»Mig og far« – en kærlighedshistorie til limousineracen

Det oser af kærlighed og en dyb passion for limousineracen. Mille Kragelund er vild med den franske race og klipper, kæler og trækker med dyrene året rundt.

AF: TENNA BANG

REDAKTØR, LANDBRUGNORD
03-06-2020 10:00
Man skal ikke tage fejl af det lange lyse hår, smykkerne og de tætsiddende jeans. Mille Kragelund er 20 år gammel, passioneret limousineavler og bidt af dyrskuer. Hun stiller i år med tyren Kærsgaards Oberst.

Hun kunne have gået efter en karriere som fodboldspiller, men da hendes AaB-træner bad hende vælge mellem køerne og fodbolden, var hun ikke et sekund i tvivl om, at fodboldstøvlerne skulle stilles i skabet.

- Jeg har altid været ved dyrene. Som lille var jeg med i en klapvogn og som 4-5-årig trak jeg mit første dyr til dyrskue, fortæller Mille Kragelund, som i dag er 20 år gammel, kontorelev ved Vesthimmerlands Kommune, og deler en brændende passion for limousine-racen sammen med sin far, Jesper Kragelund.

- Det har aldrig rigtig interesseret min mor og bror, det har altid været noget jeg og far har haft sammen, fortæller Mille Kragelund.

Nu kommer dyrene snart hjem

Og sådan er det stadig, »mig og far«, også selvom forældrene sidste år solgte ejendommen ved Aarestrup, hvor de store limousinedyr altid har gået.

Derfor er besætningen, som består af en tyr, tre køer og en kalv opstaldet ved Jesper Kragelunds kammerat og arbejdskollega, Per Lynge Laursen, som endda er lige så bidt af de franske dyr. Per har selv en limousinebesætning og er formand for Dansk Kødkvæg.

Men dyrenes ophold på ejendommen i Arden er efter sommer slut. Mille og hendes kæreste, Thomas Pedersen, er nemlig i fuld gang med at renovere deres nedlagte landbrug i Suldrup, så der bliver plads til dyrene.

- Vi udlagde græsmarker sidste år. Nu tror jeg lige, vi tager et slæt og så er det klar til at dyrene kan komme hjem, fortæller Mille.

Kæl og klap til alle

Hun glæder sig inderligt til at få limousinerne tættere på, da de for hende er mere end en lille flok kødkvæg. Mille Kragelund sammenligner sit forhold til dyrene med det andre føler til deres hund.

- Da ham der kom til verden, sad jeg inde hos ham de første to dage, fortæller Mille og deler kram, nus og kæl ud til en tyrekalv, dens mor og de to andre køer i boksen.

Der hersker en imponerende ro i stalden og tillid mellem dyrene og Mille. Selvom Mille er både for, bag og tværs hen over en liggende ko for at give en krammer, er der ikke en, der tager så meget som et skridt væk eller vifter med hovedet.

- De er vant til det, siger Mille, som er her, der og alle vegne i boksen, på sin helt egen rolig og overskudsagtige måde.

Kærlighed på kontrakt

For er man først kommet til verden i kælvningsboksen hos Mille, er man på en form for garantiordning, hvor daglig opmærksomhed og rigelige mængder af nærkontakt indgår.

Mille elsker det og kærligheden til limousinerne lyser ud af hendes øjne. Hun går hen til forværket og løsner grimen på Kærsgaards Oberst. En halvandet år gammel tyr.

Hun viser glædeligt, hvor flot Oberst bevæger sig og hvordan han kan bakke, både en og to meter, i lige linje – alt vel og mærket uden at have ring i næsen.

Forbereder sig til dyrskuer året rundt

For al den opmærksomhed, kæl og kram dyrene oplever, giver ikke bare nogle enorme fordele i det daglige arbejde med limousinerne. Det gør også, at tingene bare ruller, når Mille stiller til dyrskue, for dyrene har prøvet det før.

Det der driver Mille Kragelund er, modsat mange andre, forberedelserne til dyrskuerne. Forberedelser, som ikke bare foregår ugerne op til et skue, men hele året rundt.

- Altså de bliver klippet jævnligt på benene, hovedet og ørene. Jeg kan godt lide, at de altid ser nyklippede ud. Og så får de som regel grime på i weekenderne, hvor jeg trækker en tur med dem, fortæller Mille.

Oberst er en rigtig god mix-type

Sidste år fik Oberst 23 point, både på Landsskuet og på Kimbrerskuet. Og nu skal han gøre det igen på det virtuelle Hobro Dyrskue.

- Det er en rigtig god mix-type, hvor vi har kombineret det bedste fra Danmark og Frankrig, fortæller Mille om Oberst, som er efter Kærsgaards Casablanca og tyren Lancelot.

- Det er en tyr, som vi har ret store forventninger til. Vi har fået 10 kalve efter samme mor, og brødrene har klaret sig godt. Vi har også haft en søster til ham, som har vundet meget og i sommers vandt jeg DM i mønstring for andet år i træk med hende på Landsskuet. Samtidig har Per en helbror til ham, som er 6 år gammel og som også gør det rigtig godt, fortæller Mille, som glæder sig til at prøve den nye form for dyrskue, hvor hun skal sende billeder og en film ind af Oberst, hvorefter han bedømmes af dommere.

Besøg Dyrskuepladsen

Ringen Dyrskue tilbud Udstillerliste Presseteltet

Udstillervideoer

Årets dyr

Dyrskuetilbud

Rettig omhu med yverhygiejnen om sommeren betaler sig

Sæt fokus på yverhygiejne, og hjælp køerne gennem sommerens varme og høje luftfugtighed.

Læs mere
Pris ikke angivet

DLG Nordjylland

Vester Ringvej 1
9760 Vrå

Vikarservice

Landbrugsvikar til ethvert formål med pasningsgaranti. Ring på 99989740 eller se mere på https://servido.dk/vikarservice.aspx

Læs mere
Pris ikke angivet

Servido

Markedsvej 6
9600 Aars

Close-up fodring med Easy-X Plus sikrer den bedste start for nykælveren

Begræns risiko for klinisk og subklinisk mælkefeber samt styrk immunforsvaret for bedste start på laktationen.

Læs mere
Pris ikke angivet

DLG Nordjylland

Vester Ringvej 1
9760 Vrå

Besøg Dyrskueringen