Andelsbevægelsen risikerer at dø
Unge landbrugslærere mister tilknytning til andelsbevægelsen, hvilke går ud over undervisningen, lyder det fra rutineret nordjysk landbrugslærer, der ærgrer sig over, at Landbrug & Fødevarer nu har aflyst Andelsdagen.
Det var med stor skuffelse, at Frederik B. Frederiksen, der har undervist på Nordjyllands Landbrugsskole siden 1984, for nylig kunne åbne en kortfattet mail fra Landbrug & Fødevarer, der fortalte ham, at landbrugsskolernes fælles andelsdag var aflyst.
Det er en dag, hvor en flok landbrugslærere drager på ekskursion mod et igangværende andelsselskab for at, med Frederik B. Frederiksens egne ord, få faktuel, nyhedsskabende og brugbar viden, som kommer fremtidens landmænd til gavn.
- Jeg føler virkelig, at der er et problem med den nye organisation. Det ser ud som om, at man herfra ikke ønsker at have fokus på budskabet om andelsbevægelsen, skal fortsætte med at komme ud, lyder det fra Frederik B. Frederiksen.
Han fortæller, at alle de ældre i landbruget, som ham selv, alle har fået andelsbevægelsen ind med modermælken, men mange af de unge, som nu kommer til at undervise, de har aldrig lært, hverken på Landbohøjskolen eller andre steder, om hvad andelsbevægelsen egentlig er for noget. Når de underviser kommer deres viden nemlig kun primært gennem, hvad de kan finde på nettet.
- Hvis ikke vi sørger for at få de unge med, så er der pludselig ingen underskov til at lave fornyelse i andelsbevægelsen. Man kunne godt få den kætterske tanke, at Landbrug & Fødevarer, måske slet ikke ønsker nogen andelsbevægelse, siger Frederik B. Frederiksen.
Han mener, at det kun kan være håndører, som den nye organisation sparer i deres budgetter ved at lade andelsdagen dø.
Må selv arrangere
Grunden til aflysningen skyldes økonomi, ifølge Claus Søgaard Richter, direktør i Landbrug & Fødevarer, og ham der sendte den kortfattet mail, dog han har ikke noget ønske om at nedlægge andelsbevægelsen.
- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi i Landbrug & Fødevarer har sparet et ganske anseeligt beløb i forbindelse dannelsen af den nye organisation. I den forbindelse så er der selvfølgelig nogle aktiviteter, som vi vurderer på ny, og andelsdagen er en af dem, siger Claus Søgaard Richter.
Selvom andelsdagen er væk i efteråret 2009, betyder det da heller ikke, at den aldrig kommer tilbage, fortæller han.
- Vi har ikke sagt, at det er en begravelse, kun at vi vurdere andelsdagen på ny, siger direktøren, der ikke vil oplyse, hvor stort et beløb, som andelsdagen løber op i.
Han fortæller dog, at det for de enkelte landbrugsskoler står dem frit for at selv at besøge andelsselskaberne og få repræsentanter fra Axelborg ud. De skal bare selv arrangere det.
- Det er jo ikke sådan, at bare fordi vi ikke tilbyder at arrangere det længere, så kan der ikke laves andelsdage fremover, siger Claus Søgaard Richter.