Fødevarestyrelsen råber vagt i gevær

Fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Vadehavet tyder på, at en ny sæson for fugleinfluenza står for døren.

​​I både den danske og tyske del af Vadehavet har myndighederne for nylig fundet vilde fugle, som er konstateret smittet med en meget smitsom fugleinfluenza.

- Det er meget alvorligt, at vi nu igen har fugleinfluenza i landet, så vi følger situationen nøje, da fugleinfluenza gør de vilde fugle til en trussel mod sundheden i tamfjerkræ, siger Tim Petersen, souschef i Fødevarestyrelsens Center for Dyresundhed.

Fødevarestyrelsen vil gerne have hjælp til at overvåge udviklingen og opfordrer borgere, som finder døde eller syge fugle i naturen, til at indsende oplysninger om fundet via appen »Fugleinfluenza Tip.

- Vi er specielt interesseret i at få oplysninger om fund, hvor der er flere døde ænder, gæs, svaner eller måger på ét sted. Og fund af enkelte døde rovfugle og kragefugle, fortæller Tim Petersen.

Smittebeskyttelse

Hvis man holder høns, gæs eller ænder, anbefaler Fødevarestyrelsen, at ejerne overholder få enkle krav til smittebeskyttelse, så som skift og desinfektion af fodtøj, inden man går ind i sin hønsegård.

Endelig er det en god idé at afskærme eller overdække hønsegården, så vilde fugle ikke kan lande blandt fjerkræet. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man som følge af de nye fund gennemgår sin plan for smittebeskyttelse.

Jægere og andre, der færdes i naturen, anbefales at være ekstra påpasselige med hygiejnen, hvis de har været i kontakt med vildt, da de kan slæbe fugleinfluenza med hjem på både fodtøj, udstyr og med fuglevildt.

Læs også