Sponseret af: Maykers

Stieneke fik mere frihed af online handelsstrategi

Mælkeproducent Stieneke Ijdema flyttede til Danmark for seks år siden med sin familie for at udvikle deres mælkeproduktion i en retning, der ikke var mulig i hjemlandet Holland. Nu driver familien en sund produktion, hvor en handel på Maykers er med til at frigøre tid til at fokusere på det, der er vigtigt i hverdagen – køernes ydelse og medarbejdernes tilfredshed.

 

Hollandske Stieneke Ijdema og hendes mand, Boudewij, flyttede til Danmark fra Holland for seks år siden med deres fire børn. De ville gerne udvide deres mælkeproduktion, og det var ikke muligt i hjemlandet. Familien ledte efter alternative lande at flytte til, herunder USA, Tyskland, Canada og Danmark. Men kun Danmark gav en følelse af at være det rigtige. 

- Det var her, vi matchede bedst. Det føltes bedst i hjertet. Her kan vi udvikle vores bedrift og os selv. Det passer godt socialt, og der er ro på. Vi hygger os. Vi ville gerne udvide vores bedrift, og det var der ikke mulighed for i Holland. Vi ville blandt andet gerne udvide med mere management og arbejde med mennesker såvel som dyr, siger 47-årige Stieneke Ijdema, der har en stilling åben til kommunen samt har en medarbejder som flexjob.

- Det bedste ved at være landmand er, at jeg kan arbejde med dyr og mennesker. Dyr er det sjoveste arbejde, især hvis man kan tale sproget, så fortæller de så mange ting. Det er ren frihed, fortæller hun.

Stieneke Ijdema arbejder med malkekøerne gennem metoden Cow Signals, hvor hun aflæser køernes signaler for at optimere på sundhed, velfærd, ernæring og ydelse. Parret Ijdema driver en kvægejendom ved Kjellerup (ungkøer), sammen ejendom i Hauge. I alt har de 600 køer med mælkerobotter og dyrker 300 hektar græs.

Digitale indkøb sparer tid

Stieneke Ijdema og hendes mand har været selvstændige landmænd, siden de var 20 år gamle. Dengang begyndte de med 110 køer, og allerede dengang kunne de mærke, at de skulle have flere.

- Det er i vores blod at arbejde med malkekvæg, og det er de husdyr, vi har det bedst med. Ingen af os har nogensinde interesseret sig i at køre traktor, vi skal bare arbejde med vores dyr, fortæller Stieneke Ijdema. 

Bedriften, køerne og personalet er her, hvor Stieneke Ijdema har sit fokus og lægger sin energi. Derfor skal alt andet arbejde være så nemt og hurtigt at klare som muligt. Blandt andet indkøb af standardvarer til bedriften, der købes digitalt på Maykers.

- Jeg har ikke lyst og tid til at tage ud og besøge en forhandler. Jeg vil hellere være ved dyrene og passe mit kontorarbejde. Så hvis jeg kan gøre min handel online, så er min hverdag meget mere effektiv. Maykers platformen danner et hurtigt overblik over, hvad man har brug for som mælkeproducent. På den måde behøver jeg ikke søge på 5-6 hjemmesider. Jeg sparer tid, fordi Maykers allerede har gjort noget af arbejdet for mig, siger Stieneke og fortsætter: 

- På den måde kan jeg vælge, om jeg vil have det produkt med den hurtigste levering, bedste pris eller forhandles lokalt.

Tænker på klimaet

Da beslutningen om at flytte skulle tages, var det sværeste ved valget, at Stieneke Ijdema skulle beslutte, at hendes fire børns fremtid skule ligge i Danmark. Men efter beslutningen og flytningen gik der tre uger, og alle fire børn havde fundet sig godt til rette i de nye omgivelser. Fremtiden for bedriften bliver også tænkt ind i hverdagen, og tankerne fylder meget for den hollandske mælkeproducent.

- Vi er begyndt at tænke over vores klimaaftryk, og vi har faktisk allerede fået lavet analyser og tjek af vores bedrift. Blandt andet er vi begyndt at så blomster i marken for at skabe biodiversitet, og vi har samtaler med den lokale biavler. I fremtiden kigger vi ind i at arbejde med flere ting som naturområder på vores arealer, der også kan gavne den lokale by, siger Stieneke Ijdema og slutter: 

- Hvis vi vil derhen, hvor vi har en stabil produktion og kan være her om 20 år og give vores børn en god fremtid, så tror jeg, at vi skal vi tænke på klimaet.

Mød Stieneke og andre landmænd på Maykers.com

Øvrige artikler fra Maykers