Vil sætte fokus på farestalden

En mobil kuvøse til for små grise er blot en lille del af Mosegårdens projekt »20/50«, der skal sænke smågrisedødeligheden og sikre op til 1.500 kroner mere i dækningsbidrag.

En transportkasse af plastik, en flamingokasse og en varmeblæser med termostat. Prototypen på en grise-kuvøse fra Mosegården, der blev vist frem på årets Nutrifair i Fredericia, er blevet til af simple materialer.

- Den endelige version kommer også til at se væsentligt anderledes ud. Mn det bliver ud fra samme grundprincipper: en mobil kasse, der kan hjælpe de små kolde grise, der trænger til varme, fortæller Mosegårdens produktkonsulent for svin, Morten Bredkjær.

- Tanken er, at man tager kassen med ind i farestalden og lægger de små grise deri og sætter temperaturen til 35-40 grader. Nå den lille grise så er mobil nok til det, skal den tilbage til soen, siger han.

- Der er folk der sætter et par varmelamper i en kasse, men så er man ikke helt så mobil som på den her måde, forklarer Morten Bredkjær, der ser kuvøsen som et lille skridt i Mosegårdens bestræbelser på at få mere fokus på farestalden.

1.500 kroner mere

Morten Bredkjær og kompagni har døbt projektet »20/50«.

- Som det ser ud lige nu i dansk svineproduktion, er 20 procent af de grise, der bliver født, for små. Dem vil vi gerne redde 50 procent af, så vi i sidste ende står med én procent flere smågrise. Som priserne er lige nu, vil det kunne give op til 1.500 kroner mere i dækningsbidrag pr. årsso, fortæller produktkonsulenten.

- Så der er al mulig grund til at få bedre gang i de små grise, siger Morten Bredkjær, der er klar til at besøge svineproducenterne for at tjekke op på mulighederne for at sænke dødeligheden hos de mindste grise.

- Vi skal ud og lave nogle rapporter og trykke der, hvor det gør lidt ondt, konstaterer han og forklarer, at de overordnede linjer i projekt »20/50« omfatter foder, nærmiljø, problemløsere, management og hjælpemidler – alt sammen punkter, der er indbefattet i Mosegårdens produktsortiment.

Læs også