Skæve oste fra Them i kampen mod madspild

Madspildskampen er også et opgør mod det perfekte. Madspildsoste fra Them Andelsmejeri, som er “skæve på vægten”, bliver nu lanceret i udvalgte REMA 1000-butikker i samarbejde med forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.

Pressefoto

Oste, der er “skæve på vægten”. Det er præcis de samme velsmagende oste, der ellers bliver solgt i dagligvarehandlen, men af forskellige årsager har de en vægt, der enten er under eller over den aftalte vægt.

Afhængig af udskæring, så er det cirka 2 procent af de udskårne oste, der dagligt bliver produceret hos det jyske 133 år gamle Them Andelsmejeri. Nogle af disse oste er hidtil blevet solgt i Them Andelsmejeris egen ostebutik i Them. Men nu vil Them Andelsmejeri give alle danskere muligheden for at smage på de nye madspildsoste.

Kampen mod ostespild

Helt konkret vil det nye samarbejde mod madspild mellem Them Andelsmejeri, discountkæden REMA 1000 og forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad sørge for at give alle danskere muligheden for at tage del i kampen mod ostespild.

De nye oste, som altså er “skæve på vægten”, findes nu i udvalgte REMA 1000-butikker i hele landet. For hver ost, der bliver solgt, støtter REMA 1000 og Them Andelsmejeri foreningen Stop Spild Af Mad med 75 øre, som går til foreningens fortsatte arbejde i kampen mod madspild. Initiativet med disse oste, som er “skæve på vægten”, er det første af sin slags i Danmark.

Opgør mod perfektionismen

Idémanden og initiativtageren bag projektet er Lean Sonne Pedersen, Key account manager hos Them Andelsmejeri, som glæder sig over lanceringen:

- På grund af Corona-situationen kom der ikke mange besøgende i Them Andelsmejeris egen ostebutik i Them i 2020 – men til gengæld steg vores produktion – og dermed også spild – på grund af den øgede efterspørgsel i dagligvarehandlen. Derfor er vi glade at vi kan nu give danskerne muligheden for at smage på vores oste, som er “skæve på vægten”, og som ellers intet fejler. Vi håber også på, at vi med tiden kan blive endnu bedre til at reducere mængden af madspildsoste.

Aktiv kamp mod madspild

Allerede helt tilbage i 2008 gik detailkæden REMA 1000, med inspiration fra forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, aktivt ind i kampen mod madspild. Torben Lund, kategorichef hos REMA 1000, glæder sig over det meningsfyldte samarbejde:

- Hos REMA 1000 støtter vi rummelighed og mangfoldighed - både hos mennesker og madvarer. Det er på tide med et opgør mod perfektionist-kulturen, og vi i dagligvarehandlen har et stort ansvar for at skabe en positiv forandring. Dette nye initiativ vil i højere grad give danskerne mulighed for at få den mængde ost, de har brug for.

- Det er et rigtigt positivt initiativ, som vi er glade for at være en del af. Initiativet kan forhåbentligt være med til at få endnu flere danskere til at indse, at god mad kan have mange forskellige størrelser og vægte – for det er jo i sidste ende det inderste, der tæller,” siger Stifter af Stop Spild Af Mad, Selina Juul.

Them Andelsmejeri blev grundlagt helt tilbage i 1888. Mejeriet er dermed Danmarks andet ældste tilbageværende andelsmejeri. I dag er Them Andelsmejeri, der ligger det midtjyske søhøjland, ejet af 13 lokale landmænd, der alle har landbrug inden for en radius på 25 kilometer fra mejeriet. Mejeriet producerer både danbo- og specialoste. Af de mere kendte oste fra Them Andelsmejeri kan nævnes Fætter Kras, Rød Krystal, Gran og Gudenå Gylden.

Om Stop Spild Af Mad

Stop Spild Af Mad bevægelsen har eksisteret i snart 13 år. Stop Spild Af Mad er Danmarks største frivillige organisation mod madspild målt på antal af gennemførte aktiviteter og projekter i hele værdikæden fra jord til bord, antal af danske og internationale medieomtaler, samt antal af følgere på de sociale medier.

Stop Spild Af Mad bevægelsen blev stiftet i 2008 og har igangsat kampen mod madspild i Danmark og bragte Danmarks kamp mod madspild på verdenskortet.

Stop Spild Af Mad’s formål er at arbejde bredt i hele værdikæden fra jord til bord nationalt og internationalt for at frembringe, finde og udbrede konkrete løsninger, som kan forebygge og minimere madspild.

Stifter og bestyrelsesformand i Stop Spild Af Mad Selina Juul har skrevet adskillige nationale og internationale bøger, publikationer og kronikker om madspild og er bl.a. bestyrelsesmedlem i Regeringens Tænketank om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab ONE\THIRD, medlem af den globale koalition mod madspild Champions 12.3, medlem af Europa-Kommissionens vidensplatform om madspild EU Platform on Food Losses and Food Waste og partner i FN’s globale SAVE FOOD initiativ.

I 2020 blev Selina Juul kåret til Årets Europæer 2020 (Reader's Digest European of the Year 2020) af et af verdens største magasiner Reader's Digest. Se mere på www.stopspildafmad.org

Læs også