Sponseret af: Danish Agro Machinery A/S

DLM om CEMOS AUTOMATIC – en ensartet høst af højeste kvalitet

Fem nye LEXION mejetærskere er taget i brug de seneste sæsoner hos Dansk Landbrugs Management på Sjælland. Med 12 ejendomme og et utal af afgrødetyper, er specialindstillinger på mejetærskerne altafgørende.

Assistentsystemet CEMOS AUTOMATIC på LEXION-mejetærskere har betydet, at driftsfællesskabet Dansk Landbrugs Management, DLM, lynhurtigt er blevet komfortable med brugen af deres fem mejetærskere.

- Fordelen ved de her mejetærskere er CEMOS AUTOMATIC. Vi har rigtig mange parametre, hvor vi dels kan fjernmonitorere, hvad er det, der hitter lige i tiden. Hvad er det for nogle indstillinger, som er gode, og hvad er det den ene mejetærsker lykkes med, som måske er noget af det, som er en udfordring hos de andre, forklarer direktør for DLM, Morten Lund Olesen.

CEMOS AUTOMATIC er et selvlærende førerassistentsystem. Dets automatikfunktioner hjælper føreren permanent og aktivt under hele arbejdet. På basis af landbrugstekniske parametre som kornkvalitet, tærskekvalitet, renhed, halmkvalitet og flow kontrollerer systemet sensorer og indstillinger.

- De her fordele er jo noget af det, som CEMOS AUTOMATIC er med til at afhjælpe. Det gør, at der bliver en ensartet indstilling af mejetærskerne, forklarer direktøren.

DLM er et driftsfællesskab på Sjælland, som driver 12 ejendomme, svarende til godt 6.000 hektar. Sædskiftet er meget bredt med over 25 forskellige afgrøder fordelt på både konventionel og økologisk markdrift.

Chaufføren får en nemmere hverdag

Nogle af fordelene ved CEMOS AUTOMATIC er blandt andet, at det aflaster føreren. Indstillingerne sikrer maksimal kornrenhed, og du optimerer brændstofforbruget.

Fordelene genkender Morten Lund Olesen:

- Det kan enten være kapacitet, det kan være kvalitet, det kan være optimering af separering osv. Der er mange parametre, der kan spille ind, og alt det her kan man konkretisere ned til at sige, den erfarne pilot - de erfaringer, som han har fra mange år tidligere - kan på en måde blive afhjulpet hos den mindre erfarne pilot. Den kan komme med nogle forslag, som er med til at gøre hverdagen nemmere: Sørge for, at chaufføren har en nemmere hverdag, siger han.

Du kan læse mere om styresystemet CEMOS AUTOMATIC her.

»Den højeste kvalitet muligt«

Særligt kvaliteten af kornet er mærkbart anderledes. DLM valgte i 2021 at udskifte deres seks tidligere mejetærskere med fem LEXION 8800-mejetærskere. Ud over, at de oplevede en øget kapacitet trods nedgang i antal, så er kvaliteten af høsten også højere.

- Det, vi høster, er af den højeste kvalitet som overhovedet muligt. Den renvare, som vi får ud af det her tærskesystem, som er en hybrid tærsker, som LEXION bliver produceret med, det synes jeg har været overraskende positivt. Hvor vi ser en rigtig god ensartet kvalitet oppe i tanken, og hvor vi både har fokus på renhed, men også kvaliteten i forhold til knækkede, afskallede kerner, som er noget af det, der fylder meget hos landmændene, som koster fradrag fra foderstofferne osv., understreger Morten Lund Olesen.

Læs mere

Danish Agro Machinery A/S

Vesterballevej 19 7000 Fredericia