bannerPos

Der er brug for flere minivådområder for at slippe for krav

Det har haltet med at få bygget minivådområder i Danmark. Her er et af de projekter, der er blevet anlagt i løbet af vinteren, ved Rødekro i Sønderjylland. Foto: Henning K. Andersen

Henning K. Andersen

11-01-2019 11:00
Der er brug for, at landmænd gør en større indsats for at få oprettet minivådområder, hvis man skal undgå nye obligatoriske krav fra ministerielt side. Efter første ansøgningsrunde var der kun godkendt 45 projekter.

Landbruget har forpligtet sig til at anlægge enten minivådområder eller rejse skov for at kunne binde øget kvælstof i naturen. Det løfte gav landbruget i forbindelse med landbrugspakken i sin tid, men indtil videre er det meget få anlæg, der er blevet oprettet, selvom ordningen om minivådområder er 100 procent tilskudsberettiget.

Efter første ansøgningsrunde var der kun godkendt 45 minivådområder, blandt andet fordi den enkelte landmand selv har skullet lægge ud til projekterne og først ville kunne få godkendt sit projekt efter indhentning af en række tilbud på anlæggene.

Desuden har det været uklart, om man kunne risikere at få udtaget et minivådområde til paragraf 3-beskyttelse.

Svært at nå målsætning

Peter Aalykke er oplandskonsulent og har været med til at gå godkendt det første minivådområde i Sønderjylland. Han kan nikke genkendende til problemerne med at få landmænd i gang med at anlægge områderne under den gamle ordning.

- Det har hæmmet projekterne, at selvom man får dækket sine udgifter til at anlægge minivådområder, så skal man selv lægge pengene ud først og måske vente i flere måneder på at få dem tilbage. Det er ikke sikkert, at man synes, det er en god idé, siger oplandskonsulenten.
Peter Aalykke mener, at det bliver svært at nå målsætningen om at få etableret tilstrækkeligt med minivådområder.

- Jeg vil dog sige, at der er sket en ændring på området de sidste måneder, men jeg vil også sige, at år et er et prøveår, hvor folk lige skal finde ud af, hvad det går ud på. Jeg er mere fortrøstningsfuld for, at der kommer væsentlig mere skred i det i år to. Men der er stadig langt til de 1.000-2.000 anlæg, siger Peter Aalykke.

Bedring i vente

Også hos Landbrug & Fødevarer er man optimistiske i forhold til minivådområderne på trods af de få igangværende projekter.

- Vi tror på, at der nu kommer godt gang i etableringen af mange minivådområder. 2018 var i vores øjne et opstartsår, hvor alle forhold ikke var afklaret, men nu ser det meget bedre ud, siger viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed.

Han opfordrer flere landmænd til at undersøge muligheden for at etablere minivådområder. For det er blevet mere overskueligt at få sat gang i et projekt.

Blandt andet kan landmanden fra næste ansøgningsrunde få op mod halvdelen af anlægsomkostningerne i hånden, når et projekt er godkendt. Det er en af flere forandringer, som Thor Gunnar Kofoed ser på med tilfredshed.

- De mange forbedringer af ordningen betyder forhåbentlig, at der vil være stor interesse for at undersøge muligheden for at få etableret et minivådområde på egne arealer. Oplandskonsulenterne er klar til at hjælpe, og den endelige beslutning træffer man selv, da det er en frivillig ordning, siger Thor Gunnar Kofoed.

Han tilføjer, at Landbrug & Fødevarer fremadrettet vil arbejde på at få en direkte belønning til landmænd, der anlægger minivådområder, samt at få godkendt flere virkemidler, så der er løsninger til alle forskellige oplandstyper. Den nye ordning åbner for ansøgninger 1. marts 2019.

Ændringer i planerne om minivådområder

- Ikke længere krav om at indhente flere tilbud fra entreprenører. I stedet anvendes standardomkostninger

- Op mod 50 procent af de tilskudsberettigede midler kan udbetales som forskud, så længe man har myndighedstilladelser på plads

- Minivådområder er ikke længere omfattet af naturbeskyttelsesloven, og så længe et minivådområde er i brug, er det undtaget paragraf 3-beskyttelse

- Der kan nu etableres matriceanlæg som supplement til de eksisterende minivådområder med åbent vandspejl

Kilde: Landbrugsinfo.dk

Vil have fat i de små landbrug

Alt for mange mindre landbrug er ikke medlemmer af familielandbrug- eller landboforening, mener NF Plus-formand Kurt Jørgensen. Det skal der laves om på.

Økonomimøde: - Gør det bedre, og jagt spild

Under onsdagens økonomimøde for mælkeproducenter blev kvægnøgleresultaterne for 2018 gennemgået. Kvægbrugskonsulenterne opfordrede til, at man går på spildjagt.

Usikkert med målinger i februar

Hos Yara Danmark er kvælstofprognosens lavere tilførsel af kvælstof forventet. Men usikkerheden fra målinger foretaget først i februar til korrekt niveau senere i sæson er stor og appellerer, ifølge chefagronomen, til brug af N-tester.

Bekæmp ukrudt så snart det er muligt

Det lune vejr har allerede sat gang i væksten i afgrøderne og dermed også ukrudtet. Vær klar til bekæmpelse af græsukrudt, når muligheden igen byder sig.

Kvælstofbehov reduceret med 10.000 tons

Kvælstofprognosen for 2019 er offentliggjort og viser, at der i dele af landet er et mindre behov for tilførsel af kvælstof, end kvælstofnormerne foreskriver.

Politi advarer om gps-tyverier fra landbrugsmaskiner

Politiet i Midt- og Vestjylland opfordrer landmænd og maskinstationer til at sikre gps-udstyr. Den seneste måned har man fået flere anmeldelser om tyveri.

Kolbøtter på svinemarkederne

Efter lang tids dødvande er det forventede opsving kommet i gang på svinenoteringerne i ind- og udland. Noteringen i Danmark stiger mandag med 20 øre for konventionelt svinekød, mens noteringen i Tyskland denne uge steg med over 50 øre.

Undgå ECA-vand til rengøring

ECA-vand indeholder ingen vaskeaktive stoffer og bør derfor ikke bruges til rengøring af malkeanlæg eller -tank, lyder det fra Seges.

Miljøministeren klæber til taburetten med valgflæsk

Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) skyder forbi, når han udelukkende giver landbruget skylden for Tolylfluanid og Dichlofluanid i drikkevandet, mener bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug.
Side 1 af 1492 (29823 artikler)Prev1234567149014911492Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer