bannerPos

Min gode grund til at være landmand: At være i naturen og nyde den friske luft

- Alle de landmænd, jeg kender, gør, hvad de kan, for at passe på den gave, naturen er, fortæller Kaj Munck, Jyderup på Vestsjælland.

Redaktionen

09-06-2019 10:45
For Kaj Munck er der ikke bare en enkelt god grund til at være landmand. Det at være landmand er en livsstil, hvor der er mange glæder. Men én af de vigtigste faktorer er arbejdet i naturen.

Af Rasmus Lind, Seges

Når man taler med 59-årige Kaj Munck fra Jyderup på Vestsjælland, kan man nærmest føle naturen:

Man kan mærke den friske luft, høre lyden af traktoren og se dyrelivet, som omfavner en. For når Kaj Munck taler om sin hverdag, er det med så megen passion, at man ikke er i tvivl om, at naturen har en helt særlig plads i hans hverdag.

- Jeg føler, at jeg bliver en del af naturen omkring mig, når jeg er ude på marken. Fasaner, som løber rundt på marken. Rådyr, som går og græsser. Rovfugle, som er ude efter rotter, mus og småfugle, siger han og tilføjer:

- For nylig så jeg en glentefamilie, som snuppede en hel rotterede på marken. Fem meter fra, hvor jeg kørte med min traktor. Oplevelser som denne er helt unik, og der er ikke mange andre erhverv, hvor man på den måde bliver ét med naturen, siger han.

Effekt med det samme

Kaj Munck har været landmand stort set hele sit liv – kun afbrudt af nogle år i Livgarden. For ham er det en livsstil. Udover at have jordbrug har han svineproduktion.

- Vi startede med 60 søer og 17 hektar jord. I dag har vi 400 søer og 200 hektar jord, fortæller han.

Det, at være i ét med naturen, er en ting. Noget andet er den glæde, der er ved at mærke, at man gør en forskel:

- Man mærker effekten med det samme. Når der er faringer, er jeg forbi flere gange for at se, at det går planmæssigt. Og er der et par kolde grise, sørger jeg for, at de bliver tørret af og får varmen. Og senere på dagen ligger de og dier ved soen. Der tænker man bare »Yes!«. Det at redde et griseliv og have gjort en forskel er virkelig stort.

- Den samme følelse får jeg i marken, når jeg kan se, at de ting vi gør, virker, siger han.

Passer på naturen

I disse år er der ekstra meget fokus på at beskytte naturen – og landmænd bliver ofte beskyldt for ikke at gøre det godt nok. Men den kritik giver Kaj Munck ikke meget for:

- Jeg føler, at jeg bliver en del af naturen omkring mig, når jeg er ude på marken

Kaj Munck, Jyderup på Vestsjælland

- Selvfølgelig passer vi på naturen, og vi bruger ikke mere kemi end højst nødvendigt. Det, som mange uden for landbruget ikke tænker på, er, at det her altså også skal være vores levebrød i morgen. Alle de landmænd, jeg kender, gør, hvad de kan, for at passe på den gave, naturen er.

Det kommer også til udtryk, når han og medarbejderne er i marken og ser dyreliv lige dér, hvor der skal sprøjtes.

- Der er mange forskellige dyrearter herude. Og det sker, at der er unger, der hvor vi skal sprøjte. For eksempel vibeunger eller harekillinger. Dér sætter vi da lige en pind, så vi ved, at vi skal slå sprøjten fra i det område. Det er ikke noget, vi taler om – det er bare noget, vi gør. Vi beskytter selvfølgelig der, hvor vi kan, slutter han.

Ti gode grunde

Hvad er din gode grund til at være landmand?

Sådan spurgte Anders Harck, og svarene strømmede ind. Af de mest populære grunde valgte sektorbestyrelsen disse: 

  • Alsidigheden – mange forskellige opgaver og roller, og ikke to dage er ens
  • Friheden – man planlægger selv sit arbejdsliv og er »herre i egen mark«
  • Kærligheden til dyrene 
  • At se noget gro
  • At arbejde med noget konkret og meningsfuldt 
  • Samarbejde med gode medarbejdere om at opnå resultater
  • Mulighed for god indtjening
  • At være i naturen og nyde den friske luft
  • Gode digitale muligheder•
  • Det er let at forene arbejdsliv og familieliv 

Gode historier skal tiltrække de unge

Landbruget mangler unge, friske kræfter. Men hvorfor vælge et erhverv, der ofte omgives af negative historier?

Det spørgsmål giver Anders Harck, formand for sektorbestyrelsen for Økonomi og Virksomhedsledelse i Seges, et svar på med kampagnen »10 gode grunde til at være landmand«.

Over ti dage bringer Effektivt Landbrug sammen med Seges en artikelserie, der sætter fokus på de mange fordele ved at vælge landmandslivet.

 

Stor optimisme op til årets sukkerroe-kampagne

Prøvetagninger tyder på, at årets sukkerroehøst kan blive rigtig god. Ses van der Have afholdt torsdag marktræf i samarbejde med Nordic Sugar og Bayer på Holgershaab ved Nørre Vedby på Nordfalster.

Tidlig etablering af vintersæd øger behovet for ukrudtsbeskyttelse

Ved senere ukrudtsbekæmpelse skal dosisen hæves for at opnå en tilsvarende effekt, påpeger Patriotisk Selskab. Der må aldrig behandles med prosulfocarb på tør sort jord inden fremspiringen.

ØL: - Vi skal levere på samfundets behov

Vandselskaberne er ligesom den brede befolkning ikke i tvivl om, at de vil have rent vand, og det vil blandt andet sige: Vand fri for alle rester fra landbrugets forbrug af syntetiske pesticider. Det samme gælder i vores mad. Vores kampagne er i det lys et debatindlæg, som kobler borgernes ønske om rent drikkevand med, at de aktivt kan vælge økologi.

Omlægning med succes

Det økologiske marked er i vækst. Vurderingen i branchen er derfor, at der også fremover vil være behov for flere økologiske producenter.

Prisen på omlægningskornet kommer op igen

Økologi er stadig populært og holder prisen. Prisfaldet på korn under omlægning til økologi er et bump på vejen. Det vurderer økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen.

Jerseyavlere: - Hvad så når markedet er mættet?

Inden længe er det slut med at aflive jerseytyrekalve, og som det ser ud nu, vil man i stedet kunne lave flere kvier til eksport. Men hvad så når eksportmarkedet er mættet, spurgte flere jerseyavlere ved gårsdagens årsmøde i Dansk Jersey i Esbjerg.

Styrelse lægger sig fladt ned og beklager efterafgrødebrev

Et brev fra Landbrugsstyrelsen, som blev sendt ud torsdag aften til landmænd med efterafgrøder, betød ekstra travlhed på planteavlskontorerne fredag morgen. Brevet gjorde landmænd i tvivl om, hvorvidt de havde indberettet deres efterafgrøder til styrelsen korrekt.
Side 1 af 1632 (32627 artikler)Prev1234567163016311632Next