. Men med risiko for lavere tilvækst.

Sådan lyder varslen fra svinebrugskonsulent Jonas Bøge Breinholt, LMO, der i den seneste udgave af nyhedsbrevet »Trynekontakten« kommer med en række anbefalinger.

- Her i LMO-svin optimerer vi efter dit behov, og når vi sender mineralblandinger i udbud, får du en ensartet sammenligning, så der ikke er 16 kroner i forskel, som skyldes optimeringsforskelle.

Ifølge konsulenten ser de hos LMO prisforskelle imellem mineralvirksomheder på op til: 11 kroner pr. so. 0,66 kr. pr. smågrise og 1,24 kroner pr. slagtesvin.

- Disse forskelle skyldes udelukkende forskellige produktionsomkostninger og avancer. Det er disse forskelle, du skal jagte via en minerallicitation.

Forbered foderhandlen

Hastværk giver sjældent det bedste grundlag for at få lavet en god foderhandel. Derfor opfordrer SvineRådgivningens Team Ernæring til, at du er i god tid med forberedelsen.

- Lav en liste over dine dyregrupper og de blandinger, du bruger i dag. Sæt cirkamængder på. Har du korn, der skal indgå i handlen? Lav da et skøn over mængden, du forventer af hver kornart. Vurdér om de enkelte blandinger fungerer efter hensigten. Bestem hvilke foderstoffirmaer, du ønsker tilbud fra og udpeg blandinger i disse firmaers sortimenter, som matcher de nuværende blandinger, lyder det blandt andet fra rådgiverne i det seneste SvineNyt.

De påpeger også her, at en foderrådgiver kan være en hjælp, da det kan være en svær opgave at sammenligne blandinger på tværs af firmaer. Det forlyder, at det ikke er unormalt at se prisforskelle på både 5 og 10 kroner pr. hkg.

Optimeret fodring i farestalden kan blandt andet øge overlevelsen hos pattegrisene

- Den rette mængde foder i farestalden kan give mærkbare resultater, både i forhold til dødfødte, soens mælkeproduktion og tilvækst på pattegrisene.

Anbefalingen kommer fra svinebrugskonsulent Ghita Pedersen, LMO, der i nyhedsbrevet »Trynekontakten« opfordrer til at justere fodermængden op til faring, alt efter soens størrelse.

- En spækscanning af jeres søer kan give værdifuld viden i forhold til korrekt fodring. Hos LMO har vi en spækscanner, og vi kommer gerne forbi og scanner jeres søer.

I farestalden anbefaler konsulenten, at søerne hurtigst muligt kommer op i FE for at øge mælkeproduktionen, og nævner en række tjekpunkter:

- Store søer kan med fordel sættes op med 0,2 FE op til faring, fordi en stor so har brug for mere vedligeholdelses-foder. Vandventilen skal give minimum fire-fem liter i minuttet, og så skal I kende soens faktiske tilstand for at kunne give hende den rette mængde foder.

Firmaer afholder »drop-in« maskindemonstrationer

Så er der mulighed for at afprøve den nye Fendt Vario 942 eller en Fendt Vario 724 i marken, samt se om Dal-Bo’s TriMax udfører et godt stykke arbejde i stubmarkerne.

Vinterklargøring af græsmarken

God overvintring af græsmarken afhænger både af vinteren og korrekt pleje i efteråret for at sikre en robust mark med potentielt højt udbytte til næste års græshøst.

Forbruget af zink er på rette vej

Seges Svineproduktion har i flere år haft fokus på at minimere forbruget af medicinsk zink med henblik på at finde alternative løsninger senest i 2022, når et forbud træder i kraft.

Fire nye traktorer fra John Deere

John Deere har udviklet fire helt nye traktorer i 6M-serien med højere niveauer af komfort, ydeevne, manøvredygtighed og udsyn.

Sima i nye klæder

Sima-udstillingen i Paris har ikke alene flyttet dato fra februar til november, men bliver også klædt i nye klæder fra 2020.

Lovende resultater med bæredygtig vandrensning

Virksomheden Envirolyte Technology står bag en naturlig vandrensningsløsning, der angiveligt viser positive resultater indenfor blandt andet tilvækst og fodereffektivitet i svineproduktionen.
Side 1 af 1634 (32666 artikler)Prev1234567163216331634Next