bannerPos

Min gode grund til at være landmand: Glæden ved at se ting gro

Morten Yde elsker at komme i marken og sætter stor pris på at have gode maskiner til arbejdet.

Redaktionen

05-06-2019 04:14
Planteavler og slagtesvineproducent Morten Yde fra Thy har været væk fra landbruget ad flere omgange. Men hver gang er han vendt tilbage. For intet andet job kombinerer iværksætteri med glæden ved at se ting gro og udvikle sig.

Af Anja Kruse Christensen, Seges

- Jeg elsker vækstsæsonen. Det er den bedste tid på året. 

Sådan lyder det fra Morten Yde. Han ejer Øster Krogsgård ved Snedsted i Thy, hvor han driver 200 hektar med salgsafgrøder og producerer knap 8.000 slagtesvin. 

For ham er det muligheden for at se ting gro, der tiltaler ham ved landmandslivet. Og der bliver holdt godt øje med udviklingen på thyboens marker. 

- Jeg kører mindst en tur hver dag – sommetider både morgen og aften – hvor jeg ser, hvordan tingene udvikler sig fra dag til dag, fortæller Morten Yde om dagligdagen på gården. 

Det motiverer ham at se konsekvenserne – gode som dårlige – ved de beslutninger, han træffer. 

- Jeg ved, at når jeg kommer til aften, så har jeg gjort nogle ting, og dem skal jeg lære af næste dag. Det driver mig at opleve, at tingene gror, tingene udvikler sig, og tingene lykkes. Det får man erfaring af, uddyber han. Netop derfor er høstsæsonen også en højtid for planteavleren.  

- Høsten er ligesom juleaften, for det er her, vi høster gevinsten af vores arbejde.

Håndværket giver faglig stolthed

Udover at se ting gro er Morten Yde også drevet af håndværket. 

- At se en veletableret mark. Lige fra en god pløjning til et veletableret såbed. Det er simpelthen en nydelse. Jeg kan rigtig godt lide akkuratesse.

En veltrimmet, veltilpas gris. En velfriseret hvedemark. Det giver en faglig stolthed, fortæller Morten Yde og uddyber: 

- Håndværket betyder rigtig meget for mig. Og det er lige meget, om det er i marken eller stalden. Det med at du tager vare om de udfordringer, du møder, og forsøger at løse dem. Og når tingene så lykkes, så tænker man ”Fedt!”, for så har du det med i bagagen til at styrke dig i at prøve nogle nye ting af, fortæller thyboen.

Iværksætter hver eneste dag

Netop lysten til at udvikle sig og prøve nye ting af er noget af det, der tiltaler Morten Yde ved landmandslivet. 

- Vi landmænd er iværksættere hver eneste dag. Hver eneste gang vi får en ny ide til nye dyrkningsstrategier eller en ny fodringsoptimering. Det er en form for iværksætteri, pointerer han og fortsætter: 

- Vi kan selv påvirke vores hverdag, og vi kan påvirke vores resultat. Vi kan forholde os til vores egne nøgletal, optimere i nuet og se konsekvenserne af det og lære af dem. Det er ret unikt. 

Frihed

Netop kombinationen af vækstsæsonens glæder og iværksætteriet er to af Morten Ydes gode grunde til at være landmand. 

- Det at jeg kan se ting gro, og at jeg kan forme min egen hverdag i forening med familien og mine omgivelser. Det giver en enorm frihed både i hverdagen og på langt sigte, at jeg kan planlægge, fastslår han og tilføjer, at hvis man har et iværksætter-gen, så er landbruget et oplagt erhverv at vælge. 

- Hvis man gerne vil udvikle ting og prøve ting af, og man vil se noget gå hele vejen fra nogle nøgletal til det helt konkrete – det kan man i landbruget. Der findes ikke ret mange andre virksomheder, hvor det er så nært og umiddelbart, at det giver konsekvenser her og nu, tilføjer Morten Yde.

Gode historier skal tiltrække de unge

Landbruget mangler unge, friske kræfter. Men hvorfor vælge et erhverv, der ofte omgives af negative historier? 

Det spørgsmål giver Anders Harck, formand for sektorbestyrelsen for Økonomi og Virksomhedsledelse i Seges, et svar på med kampagnen »10 gode grunde til at være landmand«.

Over ti dage bringer Effektivt Landbrug sammen med Seges en artikelserie, der sætter fokus på de mange fordele ved at vælge landmandslivet. 


Ti gode grunde
Hvad er din gode grund til at være landmand? Sådan spurgte Anders Harck, og svarene strømmede ind. Af de mest populære grunde valgte sektorbestyrelsen disse:  

• Alsidigheden – mange forskellige opgaver og roller, og ikke to dage er ens
• Friheden – man planlægger selv sit arbejdsliv og er »herre i egen mark« 
• Kærligheden til dyrene  
• At se noget gro 
• At arbejde med noget konkret og meningsfuldt  
• Samarbejde med gode medarbejdere om at opnå resultater
• Mulighed for god indtjening 
• At være i naturen og nyde den friske luft
• Gode digitale muligheder 
• Det er let at forene arbejdsliv og familieliv  

Store forventninger til kommende supermiddel

Forventningerne til et nyt svampemiddel, Inatreq, der forventes godkendt i Danmark til 2021-sprøjtesæsonen, er så store, at kemifirmaet Corteva i torsdags startede en ny fabriksdel i Frankrig alene til denne produktion.

Nye tendenser og udfordringer i dansk svineproduktion

Seges Svineproduktion har tirsdag og onsdag i denne uge afholdt det årlige Fagligt Nyt i Horsens, hovedsageligt med rådgivere og dyrlæger som deltagere. I år bød programmet blandt andet på emner som bæredygtighed, søer & pattegrise, grisevelfærd, mindre zink og antibiotika, samt økonomi og optimering af svineproduktion.

Ulovlig indtrængen: Veganerdebatten raser derudaf på Facebook

Historien om at L&F planlægger at lægge sag an mod Veganerpartiet for ulovlig indtrængen hos en svineproducent på Falster har fået særdeles meget liv de sidste par dage. En lang række landmænd mener, at der ville være tale om en bananrepublik, hvis det blev frit bare at gå ind på andre folks ejendomme. Derimod mener flere veganere, at den ulovlige indtrængen er “et nødvendigt onde” for at dokumentere, hvad de betegner som dyremishandling.

Tiden er afgørende når man snakker om digital dermatitis

Selvom det føles som om, at en digital dermatitis kommer af sig selv, ja så forsvinder den ikke af sig selv. Den kræver altid behandling, og jo hurtigere man sætter i gang, desto større er succesraten, lød det onsdag da udenlandske eksperter gjorde en gruppe nordjyske landmænd og klovbeskærere klogere på klovlidelsen. Først i Støvring og senere på bedriftsbesøg ved Aalborg.

- Vi vil gøre en hel del anderledes fremadrettet

På baggrund af PRRS-smitten fra ornesæden hos Hatting afholdt Seges Svineproduktion i sidste uge to informationsmøder om situationen i Horsens. I denne uge blev Fagligt Nyt i Horsens indledt med aktuel information om den kritiske situation – netop i Horsens. Den kom fra afdelingschef for Veterinær & Kvalitetsforhold, Seges, Bent Nielsen.

Kliplev-biogas er klar til at indgå aftaler med landmænd

Nu kan landmænd indgå en leverandøraftale med biogasselskabet i Kliplev.
Side 1 af 1637 (32736 artikler)Prev1234567163516361637Next