Generationsskifter: Den forretningsmæssige tilgang er væsentlig

Hvis man vil være selvstændig landmand er det meget vigtigt at have en forretningsmæssig tilgang til drømmen, lyder det fra Jakob Jessen fra Fjordland.

Han har set mange mennesker realisere drømmen om at blive selvstændig landmand, Jakob Jessen. Som virksomhedsrådgiver hos Fjordland har han i en årrække givet gode råd fra sig til kunderne, og når man snakker generationsskifter, er der især én ting, der springer i øjnene, synes han.

- Det jeg synes, der er kendetegnet, er at dem, der har en forretningsmæssig tilgang til at blive landmænd, de ender som oftest også med at blive det. Drømmen om at blive landmand bare for at være landmand, er ofte ikke helt nok, siger Jakob Jessen til LandbrugNord. 

Grunden til, at det forretningsmæssige sigte er så vigtigt, er blandt andet, at der er mange penge involveret i moderne landbrug, lyder det.

- Selv om man har sparet en million op, så fylder det jo ikke så meget i det lange løb. Og køber du en ejendom til 40 millioner, så vil omkostningerne til finansieringen og tinglysningsafgift til staten betyde, at mange af pengene allerede er brugt, siger han.

Som mange vil kunne skrive under på, er moderne landbrug så store, at det kræver solid fremmedfinansiering fra banker og realkreditinstitutter, at overtage dem.

- Og de vil se en forretning i bedriften, uanset om det er kreditforening eller banken. For de låner ikke ud, hvis de ikke får deres penge tilbage, siger Jakob Jessen.

Brug for 3000 skifter

I 2021 viste en opgørelse fra Seges, at der i dansk landbrug ville være behov for op mod 3.000 generationsskifter indtil 2030. 

Det har Jakob Jessen svært ved at se, at det kan blive virkelighed via nyetableringer. 

- Så ser jeg snarere en fortsættelse af den nuværende strukturudvikling, nemlig at eksisterende landbrug køber andre ejendomme op. Dertil ser vi nye investorer gå ind i landbruget, der køber stort ind, men som har brug for folk til at passe driften, lyder det fra Jakob Jessen, der har rådgivet på landbrugsområdet i over ti år.

Dog skal man ikke lade sig afskrække, hvis man drømmer om at få fødderne indenfor sit eget landbrug. Især hvis man har evnerne og viljen til det.

- Hvis du har kompetencerne og lysten til at blive selvstændig landmand, så har du masser af muligheder for at komme i gang. Især hvis timingen er rigtig, slutter han.

Læs også