Forsker undersøger fermenteret raps

Forsker vil forsøge at finde ud af, om der i fermenteret raps er et stof, der virker ligesom antibiotika

Ifølge Fermentationexperts, der har specialiseret sig i fermentering af blandt andet raps, efter at olien er presset ud, ser det ud til, at fermenteret foder kan forbedre grisenes mavesundhed.

- Vi ser en drastisk reduktion af medicinforbruget hos svineproducenter, der skifter til fermenteret foderraps. Den fermenterede raps har en markant og hurtig effekt på grisenes maver, hvilket resulterer i sundere dyr, fortæller grundlæggeren af Fermentationexperts, direktør Jens Legarth i en pressemeddelelse.

Da man ikke ved, hvorfor fermenteret raps angiveligt skulle være godt for dyrene, har forsker Svend Roesen Madsen, Københavns Universitet, nu sat sig for at undersøge sagen nærmere.

Ukendte stoffer skal findes

Forskeren vil forsøge at identificere, om der er et eller flere stoffer, der får fermenteret raps til at være ekstra sundt for husdyrene. I så fald kan sådanne stoffer måske endda vise sig at have en antibiotisk virkning, hvilket også undersøges i projektet. 

- Vores undersøgelser tyder på, at mælkesyrefermentering af raps resulterer i dannelsen af nye stoffer, som kan eliminere sygdomsfremkaldende bakterier. Der er et massivt behov for identifikation af ny antibiotika, og hvis vi lykkes med projektet, har det potentiale til at skabe et gennembrud i den globale kamp mod multiresistente bakterier.

Projektet, som forventes at vare i tre år, støttes af InnovationsFonden med 1,7 millioner kroner.

Læs også