bannerPos

Svinenoter: Webinar sætter fokus på halekupering

Redaktionen

13-06-2019 08:19

På en halv time fortæller Seges Svineproduktion, hvad det nye regelsæt for dokumentation og risikovurdering ved halekupering går ud på.

Alle, der halekuperer grise, skal kunne dokumentere behovet for halekupering og lave en risikovurdering. Men hvad er det helt præcist, det går ud på? Regelsættet kan synes kompliceret, men det er faktisk ganske simpelt.

- Vi vil gerne udrede nogle af de misforståelser, der er ved det nye regelsæt for halekupering. Der er for eksempel flere, der tror, at de skal kunne fotodokumentere halebid i en besætning. Men det er ikke noget, man skal. Det er en mulighed. Til webinaret vil vi fortælle, hvad regelsættet går ud på, og hvordan man kan efterleve regelsættet. I Seges Svineproduktion har vi lavet en række hjælpeværktøjer, som vi også forklarer, hvordan man kan bruge, fortæller Helle Pelant Lahrmann, chefkonsulent i Seges Svineproduktion.

Det er gratis at deltage i webinaret, som afholdes torsdag den 20. juni klokken 12.00-12.30.

Lav på råprotein – lav mælkeydelse

Ifølge svinebrugskonsulent Jonas Bøge Breinholt, LMO, vil de besætninger, der i år har en recept, som har et lavt råprotein-niveau, oftest kæmpe med en lav mælkeydelse.

- Et lavt st. ford. råprotein på 118-122 eller derunder, giver en stor risiko for lav mælkeydelse, da der ikke vil være nok protein til stede i foderet. Hvis der ikke ønskes et højt råprotein-niveau i diegivningsblandingen »for at mindske diarréen«, skal man være meget opmærksom på sine råvarers protein-niveauer. Det påpeger konsulenten i nyhedsbrevet »Trynekontakten«.

Mange af de prøver, som LMO har sendt ind til undersøgelser i år, viser et markant lavere indhold af protein i foderet end forventet, selvom der burde være taget højde for dette i recepten. - At de samtidig ser, at der kommer majs ind i landet med lavt indhold af protein, ligger løsningen ikke altid her for at forbedre situationen.

- Hvis I bruger en recept med lavt råprotein (118-122 g) i farestalden, kan I risikere, at søerne bliver underforsynet med råprotein, så der ikke er mælk nok til pattegrisene, lyder det fra Jonas Bøge Breinholt, der samtidig bemærker, at en analyse af foderet er en billig forsikring, der giver tryghed for, hvad foderet indeholder.

Husk registrering af lægemiddelzink

Der skal dagligt føres optegnelser af alle anvendte receptpligtige lægemidler i din svinebesætning. Dette gælder også anvendelsen af medicinsk zink.

Medicinsk zink udskrives af den praktiserende dyrlæge og kan enten udskrives til brug i besætninger, som blander fravænningsfoderet selv på ejendommen, eller som premix, der blandes i færdigfoder på foderstof-virksomheden.

- Husk de daglige optegnelser af lægemiddelzink, hvis du anvender indkøbt færdigfoder med højt niveau af zink som fravænningsfoder, lyder opfordringen fra Porcus Svinefagdyrlæger i en meddelelse.

Kravene til en korrekt optegnelse af anvendelsen af medicinsk zink er det samme, som alle andre anvendte receptpligtige lægemidler: Start- og slutdato for behandlingen, hvilke og hvor mange dyr der er behandlet (entydig identifikation eller, hvis det ikke er muligt, antal, vægt og stinummer), årsag til behandlingen, anvendt lægemiddel, dosering, samt hvordan lægemidlet er indgivet (injektion, foder, vand).

Endnu bedre overblik i Dashboard

Udviklingen af Danish Crowns Dashboard forsætter. Nu er det muligt at få et bedre overblik over afregningen af dine grise både samlet for alle dine ejendomme, men også på hvert enkelt leverandørnummer. Det meddeler Danish Crown i deres nyhedsbrev.

Du kan se, hvordan dine grise bliver afregnet i forhold til gennemsnittet, som leverer til Danish Crown, men du kan også sammenligne produktionen på dine egne ejendomme på afregningen, fordeling af vægt og kødprocent. Desuden får du mulighed for at få et grafisk overblik over dine tillæg og fradrag. Har du specialproduktion, vil du også kunne finde din godkendelsesprocent på den nye side på dashboardet.

Alle grafer kan nemt printes, og data kan eksporteres til Excel.

Dashboardet vil blive præsenteret på sommerkredsmøderne, og ejerkonsulenterne står klar til at give en introduktion af dashboardet på din egen ejendom.

Store forventninger til kommende supermiddel

Forventningerne til et nyt svampemiddel, Inatreq, der forventes godkendt i Danmark til 2021-sprøjtesæsonen, er så store, at kemifirmaet Corteva i torsdags startede en ny fabriksdel i Frankrig alene til denne produktion.

Nye tendenser og udfordringer i dansk svineproduktion

Seges Svineproduktion har tirsdag og onsdag i denne uge afholdt det årlige Fagligt Nyt i Horsens, hovedsageligt med rådgivere og dyrlæger som deltagere. I år bød programmet blandt andet på emner som bæredygtighed, søer & pattegrise, grisevelfærd, mindre zink og antibiotika, samt økonomi og optimering af svineproduktion.

Ulovlig indtrængen: Veganerdebatten raser derudaf på Facebook

Historien om at L&F planlægger at lægge sag an mod Veganerpartiet for ulovlig indtrængen hos en svineproducent på Falster har fået særdeles meget liv de sidste par dage. En lang række landmænd mener, at der ville være tale om en bananrepublik, hvis det blev frit bare at gå ind på andre folks ejendomme. Derimod mener flere veganere, at den ulovlige indtrængen er “et nødvendigt onde” for at dokumentere, hvad de betegner som dyremishandling.

Tiden er afgørende når man snakker om digital dermatitis

Selvom det føles som om, at en digital dermatitis kommer af sig selv, ja så forsvinder den ikke af sig selv. Den kræver altid behandling, og jo hurtigere man sætter i gang, desto større er succesraten, lød det onsdag da udenlandske eksperter gjorde en gruppe nordjyske landmænd og klovbeskærere klogere på klovlidelsen. Først i Støvring og senere på bedriftsbesøg ved Aalborg.

- Vi vil gøre en hel del anderledes fremadrettet

På baggrund af PRRS-smitten fra ornesæden hos Hatting afholdt Seges Svineproduktion i sidste uge to informationsmøder om situationen i Horsens. I denne uge blev Fagligt Nyt i Horsens indledt med aktuel information om den kritiske situation – netop i Horsens. Den kom fra afdelingschef for Veterinær & Kvalitetsforhold, Seges, Bent Nielsen.

Kliplev-biogas er klar til at indgå aftaler med landmænd

Nu kan landmænd indgå en leverandøraftale med biogasselskabet i Kliplev.
Side 1 af 1637 (32736 artikler)Prev1234567163516361637Next