bannerPos

Svinenoter: Vis jeres rutiner i stalden

Redaktionen

20-06-2019 13:40

- Jeg møder mange super dygtige medarbejdere rundt omkring i de farestalde, som jeg kommer forbi. Medarbejdere, som har mange års erfaring, der i fællesskab med ejere, dyrlæger og rådgivere har lagt mange planer for de rutiner, der skal foretages i stalden. Men selv de bedste planer kan fejle en gang imellem.

Sådan lyder ordene fra svinerådgiver Anders Andersen, LMO, i nyhedsbrevet »Trynekontakten«, der her giver et eksempel:

- Jeg har lige mødt en meget erfaren medarbejder, som fortalte mig, at der blev tildelt 2,5 liter tørfoder 3 gange pr. dag. Men hun kunne ikke lige huske, hvornår de sidst havde lavet en vejeprøve, men hun vidste, at der var skiftet ud i råvaresammensætningen! Altså en ændring, som ikke var fulgt helt til dørs.

Dette viser, at der sniger sig små ændringer ind, som faktisk kan have stor indflydelse på søernes performance. Anders Andersen opfordrer derfor til, at der spørges ind til, hvordan de forskellige rutiner udføres, eller endnu bedre: vis, hvordan I udfører rutinerne. Der ligger både produktivitet samt penge at vinde i dette felt, men husk på, at fejlene ikke sker i ond mening, og at det er helt menneskeligt.

Øget rygspæk skal forbedre malkeevnen

I Jeppe Haubjergs svineproduktion i Ringkøbing er der stort fokus på at give søerne de bedste rammer for at blive gode malkere. Derfor har Jeppe Haubjerg i samarbejde med Thomas Sønderby Bruun, som er specialkonsulent i foder til svin, udarbejdet en plan for, hvordan poltene skal opbygge mere rygspæk inden løbning. Det gør han, fordi han er en del af Seges-projektet Barometerbesætninger, som har stort fokus på at flytte viden ud på staldgangen.

- Vi har valgt at være med i Barometerbesætninger, fordi vi ved, hvor meget det flytter vores besætning og effektivitet at være med i de her projekter. Vi skal optimere den fodring, vi er i gang med. Og det skulle gerne mønte ud i, at vi får en so med en bedre pasningsevne, siger Jeppe Haubjerg.

Vejen til et øget spæklag går gennem mere fedt i foderet. Derfor får de tre gange om dagen tildelt et tilskud med mere fedt i. Uden fodertilskuddet omdanner poltene foderet til muskler i stedet for.

Erfaringerne med den øgede mængde fedt i foderet er ikke entydige endnu. Men Jeppe Haubjerg er fortrøstningsfuld. Resultaterne skal nok vise sig.

Se video med Jeppe Haubjerg via svineproduktion.dk.

Få energi til ugen med en snak om weekendens positive oplevelser

Husker I at snakke om de ting, der gør medarbejderne glade – også i deres fritid?

Spørgsmålet kommer fra Kasper Gade Panduro, SvineRådgivningen, der forleden var på besøg hos en kunde, og i denne besætning starter de altid tavlemødet mandag med at nævne på skift, hvad der er sket af positive ting i den forgangne weekend. Det er med til at give energi til en ny uge!

- Og det kan være små ting: Vandt man en stor sejr i sin sportsgren? Eller er der kommet æg fra alle hønsene hjemme i hønsegården?

SvineRådgivningen opfordrer på deres Facebookside til, at man husker den gode stemning – og at et godt arbejdsmiljø, hvor vi interesserer os for hinanden, giver stabilitet, tilfredshed og godt humør.

Succes med nyt foldkoncept

Med nyt foldkoncept fravænnes en halv gris mere pr. so på Ulvehøjgaard ved Brørup, og de fravænnede smågrise vejer 1,6 kilo mere.

Forekomst af influenza har ingen sæson

Dyrlægerne hos Vet-Team anbefaler, at der tages prøver inden, vaccination mod influenza begyndes, men også med jævne mellemrum efterfølgende, for at se om det fortsat er den rigtige type, man vaccinerer imod.

Tag flere sorter ind

Hvedeforælder Finn Borum fra Sejet Planteforædling giver sit bud på, hvorfor man skal vælge sorter med forskellige dyrkningsegenskaber. Planteavler Esben Kappel benytter også denne strategi og glæder sig over udsigten til høje udbytter.

Ny presser i Danmark

Den nye bigballepresser, Kuhn LSB 1290iD, kører nu for første gang i Danmark.

Fendts Ideal 10-mejetærsker nærmer sig danske marker

IdealDrive – styresystemet uden rat - er en feature i Fendts kommende topmodel. De første mejetærskere fra producentens øverste hylde kommer til at køre tests i den europæiske høst i år. Danske kunder kan få en ny Ideal 10-maskine til 2021-høsten.

Rapsprisen stiger på trods af høstens kommen

Normalt falder rapsprisen under høst her i Europa. Det virker blot ikke til at blive tilfældet i år. I stedet presser den europæiske rapspris på for nye stigninger og det tyder dermed på, at rapshøsten i Europa ikke bliver for god i år.

Foretræk høst til den tidlige side

Landbonord anbefaler så tidlig høst som muligt.

Kornhøsten kører nemt

Kornet tørrer godt og vinterbyggen er mange steder snart i hus.
Side 1 af 1586 (31707 artikler)Prev1234567158415851586Next