bannerPos

Svineproducenterne betaler 30 millioner til vildsvinehegnet af egen lomme

Svineafgiftsfonden punger nu op med 30 millioner, der skal være med til at betale for oprettelsen af vildsvinehegnet langs den dansk-tyske grænse. Arkivfoto.

Henning K. Andersen

18-10-2018 11:03
I forbindelse med budgettet for 2019 har Svineafgiftsfonden besluttet at overføre 30 millioner kroner til opførelsen af vildsvinehegnet.

 I praksis er der tale om, at griseproducenterne betaler 90 øre pr. gris i 2019 som en del af produktionsafgiften. Som et led i kampen mod afrikansk svinepest betaler erhvervet dermed selv en væsentlig andel af dét hegn, der skal medvirke til at beskytte danske grise, dansk eksport og danske arbejdspladser. Vi har ikke råd til at lade være, lyder det fra Asger Krogsgaard, formand for Svineafgiftsfonden:
 
- Erhvervet tager alle tænkelige smitterisici alvorligt, og vi må bare konstatere, at der har været vildsvin involveret hver eneste gang, at afrikansk svinepest er spredt til helt nye områder i Europa. Derfor er hegnet en væsentlig del af indsatsen, når vi skal minimere antallet af vildsvin og dermed minimere risikoen for et udbrud på dansk jord, siger Asger Krogsgaard, og fortsætter:
 
- Fondens bestyrelse har enstemmigt vurderet, at det gør en positiv forskel for den danske griseproduktions fortsatte konkurrenceevne. Og det er derfor, vi er her.
 
Afrikansk svinepest kan kun smitte vildsvin og grise. Senest er sygdommen konstateret i vildsvin i Belgien, hvilket har ført til at 18 lande, blandt andet Kina, Japan og Sydkorea har lukket for al import af belgisk grisekød. 
 
Hele den danske eksport af grisekød til lande udenfor EU vil lukke øjeblikkeligt som en konsekvens af et udbrud herhjemme. Eksporten af dansk grisekød til tredjelande udgør 11 milliarder kroner årligt.
 
- Hegnet er ikke kun vigtigt for at forebygge et udbrud. Det er selvfølgelig målet, men skulle tragedien ramme os, så vil hegnet også kunne hjælpe os med at blive fri for sygdommen igen, fordi der er langt færre vildsvin, der kan smitte hinanden i naturen. Hvis et land som Tyskland bliver ramt, kan hegnet forhåbentligt også betyde, at tredjelande ikke nødvendigvis lukker for dansk grisekød i samme ombæring. Hegnet er midlertidigt, men strengt nødvendigt som trusselsbilledet ser ud lige nu, siger Asger Krogsgaard.
 
Torben Hauskov, formand for Danske Svineproducenter og medlem af Svineafgiftsfondens bestyrelse, fortæller, at griseproducenterne også sender et klart signal til resten af befolkningen ved at betale 30 millioner til hegnet af egen lomme:
 
- Vi står midt i en ekstrem lavkonjunktur.  Når vi nu fra erhvervets side betaler en meget stor del af hegnet selv, så burde enhver kunne forstå, at det her er ramme alvor. Konsekvenserne ved et udbrud vil være enorme for både erhvervet og for samfundet, siger Torben Hauskov.
 
Meget volapyk om hegnet
Formanden for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion, Erik Larsen, mener, at Svineafgiftsfondens beslutning er den eneste rigtige, og at man desuden ikke skal tro på alt, der siges om hegnet:
 
- Der er nogen derude, der vil være imod os, uanset hvad vi siger, og man skal da også høre meget volapyk om det hegn. Senest hørte jeg en debat, hvor Enhedslisten argumenterer imod hegnet, fordi de åbenbart ikke tror på, at det bremser ét eneste vildsvin. I samme debat sagde Alternativet, at de var imod hegnet, fordi de vurderer, at det vil bremse alle dyrs færden i området. Journalisten spørger dem selvfølgelig ikke, om de har bedre ideer. Vi har fortsat en kommunikationsopgave foran os, men vores erhverv kan ikke vente på, at kritikerne bliver enige om, hvorvidt hegnet slet ikke virker – eller om det virker alt for godt, siger Erik Larsen og fastslår:
 
- Faktum er, at ingen betaler for eller bygger et hegn for sjov. Vi arbejder med mange forskellige initiativer, men hegnet er en brik, vi ikke kan undvære i det store puslespil.
 
Han fortæller afslutningsvist, at Landbrug & Fødevarer møder stor interesse fra udlandet hvad angår hegnet. Både hos de tredjelande, der naturligvis er meget interesserede i, om de fortsat kan importere dansk svinekød- og hos andre europæiske lande, der nu har fået sygdommen så tæt på, at de er ’vågnet op til dåd’, som han udtrykker det.

Rådner væk: Uudnyttede roetoppe og halm gemmer på energi svarende til en halv milliard liter olie

Der ligger biomasse nok til produktion af 500 millioner kubikmeter biometan og rådner på danske marker hvert år, vurderer ekspert.

Er din gård i virkeligheden en villa?

Nye vurderinger kan have stor betydning for mindre landbrugsejendomme, siger skatterådgiver.

Denne uges markangreb

Planteavlskonsulenter landet over melder hver uge deres observationer af sygdomme og skadedyr i markerne ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen, der her giver en status på denne uges aktuelle angreb.

Flydende gødning svider vintersæden voldsomt i år

– Vi har aldrig set noget lignende, fastslår planteavlsrådgiver Hans Jørgen Bak i denne uge om de voldsomme gulsvidninger, som nu ses efter udsprøjtning af flydende N.

Kartoffellægningen er i gang hos Jørgen Nederby

Efter sidste uges frostgrader glæder kartoffelavler Jørgen Nederby sig over at være i gang med lægningen af de 220 hektar kartofler. Han forventer at være færdig 1. maj.

Energi fra restprodukter kan erstatte naturgassen

Biogas kan udnyttes til at producere el, når det ikke blæser, og solen ikke skinner. Biogas kan nemlig oplagres i modsætning til vind- og solenergi.

Vandløbshøring medfører blot små-justeringer

De høringssvar, om hvilke mindre vandløb der skal med i vandområdeplanerne, er nu gennemgået. Det samlede resultat er, at det fortsat er knap 1.000 km mindre vandløb som udgår af vandområdeplanerne.
Side 1 af 1518 (30359 artikler)Prev1234567151615171518Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer