Sponseret af: CNH Industrial Danmark Case IH A/S

Case IH Optum-ejer: - Nej, der er ikke brug for en 350 hestes traktor til at trække en stor gyllevogn

Morten Andersen fra Andersens Maskinstation på Langeland har sværget til Case IH i stort set hele firmaets mangeårige levetid. De største traktorer på maskinstationen er tre Case IH Optum 300’ere, som maskinførerne er meget glade ved. Og selvom nogle påstår, at det minimum kræver 350 heste at trække for eksempel en fyldt gyllevogn eller en Krone-storballepresser, så mener Morten, at det er noget sludder.

På en råkold marts-morgen kører to Case IH Optum 300’ere, med 313 heste, fra Andersens Maskinstation på Langeland. Hver traktor slæber sin egen gyllevogn.

Der skal arbejdes hurtigt og effektivt, inden tøvejret for alvor sætter ind og begynder at trække et læs af mudder fra traktordækkene ud på landevejen.

Bag det ene rat sidder maskinfører Henrik Pram Nielsen godt og komfortabelt med sin termokande og madpakke og henholdsvis fylder gylle på vognen fra en nærliggende gård og kører så de cirka tre kilometer ud til de marker, som maskinstationen er blevet hyret til at sprede gylle på. Henrik har arbejdet for maskinstation i 30 år, og han har kørt med Case alle årene. En af maskinstationens tre Optum’er, den med frontlæsser på, er blevet til Henriks faste maskine, hvilket han sætter stor pris på.

I dag står i gyllens tegn, men regnet sammen bruger han omtrent 1.000 timer om året bag rattet i traktoren. Om sommeren kører han meget halm, og om foråret og efteråret kører han gylle.

På Andersens Maskinstation har de i alt tre Case IH Optum 300’ere. To af dem er fra 2017 og én fra 2019. Før det havde maskinstationen nogle kraftigere modeller. Blandt andet blev der kørt med en Case IH Magnum 340 og en Magnum 310.

Men Morten Andersen og hans maskinførere indså, at det for dem ikke var nødvendigt med de ekstra hestekræfter i længden.

Handy og snilde

- Vi synes, at Optum’erne er mere handy og snilde. Eksempelvis til at sprede møg. Og det går godt med gyllevognene. Der kan selvfølgelig godt være en genstridig bakke, men vi bøvler generelt ikke med det, siger Morten Andersen og fortsætter:

- I forhold til folk der mener, at man ikke kan trække ordentligt med den, så vil jeg bare sige, at det passer ikke. Der er nogle der mener, at det kræver mindst 350 heste at trække en af vores Krone storballepressere. Men det er ikke nødvendigt. Vi har de 315 heste med Optum’erne, og de kan sagtens køre med den presser. Sagtens. Uden problemer. Hvis du kommer ud i noget, der er lidt mere kuperet, så vil det selvfølgelig være sjovt at have lidt ekstra heste. Men her er der da både bakker og flad jord, og det er ikke noget, vi generelt bøvler med, siger han, og oplyser, at maskinstationen bruger 0,8 liter diesel pr. producerede balle.

- Vi kan da godt mærke, når du kører ned ad en bakke, at du mangler lidt kilo. Men så kan du sætte nogle hjulvægte på, og så har du kiloene igen, så det synes jeg ikke, vi bøvler med, fortæller Morten Andersen.

Andersens Maskinstation

  • På maskinstationen arbejdes der meget med halm, grovfoder og gylle, men der løses også mindre, landbrugsrelaterede opgaver.

  • Udover de tre Case IH Optum 300’ere har maskinstationen en række mindre traktorer, der bruges til de mindre opgaver.

  • På bedriften er der desuden to Krone HDP II-pressere samt en Samson PG II 25 med fronttank og en PG II 28, hvor maskinstationen kan køre gylle fra 12 til 36 meter. Derudover har maskinstationen anskaffet sig en 8,6 meters sortjordsnedfælder.

God komfort og køreegenskaber

De tre Optum’er har kørt godt uden nævneværdige problemer.

- Der har selvfølgelig været småting. Det kan man ikke undgå, når man kører i mange timer. Men vores maskinførere er glade ved dem. Man sidder godt i førerhuset. Der er et godt udsyn og aflægningsplads, siger Morten Andersen.

Henrik Pram Nielsen i førerhuset på den ene Case IH Optum 300 kunne ikke være mere enig.

- Ja, man sidder godt. Komforten er god, og den har nogle gode køreegenskaber. Jeg føler mig ikke specielt træt i kroppen af at ligge og hoppe rundt en hel dag, siger han med et smil, imens temperaturen udenfor førerhuset stiger hurtigt, så der ikke er tid til pauser i gyllespredningen.

- Det er en fin, handy traktor af sin størrelse. Støj i kabinen synes jeg heller ikke, der er noget at klage over. Nogle gange ville det være rart med lidt flere heste ved en bakke. Men det er fint, siger han.

Morten Andersen overtog direktørposten i Andersens Maskinstation efter sin far i 2002, og i alt den tid har de kørt med Case IH-maskiner. Blandt andet fordi servicen fra den lokale Case IH-forhandler på Langeland er god og kompetent, og har været det gennem alle årene, oplyser han.

- Hvis de går på værkstedet og ikke er ude hos andre, så går der et kvarter, før de er der, hvis ikke det måske er en computerfejl eller andet, der kan klares over telefonen, siger Morten Andersen.

Fakta om Case IH Optum AFS Connect-serien:

  • CVXDrive trinløs transmission

  • Elektrohydrauliske fjernventiler og kraftfuld hydraulikpumpe

  • 4-trins PTO

  • Elektronisk parkeringslås

  • Klimaanlæg, instruktørsæde og kabineaffjedring

  • Intuitiv AFS Pro 1200 touchskærm

  • Joystick med avanceret funktionalitet

CNH Industrial Danmark Case IH A/S

Roholmsvej 19 2620 Albertslund