bannerPos

Min gode grund til at være landmand: - At få tryghed gennem gode økonomiske resultater

24-årige Morten Ulbæk er en driftig ung landmand, der har udviklet konceptet »Kirsebærgrisen«.

Redaktionen

12-06-2019 23:06
Morten Ulbæk har drevet virksomhed i mindre end to år, men ved at kombinere stram økonomistyring med en stor portion flid har den unge landmand allerede vækstet og udviklet sin forretning.

Af Martin S. Hansen, Seges

- At få tryghed gennem økonomiske resultater og højeste grad af dyrevelfærd er min vigtigste grund til at være landmand. Jeg vil ikke arbejde for en sulteløn, og jeg vil tjene nok til, at jeg eksempelvis også har råd til at holde fri og tage på ferie.

Sådan lyder det fra den driftige, 24-årige landmand Morten Ulbæk fra Daugård. Kernen i hans virksomhed er »Kirsebærgrisen«, som fodres med en blanding af vand, sukker og kirsebær for at give kødet en helt speciel smag. 

Når Morten Ulbæk dagligt går turen fra stuehuset ned til foldene for at fodre, lader han blikket vandre stik syd, hvor Lillebælt skærer sig ind i Vejle Fjord. For havet sætter ingen stopklods for udsigten, og Morten er ikke en mand, der spejder efter begrænsninger. Ulbaekgaard Agros udvikling er drevet af både innovationskraft og fokus på en sund økonomi.     

Giver tryghed

Morten har styr på produktionen ned til mindste detalje, og han anvender både notatlister, Excel og regnskabsprogrammet Economic, når han skal holde styr på budget og regnskab. Han kender alle relevante nøgletal på de syv folde, besætningen er delt op i. Fra foderindtag og vandforbrug til smågrisedødelighed og dyrets vægt ved slagtning. 

 - At kende og styre økonomien giver mig tryghed i hverdagen. Jeg laver budgetopfølgning mindst en gang om måneden og sommetider oftere. Jeg har det sådan, at jeg nødigt afviger fra budgettet, så hvis der en investering, som kan vente til måneden efter, så udskyder jeg den i stedet for at overskride budgettet. Et positivt cash-flow er rigtig vigtigt for mig.

Øget efterspørgsel

Den 24-årige landmand stiftede selskabet i efteråret 2017. Og her mindre end to år inde i det lille iværksættereventyr har Morten – ud over at skabe sit eget fødevarebrand – også forhandlet en god aftale med slagteriet Gert Nielsen, og det værdiskabende samarbejde har øget efterspørgslen på Kirsebærgrisen. 

- Jeg producerer nu 1.500-2.000 grise om året, men det ser ud til, at vi kan fordoble det inden for et par år. Gert Nielsen er rigtig dygtig til at bidrage til markedsføringen af vores koncept, og det er naturligvis helt nødvendigt, når vi har et helt nyt produkt, som skal ind og tage markedsandele.

Sammen inviterer vi interesserede aftagere af kødet ud at se grisene og omgivelserne, forklarer Morten, som er intet mindre end 20. generation på Ulbækgård. Han overvejer nu at bruge overskuddet fra produktionsudvidelsen til at speede generationsskiftet med faren, Finn, op. 

Nyt forretningsben

Morten Ulbæk har midt i den øgede efterspørgsel også fundet ressourcerne til at renovere en af gårdens længer til selskabslokaler, så virksomheden har endnu et ben at stå på. 

- Vi holdt de første selskaber her i foråret, hvor vi havde et par konfirmationer, som gik rigtig godt. Det er planen, at vi skal op på cirka 20 selskaber om året, og Kirsebærgrisen er naturligvis ofte en del af menukortet, forsikrer Morten Ulbæk. 
 

Gode historier skal tiltrække de unge

Landbruget mangler unge, friske kræfter. Men hvorfor vælge et erhverv, der ofte omgives af negative historier? 
Det spørgsmål giver Anders Harck, formand for sektorbestyrelsen for Økonomi og Virksomhedsledelse i Seges, et svar på med kampagnen »10 gode grunde til at være landmand«.

Over ti dage bringer Effektivt Landbrug sammen med Seges en artikelserie, der sætter fokus på de mange fordele ved at vælge landmandslivet. Dette er den sidste artikel i serien.

Ti gode grunde
Hvad er din gode grund til at være landmand? Sådan spurgte Anders Harck, og svarene strømmede ind. Af de mest populære grunde valgte sektorbestyrelsen disse:  

• Alsidigheden – mange forskellige opgaver og roller, og ikke to dage er ens (artikel i Effektivt Landbrug 31. maj)
• Friheden – man planlægger selv sit arbejdsliv og er »herre i egen mark« (artikel i Effektivt Landbrug 29. maj)
• Kærligheden til dyrene (artikel i Effektivt Landbrug 4. juni)
• At se noget gro, (artikel i Effektivt Landbrug 6. juni)
• At arbejde med noget konkret og meningsfuldt (artikel i Effektivt Landbrug 7. juni)
• Samarbejde med gode medarbejdere om at opnå resultater (artikel i Effektivt Landbrug 28. maj)
Mulighed for god indtjening, (artikel i Effektivt Landbrug 13. juni)
• At være i naturen og nyde den friske luft (artikel i Effektivt Landbrug 8. juni)
• Gode digitale muligheder (artikel i Effektivt Landbrug 1. juni)
• Det er let at forene arbejdsliv og familieliv (artikel i Effektivt Landbrug 12. juni)
 

Stor optimisme op til årets sukkerroe-kampagne

Prøvetagninger tyder på, at årets sukkerroehøst kan blive rigtig god. Ses van der Have afholdt torsdag marktræf i samarbejde med Nordic Sugar og Bayer på Holgershaab ved Nørre Vedby på Nordfalster.

Tidlig etablering af vintersæd øger behovet for ukrudtsbeskyttelse

Ved senere ukrudtsbekæmpelse skal dosisen hæves for at opnå en tilsvarende effekt, påpeger Patriotisk Selskab. Der må aldrig behandles med prosulfocarb på tør sort jord inden fremspiringen.

ØL: - Vi skal levere på samfundets behov

Vandselskaberne er ligesom den brede befolkning ikke i tvivl om, at de vil have rent vand, og det vil blandt andet sige: Vand fri for alle rester fra landbrugets forbrug af syntetiske pesticider. Det samme gælder i vores mad. Vores kampagne er i det lys et debatindlæg, som kobler borgernes ønske om rent drikkevand med, at de aktivt kan vælge økologi.

Omlægning med succes

Det økologiske marked er i vækst. Vurderingen i branchen er derfor, at der også fremover vil være behov for flere økologiske producenter.

Prisen på omlægningskornet kommer op igen

Økologi er stadig populært og holder prisen. Prisfaldet på korn under omlægning til økologi er et bump på vejen. Det vurderer økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen.

Jerseyavlere: - Hvad så når markedet er mættet?

Inden længe er det slut med at aflive jerseytyrekalve, og som det ser ud nu, vil man i stedet kunne lave flere kvier til eksport. Men hvad så når eksportmarkedet er mættet, spurgte flere jerseyavlere ved gårsdagens årsmøde i Dansk Jersey i Esbjerg.

Styrelse lægger sig fladt ned og beklager efterafgrødebrev

Et brev fra Landbrugsstyrelsen, som blev sendt ud torsdag aften til landmænd med efterafgrøder, betød ekstra travlhed på planteavlskontorerne fredag morgen. Brevet gjorde landmænd i tvivl om, hvorvidt de havde indberettet deres efterafgrøder til styrelsen korrekt.
Side 1 af 1632 (32627 artikler)Prev1234567163016311632Next