Opnå markante fordele ved tidlig såning og tilpas sortsvalget hertil

Ikke to år er ens, men behovet og interessen for sorter, der passer til tidlig såning, er ifølge Mogens Steenholt Mogensen fra Syngenta stigende i disse år.

Tidlig såning og hybridvitatlitet giver bedre robusthed overfor stresspåvirkninger som tørkestress - det blev for alvor testet i 2018 (hybrid til venstre og to-radet vinterbyg til højre). Plus 8 hkg pr. hektar til venstre. Forsøg fra England med hybrid-vinterbygsorten Hyvido samt to-radet vinterbyg og hvede viser i følge Syngenta, at hybridvinterbyg konkurrerer langt bedre overfor rævehale.
Figur udarbejdet af Syngenta
På udbyttesiden har hybrid-vinterbyg sat ny standard for udbytte i vinterbyg gennem de seneste tre års forsøgsresultater. Graham-hvede har en krybende og langsom vækst i efteråret, og er dermed helt oplagt til tidlig såning, da den ikke bliver for kraftig inden vinter. Den er ifølge Morgens Steenholt Mogensen markedets mest velegnede. Her et foto fra sidste år. Om en måneds tid, kommer den til at se sådan ud. Byggen er i begyndende skridning.

De efterhånden hyppige våde efterår giver ifølge Mogens Steenholt Mogensen fra Syngenta de voksende landbrug større og større udfordringer med at få etableret vintersæden under optimale forhold.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også