bannerPos

Ukrainske medhjælpere samles på fodboldbanen

Oleksandr Pryadko (tv) og Oleg Osejko (th) er ligesom størstedelen af spillerne kommet til Danmark for at arbejde i landbruget.

Christian Carus

Journalist
10-02-2019 16:00
Flere gange om ugen trækker Sallingsund FC Inter ukrainske landbrugsmedarbejdere fra en stor del af Midt- og Vestjylland til træningsbanen i Højslev.

Der er over 120 kilometer fra Varde til kunstgræsbanen i Højslev syd for Skive. Der er knap 50 kilometer mellem banen og Kjellerup, og det samme gør sig gældende for afstanden til Aulum og Aars.

Desuden er der godt 30 kilometer til det officielle klubhus i Glyngøre.

Men afstanden og en frostkold fredag aften holder ikke folk tilbage.

- Der kommer spillere fra en stor del af Jylland hertil. Det er også derfor, vi har valgt at træne i Højslev og ikke Glyngøre. Højslev ligger mere centralt, fortæller den ene af trænerne for Sallingsund FC Inter, Oleg Osejko.

 

Ukrainsk pas

Ligesom langt de fleste af de 30 spillere, der er mødt op for at sætte gang i udendørssæsonen, har Oleg Osejko ukrainsk pas og arbejder på en gård.

Også initiativtageren og den anden halvdel af trænerteamet for den internationale afdeling af Sallingsund FC, som har eksisteret i tre år og på gode dage kan trække op til 40 spillere i fodboldstøvlerne, Oleksandr Pryadko, har ni års erfaring i at arbejde på danske gårde, men fungerer nu som sælger for firmaet Vengsystem, der producerer ventilations- og varmesystemer til stalde.

 

Danskundervisning

Han ser fodboldklubben som et godt redskab til at få de østeuropæiske landbrugsarbejdere til at føle sig bedre hjemme i Danmark.

For ud over aktiviteterne på banen, fylder snakken i omklædningsrummet meget. Her bliver der både fortalt røverhistorier over en dåseøl og givet gode råd til, hvordan tingene hænger sammen i Danmark, mens Oleksandr Pryadko også har afsat tid til at undervise sine spillere i dansk og jævnligt hjælper med at skrive jobansøgninger.

- Det er vigtigt at have noget at give sig til udover sit arbejde, og i forhold til humor, kultur og ikke mindst sproget kan det være lettere at falde til her end i mange andre klubber. Og med danskundervisning og mange snakke om, hvordan tingene foregår i Danmark i forhold til Ukraine, synes jeg, vi har masser at byde på i forhold til integrationen af medarbejderne, siger Pryadko, der dog understreger, at danske spillere også er velkomne til at lægge vejen forbi.

Udover at være et tilbud til internationale medarbejdere håber Oleksandr Pryadko også, at de danske arbejdsgivere kan se fordelene ved at have en klub som Sallingsund FC Inter i nærheden.

- Det gør landmanden mere attraktiv som arbejdsgiver, at han også kan tilbyde en fodboldklub i forhold til ansættelsen. Jeg tror på, at det giver en gladere medarbejder, at have en fritidsaktivitet og et netværk, hvor han kan trække på erfaringer fra andre, der måske har været her længere tid end ham selv eller få gode råd for andre, der har stået i samme situation, siger træneren, der på det sportslige plan også har set sine spillere klare sig godt.

Med et hold i Serie 3 og Serie 5 og ikke mindst en nylig kvalifikation til den landsdækkende 1. division i futsal, ligger man bedre end klubbens hovedafdeling, der som det bedste kan mønstre et hold i Serie 4.

Demo kan hjælpe til valg af såmaskine

VKST viser et bredt udsnit af nye såmaskiner på en stor sådemo tirsdag den 3. september på Ny Lellinge ved Køge.

Sådan forebygger du havrerødsot i vintersæd

Fra 16. september kan forekomsten af bladlus i vinterbyg og -hvede i tidligt såede marker i milde områder følges. Bladlusene kan overføre havrerødsotvirus, oplyser Seges.

Høstdagene skal prioriteres

Høsten er i disse dage udfordret af regn og en ustabil vejrudsigt. Det kræver øget omtanke og fokus for bedst muligt resultat. Planteavlskonsulent giver gode råd til fokusområder.

Flottere smågrise og tilvækst på op imod 550 gram på nordjysk bedrift

Grisene har det godt på Nørregaard i Nordjylland. En del af æren tillægger gårdejer Ole Mathiasen sit samarbejde med DLG og Vilofoss, der har ført til et skifte af foder og mineralblandinger til smågrisene. Mavesundheden er gennem det seneste år forbedret, og tilvæksten er steget fra 480 gram til op imod 550 gram pr. dag.

KMP-fuldfoderanalyse – et billigt men godt alternativ til kemiske analyser

For at sikre sig, at fuldfoderet konstant holder den samme kvalitet, er det muligt at få foretaget en hurtig og billig analyse på Seges’ laboratorie i Skejby.

Majsen har rejst sig

Tilbage i maj måned stod væksten stille i majsen på grund af kulde, men kvælstoffet var stadig tilgængeligt i jorden, da vi fik vand og varme - og så gik det stærkt.

Transportører undersøger juridisk spor

Under torsdagens krisemøde hos grisetransportørerne blev det besluttet at afvente svar på en henvendelse til Fødevarestyrelsen, som man afleverede for flere uger siden. Derudover vil man undersøge, om et 48-timers krav er på linje med EU-regler.
Side 1 af 1606 (32120 artikler)Prev1234567160416051606Next