Der er brug for flere minivådområder for at slippe for krav

Henning K. Andersen 11-01-2019 11:00:41
Det har haltet med at få bygget minivådområder i Danmark. Her er et af de projekter, der er blevet anlagt i løbet af vinteren, ved Rødekro i Sønderjylland. Foto: Henning K. Andersen
Der er brug for, at landmænd gør en større indsats for at få oprettet minivådområder, hvis man skal undgå nye obligatoriske krav fra ministerielt side. Efter første ansøgningsrunde var der kun godkendt 45 projekter.

Landbruget har forpligtet sig til at anlægge enten minivådområder eller rejse skov for at kunne binde øget kvælstof i naturen. Det løfte gav landbruget i forbindelse med landbrugspakken i sin tid, men indtil videre er det meget få anlæg, der er blevet oprettet, selvom ordningen om minivådområder er 100 procent tilskudsberettiget.

Efter første ansøgningsrunde var der kun godkendt 45 minivådområder, blandt andet fordi den enkelte landmand selv har skullet lægge ud til projekterne og først ville kunne få godkendt sit projekt efter indhentning af en række tilbud på anlæggene.

Desuden har det været uklart, om man kunne risikere at få udtaget et minivådområde til paragraf 3-beskyttelse.

Svært at nå målsætning

Peter Aalykke er oplandskonsulent og har været med til at gå godkendt det første minivådområde i Sønderjylland. Han kan nikke genkendende til problemerne med at få landmænd i gang med at anlægge områderne under den gamle ordning.

- Det har hæmmet projekterne, at selvom man får dækket sine udgifter til at anlægge minivådområder, så skal man selv lægge pengene ud først og måske vente i flere måneder på at få dem tilbage. Det er ikke sikkert, at man synes, det er en god idé, siger oplandskonsulenten.
Peter Aalykke mener, at det bliver svært at nå målsætningen om at få etableret tilstrækkeligt med minivådområder.

- Jeg vil dog sige, at der er sket en ændring på området de sidste måneder, men jeg vil også sige, at år et er et prøveår, hvor folk lige skal finde ud af, hvad det går ud på. Jeg er mere fortrøstningsfuld for, at der kommer væsentlig mere skred i det i år to. Men der er stadig langt til de 1.000-2.000 anlæg, siger Peter Aalykke.

Bedring i vente

Også hos Landbrug & Fødevarer er man optimistiske i forhold til minivådområderne på trods af de få igangværende projekter.

- Vi tror på, at der nu kommer godt gang i etableringen af mange minivådområder. 2018 var i vores øjne et opstartsår, hvor alle forhold ikke var afklaret, men nu ser det meget bedre ud, siger viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed.

Han opfordrer flere landmænd til at undersøge muligheden for at etablere minivådområder. For det er blevet mere overskueligt at få sat gang i et projekt.

Blandt andet kan landmanden fra næste ansøgningsrunde få op mod halvdelen af anlægsomkostningerne i hånden, når et projekt er godkendt. Det er en af flere forandringer, som Thor Gunnar Kofoed ser på med tilfredshed.

- De mange forbedringer af ordningen betyder forhåbentlig, at der vil være stor interesse for at undersøge muligheden for at få etableret et minivådområde på egne arealer. Oplandskonsulenterne er klar til at hjælpe, og den endelige beslutning træffer man selv, da det er en frivillig ordning, siger Thor Gunnar Kofoed.

Han tilføjer, at Landbrug & Fødevarer fremadrettet vil arbejde på at få en direkte belønning til landmænd, der anlægger minivådområder, samt at få godkendt flere virkemidler, så der er løsninger til alle forskellige oplandstyper. Den nye ordning åbner for ansøgninger 1. marts 2019.

Ændringer i planerne om minivådområder

- Ikke længere krav om at indhente flere tilbud fra entreprenører. I stedet anvendes standardomkostninger

- Op mod 50 procent af de tilskudsberettigede midler kan udbetales som forskud, så længe man har myndighedstilladelser på plads

- Minivådområder er ikke længere omfattet af naturbeskyttelsesloven, og så længe et minivådområde er i brug, er det undtaget paragraf 3-beskyttelse

- Der kan nu etableres matriceanlæg som supplement til de eksisterende minivådområder med åbent vandspejl

Kilde: Landbrugsinfo.dk

Dansk problemulv skal nedlægges i Tyskland

24-01-2019 08:00:19

Den danskfødte ulv, der er erklæret problemulv i Slesvig-Holsten, bliver snart reguleret væk, hvis det står til de lokale myndigheder i den nordtyske region.


Nye kornsorter kan påvirke foderværdien signifikant

24-01-2019 08:00:07

Kornsorter med høj enzymaktivitet fremmer foderkvaliteten væsentligt. Derfor arbejdes der ihærdigt med udviklingen af nye sorter.


Klimaminister vil drøfte udtagning af lavbundsjorder

24-01-2019 07:00:16

Landbruget kommer til at skulle levere i fremtiden for at sænke udledningen af klimagasser, forsikrer energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) overfor kritisk opposition i Folketinget. Han vil dog ikke sige noget om hvordan.


Frustreret vandråd skriver til ministeren

23-01-2019 16:32:28

Flere frustrerede medlemmer af Vandråd Djursland har sendt et åbent brev til ministeren. Hvorfor skal vi bruge tid og kræfter på et indspil, som ikke bliver brugt?


US-afgrøder fastholder ny stigende pristendens

23-01-2019 15:55:20

Der er atter kommet godt gang i efterspørgslen efter amerikanske afgrøder. Det kan ses på prisgrafen for især soja og majs, der fastholder den forholdsvis nye stigende pristendens. Prispotentialet opad er stort for amerikanske afgrøder og det vil den derfor også være for afgrødepriserne herhjemme.


Stort ryk ind ved åbent hus i Rimmerhus

23-01-2019 14:00:42

Masser af gæster, da Dansk Maskincenter i Rimmerhus ved Videbæk holdt åbent hus.


Fra halvtag til lukket bygning

23-01-2019 12:10:36

Da man ikke har haft lignende projekter at sammenligne med, har byggeriet af Quantafuels anlæg i Skive krævet mange korrektioner undervejs.


Grøn diesel-produktion går snart i gang

23-01-2019 12:00:49

Mandag holdt Quantafuel rejsegilde i Skive. Til juni er de som de eneste i verden klar til at omdanne plastaffald til bæredygtigt brændstof.


Nyt kartoffelcenter er indviet i Give

23-01-2019 11:39:58

Danespos ny forædlingsstation og hovedkontor, som skal skabe rammerne for fremtidens kartoffelplanter er nu blevet indviet.


Medarbejdere fra øverste hylde

23-01-2019 11:20:29

Claus Bruun Jørgensen i Tinglev er altid årvågen efter at rekruttere dygtige medarbejdere og elever til sin 2.000 søer store svineproduktion. Han har både udenlandske og danske ansatte.


Stillestående maskiner koster kassen

23-01-2019 11:00:52

En ny sprøjte, der kun bruges få gange om året, bliver hurtigt den største udgift. Det fremgår af en ny type beregning af de samlede omkostninger pr. afgrøde eller mark, som LandboThy har udviklet.


Ro i løbeafdelingen: Medarbejder introducerede ide

23-01-2019 11:00:37

Arbejdet i løbeafdelingen er blevet mere roligt, efter at en tidligere medarbejder introducerede en ny metode hos Claus Bruun Jørgensen i Tinglev.


75 procent af danske planteavlere vil gerne bruge gradueret gødskning

23-01-2019 10:30:40

Det viser en ny undersøgelse fra Yara blandt de skandinaviske landmænd om deres ønsker og forventninger til fremtidig anvendelse af præcisionslandbrug.


Debat: DN-Præsident på afveje

23-01-2019 10:00:29

Miljøet har det bedre. Det bør Danmarks Naturfredningsforening anerkende, mener skribenten.


Minus i svinestalden – opmuntring for 2019

23-01-2019 09:40:35

Mens svineproducenterne fra 2017 til 2018 har været på en historisk rutsjebanetur, er det gået mere jævnt for sig hos mælkeproducenterne. Sådan lød det i går, da LandboLimfjord fremlagde deres estimerede regnskabsresultater for 2018 og kiggede i krystalkuglen for 2019.


Ny genetik sætter fokus på osteproduktion

23-01-2019 09:00:57

Fra slutningen af januar vil man kunne bestille tyresæd fra den Italienske virksomhed Inseme direkte hos Mosegården A/S. Genetik, som blandt andet sætter fokus på mælk, der er velegnet til osteproduktion.


Nutrifair: Skab netværk og få ny viden i januar

10-12-2018 10:50:51

Der er mange gode grunde til at besøge Nutrifair. Hør både svineproducent Claus Bruun Jørgensen og kvægavler Rick van Heesch fortælle om, hvorfor du også bør dukke op i Fredericia den 16. og 17. januar.


Side 1 af 1440 (28781 artikler)Prev1234567143814391440Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer