Korn-katastrofe truer

De omfattende ødelæggelser af landbrugsejendomme i Ukraine truer med at ødelægge store dele af kornhøsten i det store landbrugsland.

I sidste uge stillede mange ukrainske landmænd sig i kø flere steder i det enorme land. Det skete ved en uddeling af store kornsække, som nødhjælpsarbejdere fra FN udleverede. Og det var der en god grund til. 

For de omfattende ødelæggelser af landbrugsejendomme og faciliteter har skabt akut mangel på lagerfaciliteter, og ifølge den ukrainske regering mangler Ukraine nu lagerplads til op mod 15 millioner tons korn og oliefrø. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

FN har sikret sig op mod 30.000 sække, der til sammen kan rumme 6 millioner tons, men det er altså ikke nok til at kunne rumme de mange afgrøder. Hver sæk kan rumme cirka 200 tons afgrøder i op til ni måneder. 

Samtidig har russiske angreb på kritisk infrastruktur som vand og el gjort det dyrt for ukrainske landmænd at opbevare deres produkter, og det er med til at gøre landbrugsproduktion væsentlig dyrere end tidligere. Også derfor er det vigtigt at få sækkene ud til landmændene, lyder det fra FN's fødevareorganisation, FAO.

- Vi prøver at opmuntre ukrainske landmænd til at beholde deres afgrøder, og først sælge dem, når priserne bliver bedre. Det er vigtigt for deres økonomi, for landmænd i Ukraine mangler penge, siger FAO's talsmand i Ukraine, Viktoria Mykhalchuck. 

Det skyldes blandt andet, at priserne på brændstof og reservedele også er steget i Ukraine, mens afgrødepriserne er faldet betydeligt lokalt i det krigshærgede land. 

Læs også