Mælkeproducent har fået en ekstra lang hjælpende hånd

Med en ny Yanmar V120 læssemaskine har landmand Dan Jepsen, Rødekro, fået en ekstra hjælp til fodringen i kvægstalden

Dan Jepsen har fået ekstra kræfter og en hjælpende hånd i stalden ved fodringen af de 200 køer. Maskinen er en Yanmar V120 med en egenvægt på 7400 kg og med lang bom, hvilket giver en løftehøjde på hele 4,16 m. Det betyder at den med lethed kan nå op i fodermixeren.

KVÆG Dan Jepsen bor på Bøgegaarden lidt udenfor Rødekro. Gården og de 200 økologiske kvæg, overtog han i 2017 efter sin far, og Dan driver nu gården med hjælp fra sin far og et par ansatte.

Dan har netop fået leveret en ny Yanmar V120 læssemaskine, og der er en helt speciel grund til, at det blev lige netop denne maskine.

Der findes nemlig ingen anden maskine på markedet, som er så kompakt og samtidig med så stor løftehøjde, at den med sine 4,16 m i løftehøjde, overlegent kan nå op i fuldfodervognen, når der skal mixes foder til de mange kvæg.

Den bruges også til at skubbe foder i gangene i stalden, hvor den let kommer omkring.

-  Det er jo en pålidelig maskine, og så meget som vi bruger vores læssemaskine her på gården, så er det vigtigt at det er noget der virker,  forklarer Dan Jepsen. 

 

Kører 1.200 timer årligt

Og læssemaskinen kører mange timer på gården. Faktisk kører den ca. 1.200 timer om året, og Dan siger selv, at han har en regel om, at maskinen skal skiftes inden den rammer 10.000 timer, da der her godt kan begynde at komme vedligeholdelsesomkostninger og udskiftninger af sliddele.

Maskinen er den fjerde i rækken af læssemaskiner på gården, og selvom de har været omkring andre modeller, så er det altid vores sælger Palle Andersen de har handlet med, og deres Terex (som nu er Yanmar i en ny farve) har altså været vinderen.

Det betyder også, at alle redskaber fra tidligere maskine, passer over på den nye uden justeringer.

- Jamen det skyldes blandt andet at den er lav i driftsomkostninger og så kan vi jo få en fornuftig byttepris for den, når vi skal udskifte den. Det har bare været den maskine som har gået bedst og mest stabilt, siger Dan.

 

God løftehøjde

Maskinen er en Yanmar V120 med en egenvægt på 7400 kg og med lang bom, hvilket giver en løftehøjde på hele 4,16 m. Det betyder at den med lethed kan nå op i fodermixeren.

Maskinen er udstyret med centralsmøringsanlæg, for som Dan siger, så skulle de smøre den manuelt 3 gange dagligt, for at den ville være smurt optimalt, da den kører så mange timer hver dag.

Det ved han, at de ikke ville få gjort, derfor er centralsmøring helt oplagt for ham, så han ved at vedligeholdelsen på det område, kører som det skal.

Dan har desuden fået eftermonteret en skærm i kabinen, som er koblet til hans fuldfoderblanderen, hvorfra han kan aflæse mængden af foder og sikre de helt rigtige blandingsforhold.

jba

Læs også