Dansk pensionsselskab investerer i cirkulær biobrændselsteknologi

Danmarks største arbejdsmarkedspensionsselskab, PensionDanmark, bliver ny investor i Stiesdal, der blandt andet producerer grønne brændstoffer af landbrugsaffald og står bag pyrolyseteknologien Skyclean.

Adm. direktør i Stiesdal, Henrik Stiesdal. Screenshot

PensionDanmark bliver ny minoritetsaktionær i den danske cleantech-virksomhed Stiesdal, der arbejder for at modvirke klimaforandringer gennem udviklingen af fire forskellige teknologier. Det sker efter, at pensionskassen har smidt et trecifret millionbeløb i energiselskabet.

Stiesdal har siden 2016 gjort store fremskridt indenfor udvikling af innovative løsninger til brug for den grønne omstilling og har siden da arbejdet sammen med toneangivende virksomheder i Danmark såvel som udlandet.

- Investeringen i Stiesdal har et betydeligt afkastpotentiale, samtidig med at det er en virksomhed, der i høj grad kan bidrage til at modvirke klimaforandringer og skabe nye grønne jobs i Danmark. Dermed er den et perfekt match for os, siger Torben Möger Pedersen, administrerende direktør i PensionDanmark i en pressemeddelelse.

Også hos Stiesdal er man begejstret over at få pensionskassen ind i ejerkredsen.

- Vi står stærkt med PensionDanmarks indtrædelse i virksomhedens ejerkreds. PensionDanmark er kendt for at have bæredygtighed og ansvarlighed som en del af DNA’et og for at fokusere på vedvarende energi og jobskabelse. Det passer perfekt til virksomhedens værdier og visioner, siger Henrik Stiesdal, der er administrerende direktør i Stiesdal.

Cirkulært landbrugsguld

Blandt de fire teknologier, som Stiesdal er kendt for, er det virksomhedens pyroklyseteknolgi, »Skyclean«, der er den mest hypede. 

Stiesdal Fuel Technologies har udviklet SkyClean-teknologien, som kan producere CO2-negativt brændstof til fly og meget andet.

Ved at forkulle landbrugsaffald som halm og gylle i en pyrolyseovn omdannes materialet til biokul, gasser og olier. Biokullet kan bredes ud på landbrugsjord, hvor det virker jordforbedrende, og gas og olie kan omdannes til flybrændstof. Samtidig opfanges og lagres CO2 fra atmosfæren som del af processen.

Pyrolyseteknologi var imidlertid også et af de helt store fokusområder, da regeringen for et par uger siden lancerede sit klimaudspil for landbruget.

En testenhed blev installeret på DTU i Risø i 2019, og et pilotanlæg i industriel skala forventer virksomheden at have opført i slutningen af 2021.

Læs også