Sponseret af: CNH Industrial Danmark Case IH A/S

Fornuftigt regnestykke får Michal til at genvælge Puma 240 for anden gang

Planteavler Michal Lassen vægter driftssikkerhed og lave omkostninger højt i sit køb af maskiner. Ind til videre har Case IH’s Puma-serie ikke skuffet.

En god portion af de 280 hektar kartofler står endnu i jorden på gården Dortheashvile, lige uden for Ribe. Og da der endnu ikke er udsigt til nattefrost, kan afgrøderne komme til at stå i jorden i hvert fald nogle uger endnu. 

Kartoffelsæsonen er lang – fra høsttid og cirka ind til midt i november – og det er en fordel for kartoflernes stivelsesindhold, hvis de får lov at blive i jorden, og ikke hives op i utide. Men lurer frostgraderne pludselig om hjørnet, handler det om at få rodfrugterne op i god tid. Og det stiller nogle krav til ens maskineres driftssikkerhed. 

For Michal Lassen, der driver Dortheashvile, har valget af traktor altid været nemt. Han er selv uddannet Case IH-mekaniker for godt 30 år siden og har derfor et indgående kendskab til de røde maskiner.

På gården har landmanden, hans søn og de ansatte altid kørt Case IH – både traktorerne og mejetærskeren er røde – og nu har Michal Lassen opgraderet sin maskinpark med den tredje Puma 240. Et valg, der netop hænger sammen med maskinens stabilitet. 

- Det vigtigste er, at den er driftssikker. Og der er vi godt hjulpet med 240’eren, synes vi. Vi har erfaring med de andre maskiner, vi har. Og de har gjort det rigtig godt, siger den sydjyske planteavler, der udover kartofler også har maltbyg, rug og majs på i sine i alt 500 hektar. 

 

Alsidig maskine

På Dortheashvile havde den forrige maskine, en Puma 230, efterhånden kørt 15.000 timer, i løbet af 10 år, uden nævneværdige problemer. Men det var ved at være på tide med et skifte, mente planteavleren. Og det var oplagt med en tilføjelse lige op til et nyt efterår, hvor man skulle til at køre kartofler op. 

- Så fik vi chancen for at købe 240’eren. Og så kom den for optageren, siger Michal Lassen.

Et andet krav, som den sydjyske kartoffelavler, stiller til sine maskiner er, at de alsidige. Her passede 240’eren ligeledes godt ind. Pumaen er ikke en kæmpe, tung maskine, men har alligevel kræfterne til at kunne trække en vogn i et fornuftigt tempo. 240’eren kan køre med den 8-rækkede lægger og kommer muligvis også til at trække en sprøjte til sommer.

- Den opfylder de opgaver, vi har, fuldt ud, udtaler landmanden.

God forretning for landmanden

En tredje årsag til et valg af Puma-serien er de lave driftsomkostninger. Michal Lassens beregninger viser gode resultater, når han kigger på, hvad det koster at køre per time. 

- Er det gjort nogenlunde fornuftigt, er vi klar på at prøve en Puma mere, udtaler han om købet. 

Han fremhæver også en mere lydsvag maskine, der ligeledes trækker bedre og har et bedre udsyn, sammenlignet med de forrige udgaver i Puma-serien. 

Den lokale forhandler, som har leveret maskine til Dortheashvile, og som står for supporten, har man heller ikke en finger at sætte på. Planteavleren oplever, at hjælpen aldrig er længere end et telefonopkald væk, selv ud på de sene aftentimer. Teknikerne ringer af og til selv til Michal Lassen og påpeger problemer, som de hurtigt rykker ud for at udbedre.

- Der er en god service. De har nogle folk på værkstedet, der går ind til det med krum hals, slutter landmanden. 

 Fakta om Puma 240

  • Trinløs CVXDrive transmission, fire punkter med direkte træk med 100 procent mekanisk effekt

  • APM-motor-/transmissionsstyring med optimal brændstofudnyttelse

  • Funktionen Aktiv Hold - sikkerhed på skråninger, eller når du forlader kabinen

  • Hydraulikpumper med op til 170 l/min flow

  • AccuTurn Pro - automatisk vending på forageren med GPS-baseret aktivering af foragersekvenser

CNH Industrial Danmark Case IH A/S

Roholmsvej 19 2620 Albertslund