Opfordring fra formænd: Lav minivådområder

Alexander Dornwirth 20-11-2018 08:57:10
- Vi som erhverv har indgået en aftale med regeringen om, at dét leverer vi, og enhver kan regne ud, at hvis vi ikke leverer, så sker der noget andet, vi ikke bryder os om. Der er en klokkeklar aftale, som vi skal opfylde, siger formand for Landboforeningen Limfjord og en af de 11 formænd, Claus Clausen. Arkivfoto.
En gruppe på 11 landboforeningsformænd i Limfjordsoplandet opfordrer nu deres medlemmer til at etablere minivådområder for at bevare de nuværende kvælstofnormer i fødevare- og landbrugspakken.

Noget for noget. Sådan er vilkårene bag fødevare- og landbrugspakken, der har givet de danske landmænd mulighed for at gøde deres marker optimalt.

Men den mulighed har en pris. Prisen er, at landmændene frivilligt og kollektivt skal reducere kvælstofudledningen. Det kan de gøre ved at etablere 1000-2000 minivådområder, der renser drænvandet for kvælstof og fosfor. 

- Vi som erhverv har indgået en aftale med regeringen om, at dét leverer vi, og enhver kan regne ud, at hvis vi ikke leverer, så sker der noget andet, vi ikke bryder os om. Der er en klokkeklar aftale, som vi skal opfylde, siger formand for Landboforeningen Limfjord og en af de 11 formænd, Claus Clausen. 

Han mødtes i sidste uge med 10 formandskollegaer fra LandboNord, LandboThy, nf plus, Holstebro-Struer Landboforening, Herning-Ikast Landboforening, Familielandbruget VEST-Jylland, Agri Nord, Landboforeningen Kronjylland, Landboforeningen Midtjylland og Lemvigegnens Landboforening.

Formålet med mødet var at styrke indsatsen for flere minivådområder. 

 

Større og bedre avl på spil

Claus Clausen frygter, at landmændene får den generelle regulering og dermed en reduceret kvælstofkvote tilbage, hvis kravene ikke er opfyldt indenfor de tre år, som landbruget har fået til at løse opgaven. 

- I de par sæsoner vi har haft forhøjet kvælstofkvote, har vi set en stor effekt. Vi har fået både bedre og større avl, og det er dét, vi har på spil, siger formanden. 

De forskellige 11 foreninger sætter nu hver især gang i en række tiltag, der skal gøre landmændene opmærksom på opgaven.

I Landboforeningen Limfjord har tre bestyrelsesmedlemmer selv etableret minivådområder, og der skal nu arrangeres demonstrationer for interesserede medlemmer.

 

Advarselslamper er væk

I LandboThy planlægger man orienteringsmøder for de landmænd, der har jord i de områder, der er særligt velegnede til kvælstofreduktion med minivådområder. Ligeledes er rådgivningscentrets planteavlskonsulenter blevet klædt på til at fortælle landmændene om mulighederne.
Og mulighederne er rigtig gode, vurderer formand Leif Gravesen. 

- Efter lidt startvanskeligheder er alle advarselslamper nu væk. Man risikerer ikke, at minivådområderne udpeges til §3-natur, og tilskudsordningen er ændret, så man får et fast tilskudsbeløb, siger Leif Gravesen.

Når den nye ansøgningsrunde starter, håber han derfor, at flere vil etablere minivådområder. 

- Jeg er sikker på, at de fleste gerne vil være med til at gøre en indsats for miljøet og samtidig bidrage til fællesskabet, siger han. 

 

Gratis rådgivning og fuld finansiering

Oplandskonsulenterne er en gruppe af specialrådgivere, der hjælper landmændene med at etablere minivådområder. Rådgivningen er gratis. 
Der er afsat 115 millioner kroner til hver af de næste tre projektperioder, og anlæggene er fuldt finansieret via tilskudsmidlerne, så for landmanden er etableringen helt gratis. 

Dansk problemulv skal nedlægges i Tyskland

24-01-2019 08:00:19

Den danskfødte ulv, der er erklæret problemulv i Slesvig-Holsten, bliver snart reguleret væk, hvis det står til de lokale myndigheder i den nordtyske region.


Nye kornsorter kan påvirke foderværdien signifikant

24-01-2019 08:00:07

Kornsorter med høj enzymaktivitet fremmer foderkvaliteten væsentligt. Derfor arbejdes der ihærdigt med udviklingen af nye sorter.


Klimaminister vil drøfte udtagning af lavbundsjorder

24-01-2019 07:00:16

Landbruget kommer til at skulle levere i fremtiden for at sænke udledningen af klimagasser, forsikrer energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) overfor kritisk opposition i Folketinget. Han vil dog ikke sige noget om hvordan.


Frustreret vandråd skriver til ministeren

23-01-2019 16:32:28

Flere frustrerede medlemmer af Vandråd Djursland har sendt et åbent brev til ministeren. Hvorfor skal vi bruge tid og kræfter på et indspil, som ikke bliver brugt?


US-afgrøder fastholder ny stigende pristendens

23-01-2019 15:55:20

Der er atter kommet godt gang i efterspørgslen efter amerikanske afgrøder. Det kan ses på prisgrafen for især soja og majs, der fastholder den forholdsvis nye stigende pristendens. Prispotentialet opad er stort for amerikanske afgrøder og det vil den derfor også være for afgrødepriserne herhjemme.


Stort ryk ind ved åbent hus i Rimmerhus

23-01-2019 14:00:42

Masser af gæster, da Dansk Maskincenter i Rimmerhus ved Videbæk holdt åbent hus.


Fra halvtag til lukket bygning

23-01-2019 12:10:36

Da man ikke har haft lignende projekter at sammenligne med, har byggeriet af Quantafuels anlæg i Skive krævet mange korrektioner undervejs.


Grøn diesel-produktion går snart i gang

23-01-2019 12:00:49

Mandag holdt Quantafuel rejsegilde i Skive. Til juni er de som de eneste i verden klar til at omdanne plastaffald til bæredygtigt brændstof.


Nyt kartoffelcenter er indviet i Give

23-01-2019 11:39:58

Danespos ny forædlingsstation og hovedkontor, som skal skabe rammerne for fremtidens kartoffelplanter er nu blevet indviet.


Medarbejdere fra øverste hylde

23-01-2019 11:20:29

Claus Bruun Jørgensen i Tinglev er altid årvågen efter at rekruttere dygtige medarbejdere og elever til sin 2.000 søer store svineproduktion. Han har både udenlandske og danske ansatte.


Stillestående maskiner koster kassen

23-01-2019 11:00:52

En ny sprøjte, der kun bruges få gange om året, bliver hurtigt den største udgift. Det fremgår af en ny type beregning af de samlede omkostninger pr. afgrøde eller mark, som LandboThy har udviklet.


Ro i løbeafdelingen: Medarbejder introducerede ide

23-01-2019 11:00:37

Arbejdet i løbeafdelingen er blevet mere roligt, efter at en tidligere medarbejder introducerede en ny metode hos Claus Bruun Jørgensen i Tinglev.


75 procent af danske planteavlere vil gerne bruge gradueret gødskning

23-01-2019 10:30:40

Det viser en ny undersøgelse fra Yara blandt de skandinaviske landmænd om deres ønsker og forventninger til fremtidig anvendelse af præcisionslandbrug.


Debat: DN-Præsident på afveje

23-01-2019 10:00:29

Miljøet har det bedre. Det bør Danmarks Naturfredningsforening anerkende, mener skribenten.


Minus i svinestalden – opmuntring for 2019

23-01-2019 09:40:35

Mens svineproducenterne fra 2017 til 2018 har været på en historisk rutsjebanetur, er det gået mere jævnt for sig hos mælkeproducenterne. Sådan lød det i går, da LandboLimfjord fremlagde deres estimerede regnskabsresultater for 2018 og kiggede i krystalkuglen for 2019.


Ny genetik sætter fokus på osteproduktion

23-01-2019 09:00:57

Fra slutningen af januar vil man kunne bestille tyresæd fra den Italienske virksomhed Inseme direkte hos Mosegården A/S. Genetik, som blandt andet sætter fokus på mælk, der er velegnet til osteproduktion.


Nutrifair: Skab netværk og få ny viden i januar

10-12-2018 10:50:51

Der er mange gode grunde til at besøge Nutrifair. Hør både svineproducent Claus Bruun Jørgensen og kvægavler Rick van Heesch fortælle om, hvorfor du også bør dukke op i Fredericia den 16. og 17. januar.


Side 1 af 1440 (28781 artikler)Prev1234567143814391440Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer