bannerPos

Hegnspælenes kvalitet er vigtig

Hegn på vedvarende græsmarker skal være solidt. Det stiller især krav til valg af pæle.

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
19-06-2020 21:05
Trykimprægnerede pæle, flækkede ege og bøgepæle eller pæle i hårde, tropiske træsorter bør med i overvejelserne, hvis der skal ny indhegning op, råder Helge Kromann, Byggeri & Teknik I/S.

Et permanent hegn på vedvarende græsmarker skal være solidt. Det stiller især krav til valg af pæle og pæle med en god holdbarhed på 5-10 år.

- Det vil sige enten trykimprægnerede pæle eller flækkede ege og bøgepæle. Desuden tilbyder flere hegnsfirmaer også pæle i hårde tropiske træsorter, som også er meget velegnede, vurderer konsulent Helge Kromann, Byggeri & Teknik I/S i Herning.

En undtagelse er storfolde til afgræsning af omdriftsarealer, som kun skal stå 1-2 år, og som derfor ikke stiller de samme krav til holdbarhed.

- Her vil en kombination af jern-/plastpæle og spidsede granpæle være en fornuftig løsning. Det er et hegn, der er nemt at opstille og fjerne igen. Pælene sættes med en afstand på 6–8 meter, forklarer konsulenten.

Fleksibelt og nemt at flytte

Til stribegræsning vil der ofte være et hegn omkring det areal, der skal afgræsses af samme type som til storfolde, tilføjer han.

Derudover vil der være et hegn, der daglig flyttes. Det flytbare hegn skal både være fleksibelt, holdbart og nemt at flytte.

- De fleste anvender plast eller tenderstål-pæle, der ikke er så tunge og lette at få i jorden. Pælene sættes med en afstand på cirka 10 meter, forklarer Helge Kromann.

Tråd skal være af god kvalitet

El-tråden skal ifølge konsulenten være af god kvalitet, der svarer til mindst 2 mm galvaniseret jerntråd.

- Trådsamlinger skal være foretaget omhyggeligt, så gnistoverspring ikke forekommer. Isolatorerne skal være vejrbestandige og naturligvis ikke ledende, tilføjer han.  

Hegnet skal beså af minimum to tråde og have en højde på 85–95 cm. Den nederste tråd skal være 40–50 cm over jorden.

- Går der kalve sammen køerne i folden, anbefales et hegn med tre tråde med 20 cm mellem de to nederste tråde - f.eks. 40-60-95 cm.

En tråd til stribegræsning

Til stribegræsning anvendes kun en tråd, da flere tråde let bliver uhåndterligt.

- Dog kan flere tråde anvendes, hvis der anvendes trådspoler. Til tråd kan man benytte »polytråde«, der er meget lettere at rulle op end almindelig hegnstråd, slutter Helge Kromann.

 

Hvordan kommer unge i gang som landmænd?

Topkærgaard i Kasted nord for Århus dannede rammerne, da Favrskovegnens LandboUngdom og Økologisk Landsforening inviterede unge kommende landmænd til møde om generationsskifte og etablering i landbruget.

SLF henter virksomhedsrådgiver hos LandboSyd

SLF har pr. 1. august ansat Henning V. Boldsen som virksomhedsrådgiver. Han kommer fra en lignende stilling hos LandboSyd.

Vestjyllands Andel får fire nye afdelinger

Vestjyllands Andel har udvidet forretningen med fire nye afdelinger fra Bedsted i Thy til Gesten i Sønderjylland.

Spildevand er problemet

Flere medier har bragt historien om, at kvælstof fra landbruget er skyld i iltsvind i de indre danske farvande. Men i virkeligheden er det fosfor fra byernes spildevand (menneskegylle), der er årsagen.

Tilskud kan forbedre naturen og sikre en indtægt i Natura 2000-områder

Nu åbner en tilskudsordning til særlige Natura 2000-områder. Det kan forbedre naturværdien og samtidig give mulighed for tilskud til naturpleje, vurderer natur- og projektkonsulent i Agri Nord, Kirsten Badawi Plesner.

Årets særlige indsats: Indstil nu

Kender du en svineproducent, som gør en særlig indsats for dansk svineproduktion? Så er det nu du kan indstille ham eller hende til prisen »Årets særlige indsats«.

Travlhed før høst

Det er ikke kun serviceværkstederne, der summer af travlhed før høsten. Også lagerfolkene har travlt med at lægge ekstra stumper på hylderne, så de kan holde deres kolleger i serviceafdelingerne og kunderne forsynede i den travle tid.

Ujævn prisudvikling på det europæiske svinemarked

Mens de sydeuropæiske lande melder om overvejende stabile noteringer, falder slagtesvinenoteringerne i Mellemeuropa nogle steder meget.

DeLaval køber milkrite | InterPuls

DeLaval har foretaget yderligere investeringer for fremtidens løsninger inden for mælkeproduktion og service ved at overtage Milkrite | InterPuls fra Avon Rubber.

- Regnvejret redder det økologiske tredje slæt

De seneste dages regn er faldet på et tørt sted for de økologiske græsproducenter.Første slæt, som blev høstet omkring den 18-20 maj, har høj fordøjelighed men kommer til kort på proteinindholdet, viser de første prøver. 
Side 1 af 1872 (37439 artikler)Prev1234567187018711872Next