bannerPos

Opfordring fra formænd: Lav minivådområder

- Vi som erhverv har indgået en aftale med regeringen om, at dét leverer vi, og enhver kan regne ud, at hvis vi ikke leverer, så sker der noget andet, vi ikke bryder os om. Der er en klokkeklar aftale, som vi skal opfylde, siger formand for Landboforeningen Limfjord og en af de 11 formænd, Claus Clausen. Arkivfoto.

Alexander Dornwirth

Videojournalist
20-11-2018 08:57
En gruppe på 11 landboforeningsformænd i Limfjordsoplandet opfordrer nu deres medlemmer til at etablere minivådområder for at bevare de nuværende kvælstofnormer i fødevare- og landbrugspakken.

Noget for noget. Sådan er vilkårene bag fødevare- og landbrugspakken, der har givet de danske landmænd mulighed for at gøde deres marker optimalt.

Men den mulighed har en pris. Prisen er, at landmændene frivilligt og kollektivt skal reducere kvælstofudledningen. Det kan de gøre ved at etablere 1000-2000 minivådområder, der renser drænvandet for kvælstof og fosfor. 

- Vi som erhverv har indgået en aftale med regeringen om, at dét leverer vi, og enhver kan regne ud, at hvis vi ikke leverer, så sker der noget andet, vi ikke bryder os om. Der er en klokkeklar aftale, som vi skal opfylde, siger formand for Landboforeningen Limfjord og en af de 11 formænd, Claus Clausen. 

Han mødtes i sidste uge med 10 formandskollegaer fra LandboNord, LandboThy, nf plus, Holstebro-Struer Landboforening, Herning-Ikast Landboforening, Familielandbruget VEST-Jylland, Agri Nord, Landboforeningen Kronjylland, Landboforeningen Midtjylland og Lemvigegnens Landboforening.

Formålet med mødet var at styrke indsatsen for flere minivådområder. 

 

Større og bedre avl på spil

Claus Clausen frygter, at landmændene får den generelle regulering og dermed en reduceret kvælstofkvote tilbage, hvis kravene ikke er opfyldt indenfor de tre år, som landbruget har fået til at løse opgaven. 

- I de par sæsoner vi har haft forhøjet kvælstofkvote, har vi set en stor effekt. Vi har fået både bedre og større avl, og det er dét, vi har på spil, siger formanden. 

De forskellige 11 foreninger sætter nu hver især gang i en række tiltag, der skal gøre landmændene opmærksom på opgaven.

I Landboforeningen Limfjord har tre bestyrelsesmedlemmer selv etableret minivådområder, og der skal nu arrangeres demonstrationer for interesserede medlemmer.

 

Advarselslamper er væk

I LandboThy planlægger man orienteringsmøder for de landmænd, der har jord i de områder, der er særligt velegnede til kvælstofreduktion med minivådområder. Ligeledes er rådgivningscentrets planteavlskonsulenter blevet klædt på til at fortælle landmændene om mulighederne.
Og mulighederne er rigtig gode, vurderer formand Leif Gravesen. 

- Efter lidt startvanskeligheder er alle advarselslamper nu væk. Man risikerer ikke, at minivådområderne udpeges til §3-natur, og tilskudsordningen er ændret, så man får et fast tilskudsbeløb, siger Leif Gravesen.

Når den nye ansøgningsrunde starter, håber han derfor, at flere vil etablere minivådområder. 

- Jeg er sikker på, at de fleste gerne vil være med til at gøre en indsats for miljøet og samtidig bidrage til fællesskabet, siger han. 

 

Gratis rådgivning og fuld finansiering

Oplandskonsulenterne er en gruppe af specialrådgivere, der hjælper landmændene med at etablere minivådområder. Rådgivningen er gratis. 
Der er afsat 115 millioner kroner til hver af de næste tre projektperioder, og anlæggene er fuldt finansieret via tilskudsmidlerne, så for landmanden er etableringen helt gratis. 

Danmark indgår energisamarbejde med Argentina

Danmarks erfaring med vedvarende energi kan hjælpe Argentina med at omstille landets energisektor. De to lande underskriver en samarbejdsaftale i forbindelse med dronningens statsbesøg i disse dage.

Lån i eget selskab kan give et stort skattesmæk

Det kan være fristende at låne penge af sit eget selskab, men det kan i værste fald ende med et milliondyrt skattesmæk, siger chefrådgiver i LandboNord.

Minister kom forbi

I går besøgte beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og Venstres lokale folketingsmedlem Anni Matthiesen virksomheder i Vejen kommune.

Fremtidens kvægstald bliver med mindre inventar

Mere fleksibilitet og mindre inventar. Sådan lyder en af spådommene om fremtidens kvægstald.

Seges med i opløb om dansk designpris

Seges' it-værktøj CropManager er inde i billedet til at vinde en Danish Design Award i kategorien Save Ressources.

Krybestrøm spændte ben for ydelsen

10 år gamle foranstaltninger mod krybestrøm var irret over, da Niels Dengsø Jensen sidste år oplevede markant fald i ydelsen.

Ubegrundet pesticid-frygt er åbenbart stærkere end god gammeldags retssikkerhed

Der er ingen risiko for det danske grundvand i forhold til de lovlige og godkendte sprøjtemidler, der anvendes i dag – og juridisk halter grundlaget også for ministerens nye initiativ, skriver Bæredygtigt Landbrugs chefjurist.
Side 1 af 1489 (29765 artikler)Prev1234567148714881489Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer