bannerPos

Ukrainske medhjælpere samles på fodboldbanen

Oleksandr Pryadko (tv) og Oleg Osejko (th) er ligesom størstedelen af spillerne kommet til Danmark for at arbejde i landbruget.

AF: CHRISTIAN CARUS

FAGJOURNALIST
10-02-2019 16:00
Flere gange om ugen trækker Sallingsund FC Inter ukrainske landbrugsmedarbejdere fra en stor del af Midt- og Vestjylland til træningsbanen i Højslev.

Der er over 120 kilometer fra Varde til kunstgræsbanen i Højslev syd for Skive. Der er knap 50 kilometer mellem banen og Kjellerup, og det samme gør sig gældende for afstanden til Aulum og Aars.

Desuden er der godt 30 kilometer til det officielle klubhus i Glyngøre.

Men afstanden og en frostkold fredag aften holder ikke folk tilbage.

- Der kommer spillere fra en stor del af Jylland hertil. Det er også derfor, vi har valgt at træne i Højslev og ikke Glyngøre. Højslev ligger mere centralt, fortæller den ene af trænerne for Sallingsund FC Inter, Oleg Osejko.

 

Ukrainsk pas

Ligesom langt de fleste af de 30 spillere, der er mødt op for at sætte gang i udendørssæsonen, har Oleg Osejko ukrainsk pas og arbejder på en gård.

Også initiativtageren og den anden halvdel af trænerteamet for den internationale afdeling af Sallingsund FC, som har eksisteret i tre år og på gode dage kan trække op til 40 spillere i fodboldstøvlerne, Oleksandr Pryadko, har ni års erfaring i at arbejde på danske gårde, men fungerer nu som sælger for firmaet Vengsystem, der producerer ventilations- og varmesystemer til stalde.

 

Danskundervisning

Han ser fodboldklubben som et godt redskab til at få de østeuropæiske landbrugsarbejdere til at føle sig bedre hjemme i Danmark.

For ud over aktiviteterne på banen, fylder snakken i omklædningsrummet meget. Her bliver der både fortalt røverhistorier over en dåseøl og givet gode råd til, hvordan tingene hænger sammen i Danmark, mens Oleksandr Pryadko også har afsat tid til at undervise sine spillere i dansk og jævnligt hjælper med at skrive jobansøgninger.

- Det er vigtigt at have noget at give sig til udover sit arbejde, og i forhold til humor, kultur og ikke mindst sproget kan det være lettere at falde til her end i mange andre klubber. Og med danskundervisning og mange snakke om, hvordan tingene foregår i Danmark i forhold til Ukraine, synes jeg, vi har masser at byde på i forhold til integrationen af medarbejderne, siger Pryadko, der dog understreger, at danske spillere også er velkomne til at lægge vejen forbi.

Udover at være et tilbud til internationale medarbejdere håber Oleksandr Pryadko også, at de danske arbejdsgivere kan se fordelene ved at have en klub som Sallingsund FC Inter i nærheden.

- Det gør landmanden mere attraktiv som arbejdsgiver, at han også kan tilbyde en fodboldklub i forhold til ansættelsen. Jeg tror på, at det giver en gladere medarbejder, at have en fritidsaktivitet og et netværk, hvor han kan trække på erfaringer fra andre, der måske har været her længere tid end ham selv eller få gode råd for andre, der har stået i samme situation, siger træneren, der på det sportslige plan også har set sine spillere klare sig godt.

Med et hold i Serie 3 og Serie 5 og ikke mindst en nylig kvalifikation til den landsdækkende 1. division i futsal, ligger man bedre end klubbens hovedafdeling, der som det bedste kan mønstre et hold i Serie 4.

JCB læsser nyheder op på Agritechnica

Opgraderinger, nyheder, simulatorer. Der er masser af interessante ting på JCBs stand på Agritechnica. Dennis Faurby, markedschef hos Nicolaisen & Larsen, viser frem.

Rotorklipper bliver væsentlig kraftigere

Spearhead forhandles i dag af de seks Danish Agro maskinforretninger i Danmark. På Agritechnica blev en ny Multicut 630 rotorklipper lanceret.

Sølvmedalje giver GreenTec-opfindelse enorm opmærksomhed

For 12 år siden hentede Kolding-firmaet hæder i Hannover. Nu gentager historien sig, mens kunder strømmer til standen. Det samme gør ordrerne.

Kartoffeloptager klar til marken

Den to-rækkede optager Grimme EVO 280 med otte tons tank er nu i fuld produktion.
Side 1 af 1690 (33782 artikler)Prev1234567168816891690Next