bannerPos

Seges fraråder at afdække ensilagen med bildæk

Seges direkte fraråder afdækning med almindelige bildæk, da de er langt mindre holdbare end dæksider fra lastbiler, og dermed øger risikoen for at afgive trådrester til ensilagen. Arkivfoto

AF: CAMILLA BØNLØKKE

FAGJOURNALIST
22-02-2020 12:48
Brug kun gode dæksider på ensilagen, læg en vommagnet i køerne og hav eventuelt en magnet på fuldfoderblanderen for at undgå fremmedlegemer i køerne. Det er anbefalingerne fra specialkonsulent Peter Raundal fra Seges.

- Bruger I dæk eller dæksider til ensilageafdækning, så tjek dækkenes kvalitet efterhånden som I tager dem af. Kassér med det samme de dæk, der ikke kan klare et år mere, og bestil nye inden næste ensileringssæson. Skal I måske afdække med sække med perlegrus i stedet?

Specialkonsulent Peter Raundal fra Seges Kvæg giver på landbrugsinfo.dk en række gode råd til, hvordan man undgår, at køerne får metal i netmaven.

Seges direkte fraråder afdækning med almindelige bildæk, da de er langt mindre holdbare end dæksider fra lastbiler, og dermed øger risikoen for at afgive trådrester til ensilagen.

En nylig undersøgelse fra Københavns Universitet i 2018 bekræfter nemlig, at dækkanttråd, hegnstråd og andet ståltråd stadig er årsag til en del skader i netmaverne. I undersøgelsen blev der ikke fundet dåserester i formaverne hos kreaturerne. Heller ikke ved en undersøgelse fra 2004 på slagtekøer og en undersøgelse fra 2012 af døde køer blev der fundet dåserester i køerne.

Vommagneter redder koliv

Ifølge Peter Raundal så handler det først og fremmest om at holde en god foderhygiejne, så der ikke kommer metalstykker i ensilagen.

- Skulle der alligevel have sneget sig et stykke metal med i foderet, er vommagneter en billig og effektiv måde til at undgå, at køerne får skader eller dør på grund af læsioner fra fremmedlegemer. Ovennævnte undersøgelse bekræfter nemlig, at vommagneter i stor grad fanger de metalstykker, der kan give skader i netmaven.

Anbefalingen fra Seges lyder derfor, at man forebyggende lægger magneter i alle sine køer og i kvierne ved konstateret drægtighed. En vommagnet koster 10-25 kroner, så det er en billig måde at sikre sine køer på. Vommagneter taber deres effekt, hvis de fyldes op med metalstykker. Har man erfaring med, at det sker, for eksempel hvis man finder en overfyldt magnet ved obduktion af en ko, kan man fint lægge endnu en magnet i de ældre køer. De påvirker ikke koen.

Rens magneten på blanderen

De fleste fabrikanter af fuldfoderblandere har magnetløsninger, der kan monteres enten på snegle eller låge i blandekarret, og Seges er i øjeblikket ved at undersøge, hvor gode de er til at fange metalstykker.

De foreløbige resultater tyder på betydelige forskelle mellem magnetløsninger på markedet.

- Under alle omstændigheder er det vigtigt at rense magneten jævnligt. Sæt det på som en fast opgave sammen med øvrigt vedligehold af fuldfoderblanderen. Vær opmærksom på, at magneter i foderblandere er meget kraftige, så rens ikke magneterne med de bare hænder, da metallet sidder utroligt godt fast, og der derfor er stor risiko for, at man skærer sig, lyder rådet fra specialkonsulenten hos Seges.

cab

Bevarer effektivitet og sundhed med let fordøjelig proteinkilde

Fravænning uden medicinsk zink blev allerede muligt for Avlscenter Trekanten I/S i sommeren 2018, hvor de valgte at udskifte proteinkilden i smågrisefoderet. - Konceptet holder stadig, fortæller Jørgen Skou Hansen, der ejer og driver avlscenteret.

Nyt projekt skal gøre robotter klogere

Danske Agrointelli er med i et internationalt samarbejde, der skal gøre de robotter, der anvendes i blandt andet landbruget, langt klogere end de er i dag.

Færre dødfødte med nyt overgangsfoder

- Faringerne forløber upåklageligt, og grisene er kæmpestore og levedygtige. Det kører bare. Driftsleder Lizette Pilegaard lægger ikke skjul på, at hun er tilfreds med effekten af et nyt overgangsfoder til søer, som Vestjyllands Andel har udviklet.

Den døde kat hopper en sidste gang

Aktierne har taget et pænt ryk op hen over ugen. Det er ikke et tegn til, at krisen er ovre. Det er blot en naturlig korrektion efter fire uger med voldsomme kursfald. Vi så det samme under finanskrisen. Her foretog aktierne også et pludseligt ryk op, inden det igen gik kraftigt ned. I trading kalder man det for en død kat, der hopper.

Forårsarbejde i Nordsjælland

Arresøgaard Maskinstation er i denne uge begyndt på såarbejdet. Første opgave var etablering af vårbyg isået forskellige companion crops direkte i stub.

Svineproducent: Tilsætningsstof giver mine søer en stabil brunst

Manglende brunst hos søerne blev en saga blot, da østjysk svineproducent begyndte at bruge fodertilsætningsmidlet Micro-Aid.

Vilofoss gør zinkløs foderløsning bedre

Der er en tydeligt sammenhæng mellem proteinniveau og risikoen for diarré, men samtidigt er protein også nødvendig for at opnå maksimal tilvækst. Den balance synes med LoZn-konceptet fundet hos Vilofoss.
Side 1 af 1806 (36119 artikler)Prev1234567180418051806Next