bannerPos

Vigtigt med koordineret EU-indsats

- I Danmark har vi allerede gjort en kæmpe indsats for at undgå at få afrikansk svinepest til landet. Men svinepest er ikke kun et dansk problem, det er i høj grad et europæisk problem, og derfor er det vigtigt, at vi får rejst spørgsmålet i dag, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Per Jørgensen

Journalist
15-10-2018 09:11
Afrikansk svinepest truer fortsat den europæiske svineproduktion. Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen ser positivt på Kommissionens opfordring til styrket indsats og samarbejde, men efterlyser mere viden om sygdommen.

Afrikansk svinepest skal ikke alene bekæmpes af veterinærmyndigheder og landmænd. Andre aktører som for eksempel jægere spiller en vigtig rolle for at undgå spredningen af den smitsomme sygdom.

Samarbejdet mellem myndigheder er et af emnerne for drøftelsen af afrikansk svinepest på mandagens ministerrådsmøde i Luxemburg, hvor miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen mødes med sine EU-kollegaer.

- I Danmark har vi allerede gjort en kæmpe indsats for at undgå at få afrikansk svinepest til landet. Men svinepest er ikke kun et dansk problem, det er i høj grad et europæisk problem, og derfor er det vigtigt, at vi får rejst spørgsmålet i dag, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Ministeren ser positivt på, at Kommissionen på mødet i dag vil opfordre medlemsstaterne til tæt samarbejde mellem myndigheder også i områder, hvor der ikke er konstateret afrikansk svinepest.

- Kommissionens opfordring er vand på vores mølle. I Danmark har vi jo netop valgt en bred vifte af initiativer: Vi er i gang med at etablere vildsvinehegn, vi har intensiveret nedskydningen af vildsvin, og vi sætter skilte op, som skal minde om, at man ikke skal smide madaffald, hvor vildsvin kan færdes. Det viser, at vi tager truslen meget alvorligt, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Alle smitteveje skal afdækkes

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen vil også benytte dagens møde til at opfordre Kommissionen til at igangsætte en revurdering af, om handlen med hø og halm udgør en risiko for smitte med afrikansk svinepest. Efter sommerens tørke er salget af hø og halm på tværs af landene øget.

- Det bør undersøges om handel med hø og halm udgør en smitterisiko, når det sælges fra områder med afrikansk svinepest til andre lande, som ikke er ramt af sygdommen. Vi er nødt til at tage alle forholdsregler mod sygdommen, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Ministeren ser generelt gerne, at Kommissionen får undersøgt alle potentielle smitteveje til bunds, så EU-landene sammen kan tage alle de nødvendige forholdsregler.

- Vi ved allerede meget om spredning blandt andet via inficeret madaffald, der bliver spist af vildsvin. Men vi skal sikre os, at vi ikke overser nogen risici eller løsninger. Derfor skal vi have undersøgt til bunds, hvordan sygdommen spreder sig, og her er det vigtigt med en fælles europæisk indsats, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Fakta:

- Afrikansk svinepest er en dødelig virus, som rammer alle typer svin. Sygdommen kan ikke smitte mennesker.

- Der har aldrig været konstateret afrikansk svinepest i Danmark.

- Sygdommen er konstateret i 10 EU-lande i særligt Østeuropa.

- Senest har den dog også spredt sig til Belgien, hvor sygdommen blev fundet i døde vildsvin i september 2018.

Rådner væk: Uudnyttede roetoppe og halm gemmer på energi svarende til en halv milliard liter olie

Der ligger biomasse nok til produktion af 500 millioner kubikmeter biometan og rådner på danske marker hvert år, vurderer ekspert.

Er din gård i virkeligheden en villa?

Nye vurderinger kan have stor betydning for mindre landbrugsejendomme, siger skatterådgiver.

Denne uges markangreb

Planteavlskonsulenter landet over melder hver uge deres observationer af sygdomme og skadedyr i markerne ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen, der her giver en status på denne uges aktuelle angreb.

Flydende gødning svider vintersæden voldsomt i år

– Vi har aldrig set noget lignende, fastslår planteavlsrådgiver Hans Jørgen Bak i denne uge om de voldsomme gulsvidninger, som nu ses efter udsprøjtning af flydende N.

Kartoffellægningen er i gang hos Jørgen Nederby

Efter sidste uges frostgrader glæder kartoffelavler Jørgen Nederby sig over at være i gang med lægningen af de 220 hektar kartofler. Han forventer at være færdig 1. maj.

Energi fra restprodukter kan erstatte naturgassen

Biogas kan udnyttes til at producere el, når det ikke blæser, og solen ikke skinner. Biogas kan nemlig oplagres i modsætning til vind- og solenergi.

Vandløbshøring medfører blot små-justeringer

De høringssvar, om hvilke mindre vandløb der skal med i vandområdeplanerne, er nu gennemgået. Det samlede resultat er, at det fortsat er knap 1.000 km mindre vandløb som udgår af vandområdeplanerne.
Side 1 af 1518 (30359 artikler)Prev1234567151615171518Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer