Droner kan nu også inspicere bygninger

Stilladser, lifte og en mand på taget er fortid, hvis man bruger droner til at inspicere tage, murværk og siloer.

Det er kun fantasien, der sætter grænser, når man sender en drone på arbejde. Ved inspektion af alt fra tage, siloer og vindmøller bliver det mere og mere almindeligt, at lade en drone gå i luften, i stedet for at sætte gang i både stilladser, lifte og stiger.
Dronen kan for eksempel tjekke et tag ved at tage en lang række billeder. Det kan være i forbindelse med en tilstandsrapport, hvor en mand slipper for at kravle rundt på taget. Billederne redigeres og man kan se præcis hvad der er galt og hvor fejlen er. Det gælder også håndværkeren der kender problemets omfang, og hvor på taget det præcis er, inden han overhovedet selv har været på taget.

Den finder fejl på facaden

Dronerne kan også tjekke murværk. Dronen flyver i en bestemt bane og fotograferer facaden, for senere at finde ud af, om der er revner eller andet, der skal repareres.
Den kan for eksempel selv, ved en revne i muren, regne ud hvor stor revnen præcis er.
Man kan også lade dronen gå i luften med et termografisk-kamera og se om den enkelte bygning udleder varme steder, hvor den ikke skal.

Den bekæmper alger på taget

En af dem, der sender droner i luften er Ulrik Max Nielsen, som er indehaver af Dansk Drone Netværk. Et netværk for professionelle drone operatører.
- Men kan også bekæmpe alger på taget, ved at lade en drone sprøjte taget, fortæller han.
Dronerne kender ingen grænser for hvad de kan, hvis bare de er programmeret til det.
Den kan flyve over en grusgrav og bagefter fortælle hvor meget sand eller grus der ligger i de forskellige dynger, hvorefter entreprenøren kan bestille det antal lastbiler, der er nødvendigt.
Den kan finde invasive arter, som bjørneklo, allerede på kimbladestadiet. Finde ukrudt, tælle juletræer og meget mere

Læs også