bannerPos

Svinenoter: Vis jeres rutiner i stalden

Redaktionen

20-06-2019 13:40

- Jeg møder mange super dygtige medarbejdere rundt omkring i de farestalde, som jeg kommer forbi. Medarbejdere, som har mange års erfaring, der i fællesskab med ejere, dyrlæger og rådgivere har lagt mange planer for de rutiner, der skal foretages i stalden. Men selv de bedste planer kan fejle en gang imellem.

Sådan lyder ordene fra svinerådgiver Anders Andersen, LMO, i nyhedsbrevet »Trynekontakten«, der her giver et eksempel:

- Jeg har lige mødt en meget erfaren medarbejder, som fortalte mig, at der blev tildelt 2,5 liter tørfoder 3 gange pr. dag. Men hun kunne ikke lige huske, hvornår de sidst havde lavet en vejeprøve, men hun vidste, at der var skiftet ud i råvaresammensætningen! Altså en ændring, som ikke var fulgt helt til dørs.

Dette viser, at der sniger sig små ændringer ind, som faktisk kan have stor indflydelse på søernes performance. Anders Andersen opfordrer derfor til, at der spørges ind til, hvordan de forskellige rutiner udføres, eller endnu bedre: vis, hvordan I udfører rutinerne. Der ligger både produktivitet samt penge at vinde i dette felt, men husk på, at fejlene ikke sker i ond mening, og at det er helt menneskeligt.

Øget rygspæk skal forbedre malkeevnen

I Jeppe Haubjergs svineproduktion i Ringkøbing er der stort fokus på at give søerne de bedste rammer for at blive gode malkere. Derfor har Jeppe Haubjerg i samarbejde med Thomas Sønderby Bruun, som er specialkonsulent i foder til svin, udarbejdet en plan for, hvordan poltene skal opbygge mere rygspæk inden løbning. Det gør han, fordi han er en del af Seges-projektet Barometerbesætninger, som har stort fokus på at flytte viden ud på staldgangen.

- Vi har valgt at være med i Barometerbesætninger, fordi vi ved, hvor meget det flytter vores besætning og effektivitet at være med i de her projekter. Vi skal optimere den fodring, vi er i gang med. Og det skulle gerne mønte ud i, at vi får en so med en bedre pasningsevne, siger Jeppe Haubjerg.

Vejen til et øget spæklag går gennem mere fedt i foderet. Derfor får de tre gange om dagen tildelt et tilskud med mere fedt i. Uden fodertilskuddet omdanner poltene foderet til muskler i stedet for.

Erfaringerne med den øgede mængde fedt i foderet er ikke entydige endnu. Men Jeppe Haubjerg er fortrøstningsfuld. Resultaterne skal nok vise sig.

Se video med Jeppe Haubjerg via svineproduktion.dk.

Få energi til ugen med en snak om weekendens positive oplevelser

Husker I at snakke om de ting, der gør medarbejderne glade – også i deres fritid?

Spørgsmålet kommer fra Kasper Gade Panduro, SvineRådgivningen, der forleden var på besøg hos en kunde, og i denne besætning starter de altid tavlemødet mandag med at nævne på skift, hvad der er sket af positive ting i den forgangne weekend. Det er med til at give energi til en ny uge!

- Og det kan være små ting: Vandt man en stor sejr i sin sportsgren? Eller er der kommet æg fra alle hønsene hjemme i hønsegården?

SvineRådgivningen opfordrer på deres Facebookside til, at man husker den gode stemning – og at et godt arbejdsmiljø, hvor vi interesserer os for hinanden, giver stabilitet, tilfredshed og godt humør.

NutriFair 2020 får øget fokus på jagt og biogas

Arrangørerne bag næste års NutriFair-arrangement afslører nu, at der kommer et nyt område med fokus på jagt. Derudover får messen også stort fokus på biogas.

Mejeriforeningen sparker gang i klimadebat

Mejerisektoren vil være klimaneutral i 2050. Skal det mål nås, kræver det en indsats fra hele værdikæden, lyder det fra Mejeriforeningen. Derfor samler Mejeriforeningen nu politikere, forskere, organisationer, virksomheder og landmænd til debat om, hvordan man kommer frem til de rigtige løsninger og målsætninger for landbruget.

Slik eller vin fra Tyskland? – så husk afgifterne

Det kan være fristende at køre en tur til Tyskland for at hente chokolade, slik, vin eller spiritus til julefrokosten med medarbejderne. Det er nemlig ofte billigere end her i Danmark. Det kan dog hurtigt blive lige så dyrt og mere besværligt på grund af punktafgifter.

De danske svineproducenter samles til årets største møde

Tirsdag og onsdag i næste uge mødes svineproducenter fra hele landet for at debattere, netværke og tanke ny viden i Herning.

Japansk interesse for dansk mælkeproduktion

Japanske politikere og ambassadørfolk blev fyldt med inspiration og ny viden efter et besøg hos den økologiske mælkeproducent Peter Sivertsen ved Lejre.

Majsafgrøder lider under begyndende nattefrost

Efter nattefrosten først i oktober er majsen især i det vestlige Jylland frosset ned flere steder.

Skal dit projekt til løse søer ændres?

Via et webinar delte Seges og Landbrugsstyrelsen for nylig både viden om rammerne for ordningen »etablering af løsdrift i farestalde 2018« og faglig inspiration til kommende projekter. Baggrunden er, at det kan give god mening at søge om forlængelse eller ændring.

Haves: Planteavlsbedrift Søges: Driftsleder

Med farmmanager-konceptet gør VKST det muligt at lease en driftsleder.

Debattøren for det hele vil hellere i Politiken end i Effektivt

Landmand Knud Jeppesen fra Jelling er på relativt kort tid blevet en stemme, man ikke kan ignorere. For tiden er hans store fokus at sætte en kile ind i spildevandsdebatten og på byfolks forurening kontra landbrugets. Han vil dog ikke banke folk oven i hovedet på grund af uvidenhed, for der er meget, han ikke selv ved.
Side 1 af 1665 (33285 artikler)Prev1234567166316641665Next