bannerPos

Landbrug & Fødevarer: Tørken rammer hårdere end hidtil antaget

Ministeren udsætter fristen for at så efterafgrøder med fjorten dage. L&F-toppen vil i formiddag diskutere initiativer, der kan hjælpe her og nu, men arbejder også på mere langsigtede løsninger, blandt andet en annulering af jordskatter, siger Martin Merrild. Foto: Christian Carus

Lis Agerbæk Jørgensen

Redaktionssekretær og journalist
09-08-2018 08:14
Før krisemødet på Axelborg i formiddag vurderer Landbrug & Fødevarer nu, at den værste tørke i mere end hundrede år gør, og landbruget står til at tabe 6,4 milliarder kroner. L&F har tidligere nævnt tallet 4,5 milliarder kroner.

Situationens alvor bør få alarmklokkerne til at ringe hos enhver ifølge formanden, Martin Merrild i en pressemeddelelse udsendt torsdag morgen:
- Høsten slår fejl, vi mangler foder til vores dyr og udsigterne til at kunne så efterafgrøder er ringe. Vi er vant til udsving, men denne gang overgår virkeligheden fantasien. Det her, er der ingen, der kunne have forudset eller forberedt sig på, siger Martin Merrild.
I dag forlyder det også, at fristen for at så efterafgrøder den 20. august vil blive udsat med to uger. Det sagde miljø- og landbrugsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i DR’s p1 til morgen.

Værre end hidtil antaget

Hos Landbrug & Fødevarers videnscenter, Seges, har man nu opjusteret sit estimat for landbrugets tab som følge af tørken. Den tidligere vurdering lød på et tab for heltidslandbruget på 4,5 milliarder kroner. Det tal er nu hævet til 5,4 milliarder kroner – altså en stigning på 900 millioner. Det samlede tab for landbruget vurderes nu at blive 6,4 milliarder kroner.
- Vi får løbende høstresultater ind fra hele landet, og med de indberetninger, vi har modtaget indtil nu, må vi konstatere, at der ser værre ud for landbruget end hidtil antaget. Vi taler om et samlet tab for dansk landbrug på hele 6,4 milliarder kroner, siger Ejnar Schultz, Innovationsdirektør hos Seges.
 

Langvarige spor

Der er aldrig før målt så høje temperaturer i maj, juni og juli, og der er aldrig før målt så lave mængder nedbør. Det til trods for, at man har kunne måle begge dele siden 1874.
Landbrug & Fødevarer er som tidligere nævnt i Effektivt Landbrug i dialog med politikere og myndigheder for at mindske konsekvenserne af tørken:
- Vi har en lang række forslag til initiativer, der skal hjælpe nu og her i forhold til eksempelvis foder og efterafgrøder, og jeg vil gerne kvittere for de gode tilkendegivelser, miljø- og fødevareministeren netop er kommet med. Men tørken kommer også til at sætte langvarige spor på likviditeten hos mange landmænd. Derfor arbejder vi blandt andet for en annullering af jordskatter, siger Martin Merrild i pressemeddelelsen fra L&F.
I formiddag samles formændene for landets landboforeninger til et krisemøde hos Landbrug & Fødevarer.
 

Ny type afdækning til ensilagestakken

Silage Safe er navnet på et nyt system til afdækning af ensilagestakkene, der går udenom dæksider.

Landbrugsuddannelsen lukker i Holstebro

Der var glæde, optimisme og en tro på flere elever, da Uddannelsescenter Holstebro og Landboforeningen Holstebro Struer i efteråret kunne meddele at landbrugsuddannelsen skulle flytte fra Lægaard Landbrugsskole til Uddannelsescenter Holstebro. Men glæden holdt kun kort og nu nedlægges uddannelsen.

Styrelse ændrer i vilkår for efterafgrøder

Landbrugsstyrelsen har ændret i vilkårene for at indberette efterafgrøder, alternativer herfor samt for at opgøre sit krav om pligtige og husdyrefterafgrøder.

Danish Crown sænker noteringen

Danish Crown sænker noteringen for slagtesvin med 40 øre, så den fremover er på 11,40 kroner.

Nyt biogasanlæg rykker tættere på

De nødvendige tilladelser til et nyt biogasanlæg i Sønderjylland er nu kommet i hus, og hvis landmændene bakker op, kan der indbydes til rejsegilde i efteråret.

Store stigninger i traktorsalget

John Deere indtager førstepladsen for juni måned og er også nummer ét for første halvår af 2019.

Korn i amerikanersiloer kræver korrekt management

- Husk, at korn opbevaret i amerikanersiloer skal beluftes hver tredje uge hele året rundt. Det er blot en af anbefalingerne fra chefkonsulent Jan Brochstedt Olsen.

EU’s miljøpolitik skal være et forbillede for resten af verden

Miljøminister Lea Wermelin tager i dag til Helsinki for at mødes med de europæiske kollegaer for at drøfte fremtidens miljøpolitik med det klare mål, at de europæiske lande skal sætte sig i spidsen for arbejdet for en mere grøn og bæredygtig fremtid.

Landbruget fik ros på havnen i Aalborg

Agri Nords tiltag ved The Tall Ships Races i Aalborg blev positivt modtaget af både forbrugere, landmænd og politikere.

- Vi bør øge landbrugsproduktionen, ikke sænke den, i klimaets navn

Det danske landbrug er et af de mest klimavenlige i verden, så det vil være en katastrofe for klimaet, hvis vi vælger at lukke ned for produktionen for at leve op til diverse klimakrav, mener områdedirektør i Landbrug & Fødevarer Niels Peter Nørring. Se videoen og hør hans argumenter.
Side 1 af 1583 (31644 artikler)Prev1234567158115821583Next