Forsker vil forsøge at finde ud af, om der i fermenteret raps er et stof, der virker ligesom antibiotika
Ifølge Fermentationexperts, der har specialiseret sig i
fermentering af blandt andet raps, efter at olien er presset ud, ser det ud
til, at fermenteret foder kan forbedre grisenes mavesundhed.
- Vi ser en drastisk reduktion af medicinforbruget hos
svineproducenter, der skifter til fermenteret foderraps. Den fermenterede raps
har en markant og hurtig effekt på grisenes maver, hvilket resulterer i sundere
dyr, fortæller grundlæggeren af Fermentationexperts, direktør Jens Legarth i en
pressemeddelelse.
Da man ikke ved, hvorfor fermenteret raps angiveligt
skulle være godt for dyrene, har forsker Svend Roesen Madsen, Københavns
Universitet, nu sat sig for at undersøge sagen nærmere.
Ukendte stoffer skal findes
Forskeren vil forsøge at identificere, om der er et eller
flere stoffer, der får fermenteret raps til at være ekstra sundt for husdyrene.
I så fald kan sådanne stoffer måske endda vise sig at have en antibiotisk
virkning, hvilket også undersøges i projektet.
- Vores undersøgelser tyder på, at mælkesyrefermentering
af raps resulterer i dannelsen af nye stoffer, som kan eliminere
sygdomsfremkaldende bakterier. Der er et massivt behov for identifikation af ny
antibiotika, og hvis vi lykkes med projektet, har det potentiale til at skabe
et gennembrud i den globale kamp mod multiresistente bakterier.
Projektet, som forventes at vare i tre år, støttes af
InnovationsFonden med 1,7 millioner kroner.