bannerPos

Intelligent lagerstyring og hjemmeblanding vinder frem i landbruget

Fremtidens fodringsanlæg bliver på samme tid mere enkle og avancerede – men altid større og større. Her et sektionsfodringsanlæg til smågrise fra Skiold.

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
15-05-2020 21:09
Hos den verdensomspændende danske virksomhed Skiold mærkes tydeligt en stigende efterspørgsel efter avancerede styresystemer, som kan hjælpe svineproducenter med at optimere processerne i såvel foderproduktionen som i anlæg til klimastyring og fodring.

Data er i dag blevet det helt store emne, når der skal optimeres på produktion af forskellige produkter. I industrien har data været brugt gennem mange år for at optimere processer, sikre kvalitet og overvåge det økonomiske output i real tid.

Hos danske Skiold, der er en af verdens førende virksomheder inden for full-line svinefarme og fodermøller, mærker man også tydeligt, at denne tendens for længst har bredt sig til landbruget. Meldingen fra det Sæby-baserede firma er, at efterspørgslen efter mere og mere intelligente løsninger stiger år for år.

- Vi bruger stadig store ressourcer på at udvikle nye maskiner – og optimere eksisterende. Men de senere år er fokus i stadig stigende grad rettet mod software og styringer til vores maskiner og anlæg, fortæller salgschef Kurt Henriksen, der er ansvarlig for salget af anlæg til svinesektoren på det danske og asiatiske marked hos Skiold.

Styring optimerer processerne

Den verdensomspændende danske virksomhed mærker særligt en stigende efterspørgsel efter avancerede styresystemer, som kan hjælpe med at optimere processerne i såvel foderproduktionen som i anlæg til klimastyring og fodring.

- Indimellem dukker der forsøg og aktuelle eksempler op, som viser, at manglende foder til grisene en halv dag eller mere kan få store konsekvenser for grisenes vækst og forlænge opholdet i f.eks. en slagtesvinestald.

- Derudover er det også påvist, at manglen på enkelte fodermidler som f.eks. soja eller mineralblandinger også tydelig kan ses på effektivitetskontrollen, pointerer Kurt Henriksen.

Hos Skiold har man i en årrække haft lagerstyring indbygget i styresystemerne til f.eks. møllerianlæg.

- Ofte i en simpel form, der kan hjælpe med at holde øje med beholdningen af f.eks. soja i en silo, og fortælle når det er tid til at bestille et nyt læs, forklarer salgschefen.

Knivskarp lagerstyring

Nu har Skiold løftet lagerstyring op til et niveau, hvor alle muligheder er til stede for at kontrollere forbrug af fodermidler og sikre, at der altid er råvarer og foder til rådighed på den enkelte svinebedrift.

- I dag er der mulighed for at sikre, at korn, der bliver fyldt i siloerne i høst, bliver registreret rigtigt og kommer i den rigtige silo, forklarer Kurt Henriksen.

Modtager man som svineproducent korn fra mange leverandører – f.eks. ved nabohandler – så kan systemet registrere de enkelt læs – med afvejning på brovægt og registrering på den enkelte leverandør.

- Dette gør det langt enklere og hurtige at lave opgørelser og afregninger. Brovægten kan altså blive en del af et transport- og møllerianlæg og integreres i en fælles styring, pointerer Skiold-salgschefen.

Lagerflytninger registreres

Ved andre leverancer – f.eks. mineralblandinger – er det muligt også at registrere de enkelte blandinger med mængder – og senere registrere lagerflytninger, når der flyttes internt. Det gælder f.eks. fra storsækkelageret i maskinhuset til påslag ved mølleriet.

- Systemet kan også lave en forecast – altså en forudsigelse af forbruget af råvarer i den kommende tid. Derved kan man tage stilling til, om der skal bestilles råvarer. En sikkerhed der hjælper op imod helligdage, ferier m.m., pointerer Kurt Henriksen.

Han tilføjer, at de nøjagtige registreringer af mængderne rundt om på ejendommen ligeledes giver mulighed for kontrol med de enkelte vejesystemer.

Sønderjysk opstart i populært koncept

Porcus Svinefagdyrlæger inviterer for første gang alle ambitiøse sønderjyske smågriseproducenter og deres medarbejdere til indledende fælles møde og introduktion til Fokus 35 Vital-konceptet. Det sker tirsdag den 23. juni i lokalerne hos Landbosyd i Åbenrå.

Landboforeninger raser mod urealistisk reduktionsmål

En meget lav målbelastning omkring Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland-Falster truer 190 landbrugsbedrifter på livet. - Det må være en fejl, lyder det fra Torben Hansen, formand for Gefion, der også undrer sig over, at målbelastningen blev ændret drastisk efter en høring for fem år siden.

- Det er så barokt, at jeg næsten ikke kan tage det alvorligt

Landmand Niels Rasmussen afvander til vandløb, der løber ud i den åbne del af Smålandsfarvandet. Det bliver svært at reducere en udledning, der ikke er der, siger han.

Fordelene ved tidlig såning afhænger af vejret

Der kan være fordele ved tidlig såning, men det afhænger af vejret. Vælg under alle omstændigheder en sort, hvis egenskaber passer til såtidspunktet

Sortsvalg i vinterhvede

Et højt, stabilt udbytte er den vigtigste parameter, når du skal vælge vinterhvedesort. Men ifølge Seges har også andre forhold betydning for sortsvalget.

Det varme vejr i pinsen har sat gang i flyvningen af hvedegalmyg

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Landbrug og safari i Uganda

Uganda rummer masser af muligheder, som kun få danskere har stiftet bekendtskab med endnu. Men landet tæt på ækvator er inde i en hastig udvikling, som også nogle danske landmænd er med i.

Grundloven i klemme mellem spildevand og corona

Bæredygtigt Landbrugs formand skulle have holdt denne tale ved grundlovsmødet på Gråsten Landbrugsskole. Ligesom så meget andet i denne tid blev mødet aflyst. Talen kan nu læses her.
Side 1 af 1853 (37047 artikler)Prev1234567185118521853Next