bannerPos

Min gode grund til at være landmand: Glæden ved at se ting gro

Morten Yde elsker at komme i marken og sætter stor pris på at have gode maskiner til arbejdet.

Redaktionen

05-06-2019 04:14
Planteavler og slagtesvineproducent Morten Yde fra Thy har været væk fra landbruget ad flere omgange. Men hver gang er han vendt tilbage. For intet andet job kombinerer iværksætteri med glæden ved at se ting gro og udvikle sig.

Af Anja Kruse Christensen, Seges

- Jeg elsker vækstsæsonen. Det er den bedste tid på året. 

Sådan lyder det fra Morten Yde. Han ejer Øster Krogsgård ved Snedsted i Thy, hvor han driver 200 hektar med salgsafgrøder og producerer knap 8.000 slagtesvin. 

For ham er det muligheden for at se ting gro, der tiltaler ham ved landmandslivet. Og der bliver holdt godt øje med udviklingen på thyboens marker. 

- Jeg kører mindst en tur hver dag – sommetider både morgen og aften – hvor jeg ser, hvordan tingene udvikler sig fra dag til dag, fortæller Morten Yde om dagligdagen på gården. 

Det motiverer ham at se konsekvenserne – gode som dårlige – ved de beslutninger, han træffer. 

- Jeg ved, at når jeg kommer til aften, så har jeg gjort nogle ting, og dem skal jeg lære af næste dag. Det driver mig at opleve, at tingene gror, tingene udvikler sig, og tingene lykkes. Det får man erfaring af, uddyber han. Netop derfor er høstsæsonen også en højtid for planteavleren.  

- Høsten er ligesom juleaften, for det er her, vi høster gevinsten af vores arbejde.

Håndværket giver faglig stolthed

Udover at se ting gro er Morten Yde også drevet af håndværket. 

- At se en veletableret mark. Lige fra en god pløjning til et veletableret såbed. Det er simpelthen en nydelse. Jeg kan rigtig godt lide akkuratesse.

En veltrimmet, veltilpas gris. En velfriseret hvedemark. Det giver en faglig stolthed, fortæller Morten Yde og uddyber: 

- Håndværket betyder rigtig meget for mig. Og det er lige meget, om det er i marken eller stalden. Det med at du tager vare om de udfordringer, du møder, og forsøger at løse dem. Og når tingene så lykkes, så tænker man ”Fedt!”, for så har du det med i bagagen til at styrke dig i at prøve nogle nye ting af, fortæller thyboen.

Iværksætter hver eneste dag

Netop lysten til at udvikle sig og prøve nye ting af er noget af det, der tiltaler Morten Yde ved landmandslivet. 

- Vi landmænd er iværksættere hver eneste dag. Hver eneste gang vi får en ny ide til nye dyrkningsstrategier eller en ny fodringsoptimering. Det er en form for iværksætteri, pointerer han og fortsætter: 

- Vi kan selv påvirke vores hverdag, og vi kan påvirke vores resultat. Vi kan forholde os til vores egne nøgletal, optimere i nuet og se konsekvenserne af det og lære af dem. Det er ret unikt. 

Frihed

Netop kombinationen af vækstsæsonens glæder og iværksætteriet er to af Morten Ydes gode grunde til at være landmand. 

- Det at jeg kan se ting gro, og at jeg kan forme min egen hverdag i forening med familien og mine omgivelser. Det giver en enorm frihed både i hverdagen og på langt sigte, at jeg kan planlægge, fastslår han og tilføjer, at hvis man har et iværksætter-gen, så er landbruget et oplagt erhverv at vælge. 

- Hvis man gerne vil udvikle ting og prøve ting af, og man vil se noget gå hele vejen fra nogle nøgletal til det helt konkrete – det kan man i landbruget. Der findes ikke ret mange andre virksomheder, hvor det er så nært og umiddelbart, at det giver konsekvenser her og nu, tilføjer Morten Yde.

Gode historier skal tiltrække de unge

Landbruget mangler unge, friske kræfter. Men hvorfor vælge et erhverv, der ofte omgives af negative historier? 

Det spørgsmål giver Anders Harck, formand for sektorbestyrelsen for Økonomi og Virksomhedsledelse i Seges, et svar på med kampagnen »10 gode grunde til at være landmand«.

Over ti dage bringer Effektivt Landbrug sammen med Seges en artikelserie, der sætter fokus på de mange fordele ved at vælge landmandslivet. 


Ti gode grunde
Hvad er din gode grund til at være landmand? Sådan spurgte Anders Harck, og svarene strømmede ind. Af de mest populære grunde valgte sektorbestyrelsen disse:  

• Alsidigheden – mange forskellige opgaver og roller, og ikke to dage er ens
• Friheden – man planlægger selv sit arbejdsliv og er »herre i egen mark« 
• Kærligheden til dyrene  
• At se noget gro 
• At arbejde med noget konkret og meningsfuldt  
• Samarbejde med gode medarbejdere om at opnå resultater
• Mulighed for god indtjening 
• At være i naturen og nyde den friske luft
• Gode digitale muligheder 
• Det er let at forene arbejdsliv og familieliv  

Behov for mere inddragelse af lokal viden i de næste vandområdeplaner

Der er ikke nok fokus på inddragelse af lokal viden i det arbejdsprogram, som beskriver processen i arbejdet frem mod de næste vandområdeplaner, mener man i Landbrug & Fødevarer.

NIR-scanning på fodergangen

Et NIR-system på fuldfodervognen kan både sikre den rette mængde tørstof og en ensartet blanding. Der er dog en række andre ting, der skal styr på, før NIR giver værdi.

Arla holder priserne i ro igen

Det er nu over et år siden, Arla sidst ændrede deres afregningspriser. Mejerijkoncernen oplyser mandag, at man ikke ændrer priserne i juli måned. Dermed er afregningspriserne fortsat på det samme niveau som for et år siden.

Arla inviterer til kæmpe madfest i Aarhus og København

Tag på bæredygtighedsskattejagt, smag på nye råvarer eller lær at trylle madrester om til lækre måltider, når Arla igen i år afholder årets sjoveste madfestival for børn og barnlige sjæle. Særligt bæredygtige madvaner er på menuen ved dette års Arla Food Fest, der kan opleves i København d. 31. august og i Aarhus fra d. 6.-8. september.

Nord-West-noteringen statisk for 4. uge i træk

For fjerde uge i træk er den tyske Nord-West-notering for smågrise uændret. Og der er ikke meget, der tyder på ændringer fremadrettet.
Side 1 af 1573 (31447 artikler)Prev1234567157115721573Next