Sponseret af: CNH Industrial Danmark Case IH A/S

Ejere af Case IH LB 436 HD-presser: - Vi havde ikke turdet håbe på, at det var så godt

For Lorens Peter Jørgensen og Søren Jensen ved Varnæs nær Aabenraa har anskaffelsen af en Case IH LB 436 HD-presser været guld værd i sæson 2022. Kapaciteten er øget betragteligt, og den nye storballepresser har presset omtrent 4.000 tons halm. Derudover presses ballerne bedre, og så er der ingen garnrester i den halm, der blandt andet leveres til kvægejere.

Søren Jensen og Lorens Peter Jørgensen ved Aabenraa driver tilsammen et godt stykke over 200 hektar med almindelig planteavl. Og i 2022 skulle det være. De havde længe hørt godt om Case IH’s LB 436 HD-presser, og derfor besluttede de sig for at anskaffe sig en sådan model.

- Vi har haft et andet mærke inden da, som var betydeligt dyrere end den her. Den her kunne det samme, og vi har hørt godt om den, så derfor prøvede vi den, lyder det fra Søren Jensen.

- Vi har været glade for den. Den har kørt upåklageligt, og vi har manglet at få noget mere effektivitet. Vi kan jo køre med nogle flere tons på hvert læs, og vi kan fylde laden noget mere, siger Søren Jensen, der har et samarbejde med Lorens Peter Jørgensen. Søren Jensen lejer hvert år sin traktor ud til Lorens Peter Jørgensen og har altså i år kørt med den nye LB 436 HD-presser. Samtidig har Søren Jensen bortforpagtet sin jord til Lorens Peter Jørgensen

Gennem mange år har de haft halmleverancer til forskellige fjernvarmeværker, men de leverer også til lokale kvæglandbrug.

- Vi begyndte at få behov for lidt større pressekapacitet. Det ene vi var ude at kigge efter, var, at vi kunne presse noget mere halm, og det andet vi gik efter, var, at vi kunne få flere kg med på de læs, som vi leverer. Og det er derfor, vi ligesom valgte denne type presser, som giver 90 centimeter i højden. Det vil sige, at vi har et lag mere på vognene, og det giver altså hurtigt en fire tons, så hvert fjerde læs er næsten overflødigt nu, kan man sige. Så det er i hvert fald en effektivisering, som duer til noget, siger Lorens Peter Jørgensen. 

Bedre end håbet

For Søren Jensen har den nye presser været endnu bedre, end han turde håbe på.

- Vi er positivt overraskede, må vi sige. Vi havde ikke turdet håbet på, at det var så godt. Vi troede ikke, det var så gennemtænkt det hele, siger han.

- Den laver nogle gode, faste baller. Der har ikke været nogen problemer. Hverken med bindeapparatet eller noget. Det er også en fordel, at der ikke er nogen garnrester i halmen. Vi presser det jo til kofolk, og den laver nogle fine knuder. Den løser det til UG, siger Søren Jensen

De rosende ord om presseren handler også om dens undervogn.

- Undervognen er hydraulisk, og det betyder, at den følger terrænet på marken. Det er ikke sådan, at den går og hopper nogen steder, når den kører. Du mærker faktisk ikke, at du har den med ude i marken.

Den går uhyggeligt jævnt, lyder det begejstret fra landmanden. 

- Kommer når vi ringer

Derudover er indføringen også god.

- Hvis den kører tæt i indføringen, så er det bare at lade den blive holdende. Den skal nok spise det på et tidspunkt. Så det er en dejlig maskine. Og det der med, at den har hydraulisk opstart, når vi skal starte den, er også godt. De store pressere er svære at få i gang normalt. Men her kan du bare sætte computeren til, at den starter selv, og når den så kommer op i omdrejninger, så tager den selv over og starter op. Du kan slet ikke mærke det på traktoren, siger Søren Jensen.

Supporten og servicen fra den lokale Case IH-forhandler har der heller ikke været en finger at sætte på.

- De kommer hver gang, vi ringer. Så er de der indenfor 20-30 minutter, lyder det fra Søren Jensen.

Om LB 436 HD-storballepresseren

  • Den nye LB 436 HD-ballepresser arbejder med høj ydelse og presser mere end 40 tons pr. time.
  • Nyudviklet stempel og ballekammer giver 500 kg pr. balle i alle afgrøder.
  • Ballemål fra 120x90 cm.
  • Den nye »High Density«-storballepresser leverer 22 procent højere presningsgrad, med samme kapacitet i antal baller, sammenlignet med en standard-presser og op til 15 mere sammenlignet med LB XL -serien.

CNH Industrial Danmark Case IH A/S

Roholmsvej 19 2620 Albertslund