bannerPos

Klagenævn fastslår: Odder Kommune vedligeholdt ikke vandløb ordentligt

Godsejer Johan Koed Jørgensen er glad på landbrugets vegne over afgørelsen. Arkivfoto.

Morten Ipsen

Journalist
08-02-2019 10:51
Åakær Gods har fået medhold i Miljø- og Fødevareklagenævnet i en sag mod Odder Kommune om manglende vedligeholdelse og oprensning af Åkær Å. Godsejer Johan Koed Jørgensen glæder sig på godsets og dansk landbrugs vegne.

Åkær Å skal vedligeholdes i overensstemmelse med helhedsplanen for Aakær Gods syd for Odder.

Det har Miljø- og Fødevareklagenævnet fastslået i en sag, som godsejer Johan Koed-Jørgensen havde rejst for at få Odder Kommune til at vedligeholde vandløbet bedre.

I afgørelsen fastslår Miljø- og Fødevareklagenævnet, at Odder Kommune ikke har dokumenteret, at Åkær Å i år 2016 var tilstrækkelig vedligeholdt i overensstemmelse med blandt andet helhedsplanen.

Dette er et af de bærende elementer i Aakær Gods’ synspunkter i en verserende erstatningssag mod kommunen, hvor godset har stævnet kommunen for 39 millioner kroner.

Styrket grundlag

Dermed er Aakær Gods’ muligheder for erstatning styrket i retssagen. Et af Odder kommunes hovedsynspunkter i sagen har været, at der ikke for kommunen har været en pligt til at foretage vedligeholdelse i overensstemmelse med den helhedsplan, som var aftalt med myndighederne.

- Det centrale er således, at Miljø- og Fødevareklagenævnet finder, at kommunen er forpligtet til at vedligeholde vandløbet i overensstemmelse med både helhedsplanen og det gældende vandløbsregulativ, lyder det i en fælles pressemeddelelse fra Johan Koed-Jørgensen, hans advokat Anker Laden-Andersen og chefjurist i Bæredygtigt Landbrug, Nikolaj Schulz.

Godsejer Johan Koed Jørgensen udtaler:

- For Aakær Gods er den manglende vedligeholdelse af Åkær Å et stort problem. Aakær Gods har valgt at bruge resurser på denne sag for at få fastslået kommunernes pligt til at foretage oprensning af vandløb og sikre dokumentation herfor. Manglende oprensning af vandløb i overensstemmelse med de regulativer, der gælder, er og har været et stort problem for det danske landbrug.

Tilfreds advokat

Miljø- og Fødevareklagenævnet traf samme dag en afgørelse, som betyder, at kommunen nu har ophævet et påbud om, at Aakær Gods skulle have foretaget en ulovlig regulering af Åkær Å.

I denne afgørelse finder nævnet, at det udstedte påbud ikke er tilstrækkelig defineret og klart.

Godsets advokat i sagen, Anker Laden-Andersen, HjulmandKaptain, udtaler:

- I forhold til den verserende retssag er Aakær Gods naturligvis tilfreds med, at nævnet fastslår, at vedligeholdelse af Åkær Å skal ske i overensstemmelse helhedsplanen for Åkær Gods.

Vi har forsøgt at indhente en kommentar til afgørelsen hos Odder Kommunes kommunaldirektør Henning Haahr, men han har endnu ikke svaret på vores henvendelse.

Læs afgørelserne her:

Afgørelse fra miljø- og fødevareklagenævnet : Ændring af afgørelse i sag om Odder Kommunes vedligeholdelse af Åkær Å

Afgørelse fra miljø- og fødevareklagenævnet : Ophævelse af påbud om retablering af ulovlig regulering af Åkær Å i Odder Kommune

Lav en halmmåtte i sygestien

Masser af strøelse og nem adgang til frisk vand i sygestien er den første forudsætning for, at en so hurtigt kommer sig efter sygdom.

Støjsvag ny generatorserie

200-modellen ligger cirka midt i Himoinsas nye Rental-felt, hvor alle maskiner har reduceret støjniveau og er særdeles CO2-venlige på motordelen, lyder det fra Stemas.

God bordskik og afdæmpet ædeadfærd

Claus Bruun Jørgensen søger med flere midler at undgå støj og stress i staldene. I et særligt staldafsnit grundlægges en stabil gruppeopdeling og rolig omgang med transponderstationer.

Landboforening tror ikke på styrelses forsikringer

Næstformand i Gefion, Poul Henrik Prahl, tror ikke på, at Miljøstyrelsen vil se bort fra målinger, der afviger fra normalen i Karrebæk. Se, hvad der skete i Stege Nor, lyder det fra næstformanden, om området der på grund af en afvigelse i 2011, er det mest forurenede område i vandområdeplanerne.

- Sørg for at komme lidt væk hjemmefra

For svineproducent Claus Bruun Jørgensen er det helt afgørende at indhente inspiration udefra. Faglig såvel som socialt, og derfor har han altid været aktiv i foreningslivet.

Råvareekspert: Frygt for ny tørke løses via optioner

I Danmark kører vandingsmaskinerne allerede. Også i Europa er der frygt for en ny, tørkeramt dyrkningssæson. - Det er fuldstændig relevant at tænke på afdækninger på råvaremarkedet, da det udgør den største risiko i landbrugsvirksomheder, lyder det fra Agrocura.
Side 1 af 1517 (30333 artikler)Prev1234567151515161517Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer