Svineproducenterne betaler 30 millioner til vildsvinehegnet af egen lomme

Henning K. Andersen 18-10-2018 11:03:23
Svineafgiftsfonden punger nu op med 30 millioner, der skal være med til at betale for oprettelsen af vildsvinehegnet langs den dansk-tyske grænse. Arkivfoto.
I forbindelse med budgettet for 2019 har Svineafgiftsfonden besluttet at overføre 30 millioner kroner til opførelsen af vildsvinehegnet.

 I praksis er der tale om, at griseproducenterne betaler 90 øre pr. gris i 2019 som en del af produktionsafgiften. Som et led i kampen mod afrikansk svinepest betaler erhvervet dermed selv en væsentlig andel af dét hegn, der skal medvirke til at beskytte danske grise, dansk eksport og danske arbejdspladser. Vi har ikke råd til at lade være, lyder det fra Asger Krogsgaard, formand for Svineafgiftsfonden:
 
- Erhvervet tager alle tænkelige smitterisici alvorligt, og vi må bare konstatere, at der har været vildsvin involveret hver eneste gang, at afrikansk svinepest er spredt til helt nye områder i Europa. Derfor er hegnet en væsentlig del af indsatsen, når vi skal minimere antallet af vildsvin og dermed minimere risikoen for et udbrud på dansk jord, siger Asger Krogsgaard, og fortsætter:
 
- Fondens bestyrelse har enstemmigt vurderet, at det gør en positiv forskel for den danske griseproduktions fortsatte konkurrenceevne. Og det er derfor, vi er her.
 
Afrikansk svinepest kan kun smitte vildsvin og grise. Senest er sygdommen konstateret i vildsvin i Belgien, hvilket har ført til at 18 lande, blandt andet Kina, Japan og Sydkorea har lukket for al import af belgisk grisekød. 
 
Hele den danske eksport af grisekød til lande udenfor EU vil lukke øjeblikkeligt som en konsekvens af et udbrud herhjemme. Eksporten af dansk grisekød til tredjelande udgør 11 milliarder kroner årligt.
 
- Hegnet er ikke kun vigtigt for at forebygge et udbrud. Det er selvfølgelig målet, men skulle tragedien ramme os, så vil hegnet også kunne hjælpe os med at blive fri for sygdommen igen, fordi der er langt færre vildsvin, der kan smitte hinanden i naturen. Hvis et land som Tyskland bliver ramt, kan hegnet forhåbentligt også betyde, at tredjelande ikke nødvendigvis lukker for dansk grisekød i samme ombæring. Hegnet er midlertidigt, men strengt nødvendigt som trusselsbilledet ser ud lige nu, siger Asger Krogsgaard.
 
Torben Hauskov, formand for Danske Svineproducenter og medlem af Svineafgiftsfondens bestyrelse, fortæller, at griseproducenterne også sender et klart signal til resten af befolkningen ved at betale 30 millioner til hegnet af egen lomme:
 
- Vi står midt i en ekstrem lavkonjunktur.  Når vi nu fra erhvervets side betaler en meget stor del af hegnet selv, så burde enhver kunne forstå, at det her er ramme alvor. Konsekvenserne ved et udbrud vil være enorme for både erhvervet og for samfundet, siger Torben Hauskov.
 
Meget volapyk om hegnet
Formanden for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion, Erik Larsen, mener, at Svineafgiftsfondens beslutning er den eneste rigtige, og at man desuden ikke skal tro på alt, der siges om hegnet:
 
- Der er nogen derude, der vil være imod os, uanset hvad vi siger, og man skal da også høre meget volapyk om det hegn. Senest hørte jeg en debat, hvor Enhedslisten argumenterer imod hegnet, fordi de åbenbart ikke tror på, at det bremser ét eneste vildsvin. I samme debat sagde Alternativet, at de var imod hegnet, fordi de vurderer, at det vil bremse alle dyrs færden i området. Journalisten spørger dem selvfølgelig ikke, om de har bedre ideer. Vi har fortsat en kommunikationsopgave foran os, men vores erhverv kan ikke vente på, at kritikerne bliver enige om, hvorvidt hegnet slet ikke virker – eller om det virker alt for godt, siger Erik Larsen og fastslår:
 
- Faktum er, at ingen betaler for eller bygger et hegn for sjov. Vi arbejder med mange forskellige initiativer, men hegnet er en brik, vi ikke kan undvære i det store puslespil.
 
Han fortæller afslutningsvist, at Landbrug & Fødevarer møder stor interesse fra udlandet hvad angår hegnet. Både hos de tredjelande, der naturligvis er meget interesserede i, om de fortsat kan importere dansk svinekød- og hos andre europæiske lande, der nu har fået sygdommen så tæt på, at de er ’vågnet op til dåd’, som han udtrykker det.

DF’er parat til at lade landmænd betale for mere kontrol af dyretransporter

14-11-2018 18:00:02

Dansk Folkepartis dyrevelfærdsordfører Karina Due oplyser, at hun alligevel er blevet indkaldt til forhandlinger om fremtidens kontrol af dyretransporter. Hun ønsker en skærpet kontrol, og at regningen for den skal sendes til landmændene.


Sats på at afgrøde­priserne skal stige

14-11-2018 16:56:29

De store spekulanters interesse for handel med afgrødefutures er en god indikator for, hvad vi kan forvente os af prisudviklingen på afgrødemarkedet i den kommende tid. Seneste opgørelse for kapitalfondenes handel med afgrødefutures signalerer, at afgrødepriserne nu igen skal stige.


Landbrugsstyrelsen når egne mål for udbetaling af landbrugsstøtte

14-11-2018 14:24:14

Mindst 90 procent af alle ansøgere kan se frem til at få udbetalt grundbetaling og grøn støtte inden 15. december, lover Landbrugsstyrelsen.


Flertal vil tvinge minister til mere kontrol af dyretransporter

14-11-2018 14:00:46

Dansk Folkeparti fremsætter nu beslutningsforslag, der skal tvinge regeringen til at indføre mere kontrol af dyretransporter på samlestederne. Socialdemokratiet og Enhedslisten er klar til at støtte forslaget.


Frøavler fra Falster bliver formentlig frøformand

14-11-2018 13:00:49

Med valget af Thor Gunnar Kofoed som viceformand i Landbrug & Fødevarer så skal frøavlerne have ny formand. Den post vil den 34-årige Troels Prior Larsen gerne have. Han går indtil valg i januar nu i en form for mesterlære hos den afgående og mangeårige frøformand.


Én fik advarsel for vanding uden tilladelse i 2017-18

14-11-2018 12:00:25

Ingen landmænd har i 2017 og 2018 fået en økonomisk sanktion, fordi de ikke havde fået fornyet deres vandindvindingstilladelse.


Klimaforsikringer er på vej

14-11-2018 11:57:02

Det utilregnelige sommervejr får nu forsikringsselskabet Blue Oak Broker til at tilbyde klimaforsikringer til danske landmænd.


Der kan være store penge at hente ved vurdering af restværdien

14-11-2018 11:00:27

Højesteret har i en dom fastslået, at der skal ske en reel vurdering af restværdien, når et aktiv udskiftes. Der kan være store penge i det, lyder det fra advokatfirma.


Præsenterer dansk teknologi, der gør en forskel for landmanden

14-11-2018 10:30:57

- Gør det, du plejer. Så sørger vi for resten.


Data kan revolutionere husdyrbruget – men ikke uden mennesker

14-11-2018 10:30:01

EuroTier 2018 bugner af apps, software og teknologi, der kan forbedre landmandens hverdag og optimere hans husdyrproduktion.


Fem update-møder i det østdanske

14-11-2018 10:00:15

Agrovi på østdansk novemberturné, der omfatter fem stop på otte dage.


Økologisk jordbrugsfond får grundvandspris

14-11-2018 09:52:09

Hvert år uddeler VandCenter Syd ’Andrups Grundvandspris’ til ildsjæle, der gør en særlig indsats for at beskytte grundvandet. I år gik prisen på 60.000 kr. til Danmarks Økologiske Jordbrugsfond.


Kadavervogn til søer der letter det tunge arbejde

14-11-2018 09:30:13

Værktøjet, der letter vejen ud af døren med de døde slagtesvin, er nu også kommet i en udgave til søer.


En god ansættelseskontrakt er alt arbejdet værd

14-11-2018 09:25:18

Den gode ansættelseskontrakt kan forebygge konflikter med medarbejdere. Den er gennemarbejdet, velovervejet og tilpasset den enkelte medarbejder - og den er ikke bare lavet ud fra en skabelon fra internettet, fortæller juridisk konsulent Bodil Just, Patriotisk Selskab. I forbindelse med Agromek tilbyder Patriotisk Selskab gratis at gennemgå ansættelseskontrakter for fejl.


Høje pesticidafgifter er kommet for at blive

14-11-2018 09:00:39

Der bliver ikke ændret ved de danske pesticidafgifter, der er tårnhøje sammenlignet med andre landes. Det slog miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen fast, da han talte for godt 200 landmænd i Østjylland.


Video: CowConnect vil skabe nemt foderoverblik hos den enkelte landmand

14-11-2018 08:47:33

Data om dyrene i staldene. 24 timer i døgnet. Det er nøglen til succes for fremtidens landmand, lyder hovedbudskabet på husdyrmessen EuroTier i Hannover. Bjarne Eg Sørensen fra CowConnect fortæller her om deres foderapp, og hvad den kan hjælpe den enkelte landmand med.


Et toilet til svin er hædret med sølv

14-11-2018 08:30:05

Udstillingen i Hannover er præget af innovativ tankegang, der både tilgodeser dyrevelfærd og miljø. Det gælder blandt andet en løsning, der modtog sølv på EuroTier tirsdag


Resultater fremfor bøder

14-11-2018 08:00:41

Flere løsninger til løsdrift i farestalden

14-11-2018 07:30:08

Der tages både højde for dyrevelfærd og arbejdssikkerhed i de løsninger til løsdrift i farestalden der kommer fra Coppens Stall-Technik.


Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

02-02-2018 09:12:17

I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.


Side 1 af 1397 (27922 artikler)Prev1234567139513961397Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer