Svineproducenterne betaler 30 millioner til vildsvinehegnet af egen lomme

Henning K. Andersen 18-10-2018 11:03:23
Svineafgiftsfonden punger nu op med 30 millioner, der skal være med til at betale for oprettelsen af vildsvinehegnet langs den dansk-tyske grænse. Arkivfoto.
I forbindelse med budgettet for 2019 har Svineafgiftsfonden besluttet at overføre 30 millioner kroner til opførelsen af vildsvinehegnet.

 I praksis er der tale om, at griseproducenterne betaler 90 øre pr. gris i 2019 som en del af produktionsafgiften. Som et led i kampen mod afrikansk svinepest betaler erhvervet dermed selv en væsentlig andel af dét hegn, der skal medvirke til at beskytte danske grise, dansk eksport og danske arbejdspladser. Vi har ikke råd til at lade være, lyder det fra Asger Krogsgaard, formand for Svineafgiftsfonden:
 
- Erhvervet tager alle tænkelige smitterisici alvorligt, og vi må bare konstatere, at der har været vildsvin involveret hver eneste gang, at afrikansk svinepest er spredt til helt nye områder i Europa. Derfor er hegnet en væsentlig del af indsatsen, når vi skal minimere antallet af vildsvin og dermed minimere risikoen for et udbrud på dansk jord, siger Asger Krogsgaard, og fortsætter:
 
- Fondens bestyrelse har enstemmigt vurderet, at det gør en positiv forskel for den danske griseproduktions fortsatte konkurrenceevne. Og det er derfor, vi er her.
 
Afrikansk svinepest kan kun smitte vildsvin og grise. Senest er sygdommen konstateret i vildsvin i Belgien, hvilket har ført til at 18 lande, blandt andet Kina, Japan og Sydkorea har lukket for al import af belgisk grisekød. 
 
Hele den danske eksport af grisekød til lande udenfor EU vil lukke øjeblikkeligt som en konsekvens af et udbrud herhjemme. Eksporten af dansk grisekød til tredjelande udgør 11 milliarder kroner årligt.
 
- Hegnet er ikke kun vigtigt for at forebygge et udbrud. Det er selvfølgelig målet, men skulle tragedien ramme os, så vil hegnet også kunne hjælpe os med at blive fri for sygdommen igen, fordi der er langt færre vildsvin, der kan smitte hinanden i naturen. Hvis et land som Tyskland bliver ramt, kan hegnet forhåbentligt også betyde, at tredjelande ikke nødvendigvis lukker for dansk grisekød i samme ombæring. Hegnet er midlertidigt, men strengt nødvendigt som trusselsbilledet ser ud lige nu, siger Asger Krogsgaard.
 
Torben Hauskov, formand for Danske Svineproducenter og medlem af Svineafgiftsfondens bestyrelse, fortæller, at griseproducenterne også sender et klart signal til resten af befolkningen ved at betale 30 millioner til hegnet af egen lomme:
 
- Vi står midt i en ekstrem lavkonjunktur.  Når vi nu fra erhvervets side betaler en meget stor del af hegnet selv, så burde enhver kunne forstå, at det her er ramme alvor. Konsekvenserne ved et udbrud vil være enorme for både erhvervet og for samfundet, siger Torben Hauskov.
 
Meget volapyk om hegnet
Formanden for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion, Erik Larsen, mener, at Svineafgiftsfondens beslutning er den eneste rigtige, og at man desuden ikke skal tro på alt, der siges om hegnet:
 
- Der er nogen derude, der vil være imod os, uanset hvad vi siger, og man skal da også høre meget volapyk om det hegn. Senest hørte jeg en debat, hvor Enhedslisten argumenterer imod hegnet, fordi de åbenbart ikke tror på, at det bremser ét eneste vildsvin. I samme debat sagde Alternativet, at de var imod hegnet, fordi de vurderer, at det vil bremse alle dyrs færden i området. Journalisten spørger dem selvfølgelig ikke, om de har bedre ideer. Vi har fortsat en kommunikationsopgave foran os, men vores erhverv kan ikke vente på, at kritikerne bliver enige om, hvorvidt hegnet slet ikke virker – eller om det virker alt for godt, siger Erik Larsen og fastslår:
 
- Faktum er, at ingen betaler for eller bygger et hegn for sjov. Vi arbejder med mange forskellige initiativer, men hegnet er en brik, vi ikke kan undvære i det store puslespil.
 
Han fortæller afslutningsvist, at Landbrug & Fødevarer møder stor interesse fra udlandet hvad angår hegnet. Både hos de tredjelande, der naturligvis er meget interesserede i, om de fortsat kan importere dansk svinekød- og hos andre europæiske lande, der nu har fået sygdommen så tæt på, at de er ’vågnet op til dåd’, som han udtrykker det.

L&F glæder sig over fald i antibiotikaforbrug

24-01-2019 12:00:54

I 2018 lykkedes det endnu en gang de danske landmænd at reducere antibiotikaforbruget pr. svin, så forbruget nu er nedbragt med 18 procent de seneste fem år.


Årsmøde i Økologisk VKST: Økologien går kun en vej – opad

24-01-2019 11:00:50

Ved det rekordstore årsmøde i Økologisk VKST slog chefkonsulent Lisbeth Frank Hansen fast, at økologien såvel i Danmark som på verdensplan er stærkt stigende.


Eliteuddannelse skudt i gang på Møllerup Gods

24-01-2019 11:00:49

Tirsdag startede den nye overbygningsuddannelse for landbruget på Møllerup Gods på Djursland. Uddannelsen skal være med til at holde danske landmænd i den globale førertrøje.


Foderkoncept sætter fokus på rådgivning og opfølgning

24-01-2019 10:00:10

Den nordjyske svineproducent Gunner Mikkelsen begyndte i efteråret at sætte mere fokus på sine smågrise. Han valgte at sige ja til DLG’s foderkoncept PrimeFeed, som ud over foder til smågrisene også er rådgivning og opfølgning.


Landboformand utilfreds med forløb om vandplanerne

24-01-2019 09:25:14

Miljøstyrelsen har undladt at medtage de indsigelser, som landmænd og vandråd er kommet med i forhold til udtagning af vandløb i vandplanerne.


Unge landmænd debatterede økologi og konventionelt landbrug

24-01-2019 08:52:22

Region Vejle LandboUngdom satte i samarbejde med Landbrugsrådgivning Syd fokus på forbrugerne. Omdrejningspunktet var forbrugernes syn på økologi vs. konventionelt landbrug.


Dansk problemulv skal nedlægges i Tyskland

24-01-2019 08:00:19

Den danskfødte ulv, der er erklæret problemulv i Slesvig-Holsten, bliver snart reguleret væk, hvis det står til de lokale myndigheder i den nordtyske region.


Nye kornsorter kan påvirke foderværdien signifikant

24-01-2019 08:00:07

Kornsorter med høj enzymaktivitet fremmer foderkvaliteten væsentligt. Derfor arbejdes der ihærdigt med udviklingen af nye sorter.


Klimaminister vil drøfte udtagning af lavbundsjorder

24-01-2019 07:00:16

Landbruget kommer til at skulle levere i fremtiden for at sænke udledningen af klimagasser, forsikrer energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) overfor kritisk opposition i Folketinget. Han vil dog ikke sige noget om hvordan.


Frustreret vandråd skriver til ministeren

23-01-2019 16:32:28

Flere frustrerede medlemmer af Vandråd Djursland har sendt et åbent brev til ministeren. Hvorfor skal vi bruge tid og kræfter på et indspil, som ikke bliver brugt?


US-afgrøder fastholder ny stigende pristendens

23-01-2019 15:55:20

Der er atter kommet godt gang i efterspørgslen efter amerikanske afgrøder. Det kan ses på prisgrafen for især soja og majs, der fastholder den forholdsvis nye stigende pristendens. Prispotentialet opad er stort for amerikanske afgrøder og det vil den derfor også være for afgrødepriserne herhjemme.


Stort ryk ind ved åbent hus i Rimmerhus

23-01-2019 14:00:42

Masser af gæster, da Dansk Maskincenter i Rimmerhus ved Videbæk holdt åbent hus.


Fra halvtag til lukket bygning

23-01-2019 12:10:36

Da man ikke har haft lignende projekter at sammenligne med, har byggeriet af Quantafuels anlæg i Skive krævet mange korrektioner undervejs.


Grøn diesel-produktion går snart i gang

23-01-2019 12:00:49

Mandag holdt Quantafuel rejsegilde i Skive. Til juni er de som de eneste i verden klar til at omdanne plastaffald til bæredygtigt brændstof.


Nyt kartoffelcenter er indviet i Give

23-01-2019 11:39:58

Danespos ny forædlingsstation og hovedkontor, som skal skabe rammerne for fremtidens kartoffelplanter er nu blevet indviet.


Medarbejdere fra øverste hylde

23-01-2019 11:20:29

Claus Bruun Jørgensen i Tinglev er altid årvågen efter at rekruttere dygtige medarbejdere og elever til sin 2.000 søer store svineproduktion. Han har både udenlandske og danske ansatte.


Nutrifair: Skab netværk og få ny viden i januar

10-12-2018 10:50:51

Der er mange gode grunde til at besøge Nutrifair. Hør både svineproducent Claus Bruun Jørgensen og kvægavler Rick van Heesch fortælle om, hvorfor du også bør dukke op i Fredericia den 16. og 17. januar.


Side 1 af 1440 (28787 artikler)Prev1234567143814391440Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer