bannerPos

Vand er vigtigt

- Vand er nok den vigtigste kilde til sunde grise og i sidste ende vigtigste enkeltfaktor for en stabil god bundlinje, påpeger salgskonsulent Søren Thomsen fra Nutrimin. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
30-07-2020 12:20

Overvågning i perioder, hvor der er ro i staldene, giver dig en god indikation på, om du i din produktion har styr på vandet. Salgskonsulent Søren Thomsen fra Nutrimin beskriver i et nyhedsbrev, hvordan god vandforsyning kontrolleres og sikres.

- Vand er vigtigste enkeltfaktor for en stabil god bundlinje.

Det påpeger salgskonsulent Søren Thomsen fra Nutrimin.

I et nyhedsbrev fra Nutrimin minder han om, at særligt sommeren er tiden, hvor vi skal have øje for vandkvaliteten hos vores grise og fokus på, at alle får vand i rigelige mængder.

- Dette ekstra fokus er givet rigtig godt ud. Vand er nok den vigtigste kilde til sunde grise og i sidste ende vigtigste enkeltfaktor for en stabil god bundlinje.

Sygdom og højere dødelighed

 I nyhedsbrevet beskriver han, hvordan undersøgelser har vist, at mangel på vand og vand af dårlig kvalitet nemt reducerer foderoptagelsen med en tredjedel, hvilket uvægerligt vil føre til faldende produktivitet. Dette uanset om det handler om en stor so eller en lille gris.

- Samtidig dehydreres dyrene, immunforsvaret svækkes, grisene rammes af sygdom og dødeligheden stiger. I bedste fald lever de videre, men nu med uoprettelige skader, påpeger Søren Thomsen.

Grisenes drikkevand kommer ofte fra rørsystemer, hvor biofilm lever i bedste velgående.

Ifølge Søren Thomsen består biofilm af mikroorganismer (bakterier, svampe, alger), som fasthæfter sig på overfladen.

- Mikroorganismerne opformeres hurtigt her i sommervarmen. Vandet rådner mere eller mindre fra time til time. Bakterier, svampe og alger gør drikkevandet uappetitligt, og det afholder grisene fra at optage de ønskede vandmængder.

Styr på vandet

Overvågning i perioder, hvor der er ro i staldene, kan give en god indikation på, om der er styr på vandet i produktionen.

- Er der meget aktivitet ved vandposter? Drikker smågrisene urin? Har vi urolige søer, der »hænger« i vandventiler? Opfører vores dyr sig anderledes end de plejer? Disse er blot nogle af mange indikatorer på en utilstrækkelig vandforsyning, eller/og manglende kvalitet af vores drikkevand, lyder det i nyhedsbrevet fra Søren Thomsen, der i nedenstående boks giver et eksempel på en konkret handlingsplan.

cab

Styr på vandet – en handlingsplan

● Kontrollér grisenes aktivitet ved vandposterne. Hersker der god ro, eller er der optræk til panik

● Ved hver staldvask desinficeres rør, og alle vandventiler kontrolleres

● I den daglige gennemgang af grisene efterses og rengøres drikkekopper og vandtrug/kar endnu bedre og måske en ekstra gang

● Konstateres manglende vandforsyning, opsættes ekstra ventiler/kopper, eller der indsættes ekstra trug/kar

● Til mindre grise indtil 10 kg. kan med fordel bruges trug, der har et større vandspejl/overflade

● Tilsætning af syre til drikkevandet konserverer vandet og forbedrer typisk fodereffektiviteten

Kilde: https://www.nutrimin.dk

 

Vandbehov

Dyregruppe:                                     Vandbehov liter/dag:

Pattegrise inkl. somælk                               1-2

Smågrise                                                     1-5

Ungsvin, 15-45 kg                                       4-8

Slagtesvin, 45-100 kg                                 6-10

Drægtige søer                                             12-20

Diegivende søer                                          25-35

Orner                                                            8-10

Kilde: https://www.nutrimin.dk

Fortsat uændret svinenotering

Danish Crown fastholder en svinenotering på 10,50 kroner i næste uge. Friland sænker økotillægget med 75 øre. Udsigt til flere udsatte svin.

Hvedeudbytte på godt ti tons i det midtjyske

På Gesinggaard nær Herskind vest for Aarhus regner de med, at høsten er i hus fredag aften og efterafgrøderne sået i løbet af weekenden. - Vi er godt med, lyder det med tilfredshed fra landmand Steen Nørgård, der midt i tilfredsheden gerne slår et slag for, at reglerne om slåning af brak ændres.

Fodringsdag holder fagfolk opdateret om de seneste fodringstendenser

Magneter, mineraler, »klima-midlet« 3NOP og non-GM-afgrøder er blandt emnerne på Fodringsdag 2020, der afvikles 9. september i Herning.

Dobbelt så meget nedbør i Midt- og Vestjylland som på Vestsjælland i vækstsæsonen

Store regionale forskelle på vejret i vækstsæsonen vil præge årets høstudbytter, vurderer Danish Agro på baggrund af data fra over 1.000 vejrstationer. De midtjyske landmænds marker har haft lavest temperatur og færrest solskinstimer.

Väderstad flytter til Fyn

Maskinproducent flytter fra Sjælland til Fyn i denne måned.

Udenlandske ansatte får lettere adgang til coronatests

Det er nu muligt for indrejsende arbejdskraft uden bopæl i Danmark at blive testet for Covid-19, selvom de ikke har symptomer.

Foderstyrke og fokus på rygspæktykkelse ved løbning

Polte skal ved løbning være 230 til 240 dage gamle, de skal veje 145 til 160 kg og have 14 til 15 mm rygspæktykkelse. Endelig skal de løbes i anden brunst, anbefaler Nutrimin.
Side 1 af 1895 (37893 artikler)Prev1234567189318941895Next