bannerPos

- To dage på skår er en god rajgræsstrategi for mig

Stor-økolog Klaus Aage Bengtson, Gandrup øst for Aalborg på den nordlige side af Limfjorden, har det pragtfuldt i disse dage. Udbyttet tegner godt i frøhøsten. Han er dog lidt bekymret for næste års udbytter ovenpå de nye gødningsstramninger, der træder i kraft pr. 1. august.

Tidligt op og sent i seng, det er sundt for en landmandsdreng.

En lidt frisk omskrivning af, hvordan Klaus Aage Bengtsons humør er i disse vindblæste høstdage, hvor han sover efter midnat og står op igen klokken 5.30.

- Det her er den bedste tid på året. Det er bare sjovt at komme ud på den her måde, og det tror jeg også, at mine folk synes. Vi har nogenlunde styr på, hvad hver enkelt mark giver, og så kan vi sidde og regne lidt på det hele, siger stor-økologen Klaus Aage Bengtson, der sammen med sin søn driver små 1.100 hektar, hvoraf knap 200 af disse består af frøgræs.

Denne onsdag står i rajgræssets tegn for Klaus Aage Bengtson og hans medhjælpere.

- Vi har taget 95 hektar af rajgræssen indtil videre. Især det, vi har høstet her til sidst på det lidt tungere jord, ligger helt i top rent udbyttemæssigt. Der var lidt tørkepletter i det første, vi høstede, og der ligger vi nok 10 procent under, men det er ok, siger Klaus Aage Bengtson, der fortæller, at det, der høstes i dag, er en diploid sort til DLF

To dage på skår

Landmanden, der har drevet landbrug siden 1985, nævner, at der er én ting, han gør lidt anderledes end andre af sine kolleger.

- Vi vil gerne skårlægge rajgræssen, og to dage på skår synes vi sådan set er nok. Og så høster vi det med 23-25 procent vand, og det passer fint i vores optik. Hvis vi nu skulle lægge på skår i en uge, så er det meget svært at se så langt frem. Men tre dage frem, der har vi en rimelig chance. Og indtil videre virker strategien,  Der er nok ikke så mange, som gør det, selvom jeg kan se, at det nok er blevet lidt mere populært i Nordjylland, siger Klaus Aage Bengtson.

Klaus Aage Bengtson regner med, at kornhøsten går i gang 1. august i år.

Han påpeger, at dette år ikke har været ramt af de store udfordringer.

- Vi havde et fantastisk forår. Folk kørte 30 dage, og der havde de haft 400 timer. Det var fantastisk bare at kunne køre derudaf på den der måde. Vækstsæsonen har også været ok, med en ikke så ringe mængde vand. Jorden er aldrig klasket sammen på nogen måde, siger Klaus Aage Bengtson.

Gødningskrav

Som økolog bliver Klaus Aage Bengtson ramt af de nye kvælstofkrav, der skærper udnyttelseskravet for kvælstof i husdyrgødning med mellem 5 og 15 procent afhængigt af gødningstypen. Regler, der træder i kraft pr. 1. august i år.

- Det kommer til at betyde, at vi har noget mindre at gøre med. Til næste år har vi 340 hektar med frø, og der er vi nødt til at gøde ekstra godt for at få noget ud af det. Og det må vi jo prøve at håndtere bedst muligt. Men koste, det vil det på den ene eller anden måde siger han.

Han mener dog stadig, at det kan betale sig at være økolog.

- Nu er vi nede i en bølgedal med priserne, men den ændrer sig jo nok igen, siger Klaus Aage Bengtson, lidt inden han skynder sig op i mejetærskeren igen.

alexander@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 55

Elsnab Landbrug I/S

Klaus Aage Bengtson solgte tidligere på året halvdelen af bedriften, Elsnab Landbrug I/S, til sin søn Svend Olav Bengtson. Nu er det hans søn, der er direktør i foretagendet.

- Nu er jeg kun investor med vetoret, siger Klaus Aage Bengtson med et stort smil.

Høsten gik i gang for hans vedkommende den 11. juli i år.

Den økologiske planteavl på 1.087 hektar består af rajgræs, strandsvingel, hestebønner, ært, vårbyg, vårhvede, havre til fremavl, maltbyg og hamp til Møllerup Gods.

Øvrige videoer

Side 1 af 8 (155 videoer)Prev12345678Next