Nordvestsjællandsk træklatrer sætter sin lid til en tynd nylonsnor

Indehaveren af Treecut, Mads Enemark, er certificeret træklatrer og blandt andet specialist i fældning af store træer og såkaldte risikotræer.

Mange drenge elsker at klatre i træer, og Mads Enemark betegner det også selv som »megafedt«. Mads Enemark er specialist i fældning af store træer samt de såkaldte risikotræer, der står tæt på bygninger og derfor ikke kan fældes på normalt vis. - Jeg løser opgaver over hele Sjælland, men hovedparten af kunderne er naturligvis beliggende i Nordvestsjælland, fortæller 38-årige Mads Enemark. Mads Enemark stortrives med de forskellige arbejdsopgaver, som Treecut kan løse. Både dem højt oppe i træerne og dem med fast underlag under fødderne. Mads Enemark udvikler hele tiden forretningen, og han har senest investeret i en effektiv flishugger, så firmaet kan nu tilbyde rydning af skov og læhegn og byggerydning.

Mads Enemark har et job, som mange drenge misunder. Han tjener nemlig penge på at klatre i træer, og det har han gjort siden 2014, hvor han stiftede firmaet Treecut, som har base ved Snertinge mellem Holbæk og Kalundborg.

- Jeg synes også selv, det er megafedt. Der er mange aspekter i jobbet – både på den fysiske del og den psykiske del, siger Mads Enemark og fortsætter:

- Man kommer virkelig ud ad komfortzonen, når man for eksempel kravler rundt på grene, der ikke er tykkere end mit håndled, og ens liv hænger i sikkerhedslinjen, som er en nylonsnor på 12 millimeter.

Begyndte som landmand

Det var ved lidt af en tilfældighed, at Mads Enemark blev træklatrer. Han er uddannet landmand fra Landbrugsskolen Sjælland i Høng og begyndte også sin erhvervsmæssige karriere som landmand og har blandt andet arbejdet hos Mejnerts Landbrug nær Svebølle.

- Det var en fantastisk og meget lærerig tid (hos Mejnerts Landbrug, red.), men jeg kom på et tidspunkt også frem til, at jeg gerne ville prøve noget andet.

Mads Enemark kørte efterfølgende et par år for et entreprenørfirma, da han en dag fik kontakt med en træklatrer, som spurgte nordvestsjællænderen om han ikke kunne hjælpe ham med en akut opgave. Det blev så til en debut som træklatrer.

Specialist i risikotræer

- Det gik supergodt, og jeg kunne med det samme mærke, at det her var noget, jeg gerne ville arbejde med, forklarer Mads Enemark, der i dag er certificeret træklatrer (arborist) efter en uddannelse og kurser på Skovskolen i Nødebo nord for Hillerød.

Mads Enemark har aldrig fortrudt den beslutning, og han stortrives med de forskellige arbejdsopgaver, som firmaet kan løse. Både dem i træerne og dem med fast underlag under fødderne.

Den nordvestsjællandske »klatrekonge« er specialist i fældning af store træer samt de såkaldte risikotræer, der står tæt placeret op af bygninger og derfor ikke kan fældes på normalt vis.

Topkapning er blandt andet en metode til træfældning. Som professionel topkapper med det helt rette udstyr klatrer Mads Enemark op i det pågældende træ og skærer kronen af stykke og stykke. Herefter kan resten af træet fældes ved træets rod.

Forpligtet til at føre tilsyn

- Der er flere grunde til, at træer kan få betegnelsen risikotræer. Træer kan blive syge eller være decideret døende. De kan også være gamle, være angrebet af svamp eller have overgravede rødder, hvilket svækker deres styrke, fortæller Mads Enemark og tilføjer:

- Risikoen for at de vælter, knækker eller taber grene er større end normalt, og derfor kan de udgøre en fare for mennesker og bygninger – især hvis de står tæt på offentlige arealer og befærdede områder.

Han oplyser i den sammenhæng, at hvis man har store træer på sin grund, er man forpligtet til at føre tilsyn med om de er til fare for andre. I nogle tilfælde anbefales en træfældning, selv om træerne ikke som sådan er syge. Det kan være træer med store sidegrene, som hænger ind over en ejendom eller en farbar vej og udgør en risiko.

- Det kan også være træer med vanris, der er vildfarne skud på stammer og grene, der er kommet efter en kraftig beskæring eller topkapning. Vanris-skud vokser eksplosivt og er i stor risiko for at knække, da de ikke er stærkt sammengroet med stammen, forklarer Mads Enemark.

Hjælp til større opgaver

Treecut kan dog løse mange andre ting inden for træfældning og topkapning. Firmaet hjælper også med træpleje, grenknusning, stub- og rodfræsning samt rydning af grunde, ligesom firmaet sælger brænde og flis.

- Jeg løser opgaver over hele Sjælland, men hovedparten af kunderne er naturligvis beliggende i Nordvestsjælland, fortæller 38-årige Mads Enemark og påpeger, at han er garant for konkurrencedygtige priser.

De fleste opgaver løser han alene, men han har også et godt netværk af kvalificerede folk, han hyrer til større opgaver, der kræver mere end to hænder.

Mads Enemark udvikler hele tiden forretningen, og han har senest investeret i en effektiv flishugger, så firmaet kan nu tilbyde rydning af skov og læhegn og byggerydning.

- Flishuggeren er nem og skånsom til oprydning i skoven efter fældning, slutter den tilfredse nordvestsjællænder.

Læs også