Svinenoter: Vis jeres rutiner i stalden

- Jeg møder mange super dygtige medarbejdere rundt omkring i de farestalde, som jeg kommer forbi. Medarbejdere, som har mange års erfaring, der i fællesskab med ejere, dyrlæger og rådgivere har lagt mange planer for de rutiner, der skal foretages i stalden. Men selv de bedste planer kan fejle en gang imellem.

Sådan lyder ordene fra svinerådgiver Anders Andersen, LMO, i nyhedsbrevet »Trynekontakten«, der her giver et eksempel:

- Jeg har lige mødt en meget erfaren medarbejder, som fortalte mig, at der blev tildelt 2,5 liter tørfoder 3 gange pr. dag. Men hun kunne ikke lige huske, hvornår de sidst havde lavet en vejeprøve, men hun vidste, at der var skiftet ud i råvaresammensætningen! Altså en ændring, som ikke var fulgt helt til dørs.

Dette viser, at der sniger sig små ændringer ind, som faktisk kan have stor indflydelse på søernes performance. Anders Andersen opfordrer derfor til, at der spørges ind til, hvordan de forskellige rutiner udføres, eller endnu bedre: vis, hvordan I udfører rutinerne. Der ligger både produktivitet samt penge at vinde i dette felt, men husk på, at fejlene ikke sker i ond mening, og at det er helt menneskeligt.

Øget rygspæk skal forbedre malkeevnen

I Jeppe Haubjergs svineproduktion i Ringkøbing er der stort fokus på at give søerne de bedste rammer for at blive gode malkere. Derfor har Jeppe Haubjerg i samarbejde med Thomas Sønderby Bruun, som er specialkonsulent i foder til svin, udarbejdet en plan for, hvordan poltene skal opbygge mere rygspæk inden løbning. Det gør han, fordi han er en del af Seges-projektet Barometerbesætninger, som har stort fokus på at flytte viden ud på staldgangen.

- Vi har valgt at være med i Barometerbesætninger, fordi vi ved, hvor meget det flytter vores besætning og effektivitet at være med i de her projekter. Vi skal optimere den fodring, vi er i gang med. Og det skulle gerne mønte ud i, at vi får en so med en bedre pasningsevne, siger Jeppe Haubjerg.

Vejen til et øget spæklag går gennem mere fedt i foderet. Derfor får de tre gange om dagen tildelt et tilskud med mere fedt i. Uden fodertilskuddet omdanner poltene foderet til muskler i stedet for.

Erfaringerne med den øgede mængde fedt i foderet er ikke entydige endnu. Men Jeppe Haubjerg er fortrøstningsfuld. Resultaterne skal nok vise sig.

Se video med Jeppe Haubjerg via svineproduktion.dk.

Få energi til ugen med en snak om weekendens positive oplevelser

Husker I at snakke om de ting, der gør medarbejderne glade – også i deres fritid?

Spørgsmålet kommer fra Kasper Gade Panduro, SvineRådgivningen, der forleden var på besøg hos en kunde, og i denne besætning starter de altid tavlemødet mandag med at nævne på skift, hvad der er sket af positive ting i den forgangne weekend. Det er med til at give energi til en ny uge!

- Og det kan være små ting: Vandt man en stor sejr i sin sportsgren? Eller er der kommet æg fra alle hønsene hjemme i hønsegården?

SvineRådgivningen opfordrer på deres Facebookside til, at man husker den gode stemning – og at et godt arbejdsmiljø, hvor vi interesserer os for hinanden, giver stabilitet, tilfredshed og godt humør.

Læs også